SWE SUI WJC

OSTRAVA/TRINEC - Samuel Fagemo gjorde två mål när Juniorkronorna besegrade Schweiz med 5-2 i JVM. Sverige har nu vunnit sina två första matcher i turneringen.

Juniorkronorna satte full fart från start i Werk Arena i Trinec där läktarna allt mer börjar fyllas med blågula Tre Kronor-tröjor. Sverige lät inte schweizarna skapa särskilt mycket i offensiv väg och visade i sin tur prov på frejdig offensiv.
Samuel Fagemo gjorde 1-0 efter en tekningsvariant 3:25 in i första perioden efter en öppnande passning från Victor Söderström. Han gjorde sedan 2-0 halvvägs in i perioden efter att Nils Höglander bjudit på en soloprestation och spelat fram Frölunda-forwarden fri i slottet.

• Skönt så klart. Första var en klassisk tekningsvariant, en "Bossy". Skönt den fungerade. På det andra är det Höglander som gör sin gubbe och får in den till mig och jag försöker få den på kassen och den går in, säger Fagemo.
    Schweiz drog på sig fyra utvisningar i den första perioden. En alldeles i slutet vilket gjorde att Sverige fick inleda andra perioden i powerplay. Det utnyttjade svenskarna och efter 1:28 styrde Nils Höglander in trean för de blågula.
    Lucas Raymond spelade fram Karl Henriksson till 4-0 innan han själv satte 5-0 assisterad av Jonatan Berggren. Där emellan hade Schweiz bytt målvakt: Luca Hollenstein fick kliva av och ersattes av Stephane Charlin.
    - Jag är mycket nöjd med de två första perioderna. Vi gör mål, går på attack och även att powerplay får sätta dit någon puck, det är ett steg framåt. Vi spelar snabbt och med attack. Det var ett dilemma mot Schweiz i fjol. Vi vet att de är jobbig att möta om de får spela sitt tighta försvarsspel, säger förbundskapten Tomas Montén.
    Schweiz fick ett tröstmål sent i den andra perioden. I powerplay såg Gilian Köhler pucken komma emot honom, forwarden tvekade inte utan drog till på volley vilket resulterade i 5-1. Schweiz putsade till siffrorna ytterligare när Nico Gross lurade det svenska försvaret och överlistade Hugo Alnefelt till 5-2 med ett välplacerat handledsskott.

Sveriges ledning var däremot inte hotad och laget säkerställde sin andra seger i mästerskapet. Segern var också Juniorkronornas 50:e raka i ett JVM-gruppspel. Senaste förlusten kom mot USA (3-2) på nyårsafton 2006.
Nästa match för Sverige spelas mot Kazakstan på måndag den 30:e december. Därefter väntar Slovakien på nyårsafton, en match som avslutar gruppspelet. Två segrar till garanterar Sverige att gå från grupp A som etta.
- Vi ska inte tumma på något. Vi slappnar av lite i den tredje perioden i dag. Kazakstan vet vi kommer bli en tuff match. De var nära på att slå både Schweiz och Slovakien. De hade lite otur. Det ska bli kul att möta dem, säger Fagemo.
Övriga resultat från JVM Dag 3:
Grupp B
Ryssland - Kanada 6-0 (3-0, 3-0, 0-0 )
Kvällens andra match slutade med två rejäla smällar för Kanada. Dels vann Ryssland med hela 6-0, men kanadensarna fick dessutom se talangen Alexis Lafreniere lämna isen i den andra perioden. Forwarden, som tippas draftas tidigt i sommarens draft, bröt in mot kasse och föll sedan konstigt. Han tog sig direkt för knäet och låg kvar på isen en lång stund innan han fick hjälpas av banan. Lafreniere gjorde fyra poäng (1+3) i Kanadas premiärseger mot USA i förrgår.

Ryssland gjorde 3-0 i första perioden och 3-0 i den andra. Grigori Denisenko, Alexander Khovanov och Nikita Alexandrov gjorde alla varsitt mål och assist i matchen. Rysslands målvakt för kvällen, Amir Miftakhov, räddade 28 puckar och höll nollan.
Tjeckien - Tyskland 3-4 (1-2, 0-1, 2-1)
Tyskland tog sin första seger och såg till att värdnationen Tjeckien föll för första gången den här turneringen. Dominik Bokk (Carolina), till vardags i Rögle, stod för två mål. Han satte 3-1 till Tyskland i den andra perioden och 4-1 i den tredje.
Trots tvåmålsledningen fick dock tyskarna kriga rejält för segern. Drygt två minuter efter Bokks 4-1 reducerade Jan Jenik till 4-2 och med 7:30 kvar satte Libor Zabransky trean för Tjeckerna. Hemmanationen fortsatte sedan pressa på för en kvittering, men lyckades inte göra fler mål i matchen.

Tyskland, som förlorade mot USA i går, och Tjeckien, som vann sin premiär mot Ryssland, har nu båda tre poäng.
Dagens resultat gör att samtliga fem lag i Grupp B efter två spelade omgångar.
Grupp A
Finland - Slovakien 8-1 (2-0, 5-1, 1-0)
Efter premiärförlusten mot Sverige studsade Finland tillbaka mot Slovakien. Finland satte full fart från start och var det bättre laget. Det syntes inte minst i den andra perioden som slutade hela 5-1 till det finska laget. Hela sju spelare gjorde vardera två poäng. Men det var bara Aku Raty som blev tvåmålsskytt.
Efter premiärförlusten mot Sverige var segern nödvändig för Finland som står på fyra poäng efter två spelade matcher. Slovakerna har tre efter att igår besegrat Kazakstan. Nästa match för Slovakien är mot Schweiz på måndag.