ForsbergArvidsson

Nashvilles dröm om ytterligare en Stanley Cup-final lever vidare efter att man borstat undan Winnipeg Jets i den sjätte matchen och därmed tvingat fram en sjunde och direkt avgörande match. Och segern kom tack vare ett svenskt radarpar.

Inför den femte matchen i Nashville sa Jets tränare Paul Maurice att bortaplan ger lagen en möjlighet att spela utan press. Kanske är det därför som lagen har vunnit två matcher på bortais vardera.
Nej, det blev ingen Whiteout-fest i Winnipeg den här gången heller. Nashville kom till matchen med kniven mot strupen. När man förlorade hemma byttes stjärnmålvakten Pekka Rinne ut men han var tillbaka mellan stolparna under kvällen. Och han var felfri. Men innan han egentligen sattes på prov hade Nashville angett tonen för kvällen. Redan efter en dryg minut styrde Viktor Arvidsson in ledningsmålet för bortalaget.
- Det kändes som desperation. Vi insåg naturligtvis stundens allvar. Vi har jobbat så hårt och så länge för att bygga ihop det här laget och alla vill spela för sina lagkamrater, berättade Rinne för NHL.com/sv efter matchen.
Relaterat material: [Forsberg med nya drömmål när Predators vann]
Finländarens arbete i mål understöddes i vanlig ordning av defensiven ledd av PK Subban - som växer och växer ju viktigare matcherna blir. Framåt fortsatte Arvidsson i samarbete med lagets andre svenske snabbskrinnare, Filip Forsberg, och centern Ryan Johansen att störa Jets och det var de två blågula anfallarna som blev tungan på vågen den här kvällen. Gång efter gång kunde man ställa om med fart och i den andra perioden gav det utdelning igen när Filip Forsberg vackert bröt in på mål från högerkanten och, hakad av Jetsbacken Ben Chiarot, kunde trolla in pucken bakom Connor Hellebyuck i hemmamålet. Subban gick visserligen poänglös under kvällen men stod ändå för en mycket stabil insats och efteråt var han mer än nöjd med insatsen:
- Direkt efter den femte matchen visste vi att vi är gjorda för sådana här matcher. Att vi är byggda för att klara av det. Vi är sammansatta för att vinna stora matcher på bortaplan. Ikväll stod vi för en mästerlig insats. Jag kan inte säga tillräckligt mycket om den här gruppen. Det är den bästa grupp spelare jag spelat med, menade Subban stolt.
Till skillnad från match fyra gavs ändå Jets chanser att reducera men de skott som nådde fram stoppades av Vezina Trophy-kandidaten Rinne. Rinnes antagonist i såväl matchen som omröstningen om Vezina Torphy, Connor Hellebuyck, lämnades helt övergiven med en ensam Filip Forsberg framför mål knappt sex minuter in i den tredje perioden. Östervåla-sonen bjöd, serverad av Arvidsson, på ett konstnummer när han med klubban mellan benen fick iväg ett skott som letade sig in under Hellebuycks arm - 3-0. Det lilla hopp om en upphämtning sköts i sank och den sista energi som uppbringats inför den tredje perioden tycktes rinna ur såväl hemmalag som publik.

Med drygt fyra minuter kvar bjöd Forsberg tillbaka: När Jets, i ett sista desperat försök, hade plockat ut Hellebuyck lämnades hemmamålet tomt och i en spelomvändning kunde Forsberg ha chansat på ett skott mot mål igenom en Jets-försvarare. Ytan fanns nog där, men istället vände han pucken ut till kanten där Arvidsson i sedvanlig ordning störtade fram. Istället för sitt andra slutspels-hattrick blev det två mål och en assist för Forsberg. Arvidsson gjorde nämligen inga misstag och resterande var en ren transportsträcka. Efteråt valde Forsberg sina ord noggrant.
- Om jag ska vara helt ärlig är det här det roligaste man kan vara med om och det finns inget roligare än att spela utslagsmatcher. Det gäller att njuta av det så mycket som möjligt nu, sa han och tycktes redan blicka framåt mot den sjunde matchen lagen emellan.
Firma Forsberg och Arvidsson kunde, och borde kanske, ha gjort något mer mål under kvällen. De ytor man skapade, och gavs, resulterade i flertalet farliga chanser men Hellebuyck stod för en stabil insats i mål trots tre insläppta. Men målvaktsmatchen vanns av Rinne, som stoppade samtliga 34 skott. Därmed höll han nollan för andra gången det här slutspelet och femte gången i slutspelssammanhang i karriären. Totalt noterades Forsberg, Arvidsson och Ryan Johansen för totalt åtta poäng.

Nu väntar en sjunde och avgörande match lagen emellan. Om man ska gå på vad som hänt under serien ska vi inte ta ut något i förskott och det gör inte Jets-spelare heller.
- Det är bara 3-3 i matcher. Vi har inte förlorat något och visst, vi hade chansen idag men vi kunde inte ta vara på den. Nu får vi en ny chans på torsdag, menar Jets finländske forward Patrik Laine.
-Om du hade sagt till mig att vi skulle spela en sjunde och avgörande match borta mot Nashville där vinnaren skulle ta en plats i Conference-finalen hade jag tagit det alla dagar i veckan. Vi möter ett bra lag, i en bra arena med bra atmosfär. Det kommer att bli en underbar kväll, avslutar Jets lagkapten Blake Wheeler.
Svenskarna sänkte Jets i Winnipeg och därmed har inget lag vunnit två raka matcher i serien. Nu ställs allt på sin spets i en avgörande batalj. Nedsläpp i Nashville under natten mot fredag svensk tid. Matchstart 01:00.