TOR-EDM: Riktig delikatess från Connor McDavid

Connor McDavid växte upp i Newmarket, Ontario, ungefär 45 minuter från Toronto. 2019-20 gör han sin femte säsong i National Hockey League. Trots det hade han aldrig tidigare varit med om att vinna på sin forna "hemmaplan". Förrän under natten mot tisdagen, svensk tid. Då besegrade McDavid och hans Edmonton Oilers Toronto Maple Leafs med 6-4.
- Det känns härligt. Vi har aldrig vunnit i den här byggnaden under min tid i Oilers så det betyder en del att äntligen vinna här, säger McDavid till NHL.com/sv.

McDavid själv var i allra högsta grad inblandad i segern. Med sina fyra poäng (1+3) var han poängbäst på isen och bjöd, sin vana trogen, dessutom på show. Drygt elva minuter in på tredje perioden, redan med tre assist innanför västen och vid ställning 5-3 Oilers, fann sig McDavid ensam med Morgan Rielly i offensiv zon. Genom att få det att se ut som om han väntade in en lagkamrat för att skapa ett två mot en-läge fick McDavid Rielly att stanna till lite, varpå den vindsnabbe 22-åringen lade i högsta växeln, blåste förbi Rielly på utsidan, fintade in i banan, drog tillbaka pucken ut och satte den pricksäkert bakom en chanslös Michael Hutchinson.
- Vi gav McDavid alldeles för mycket utrymme, säger Auston Matthews. Han är ligans farligaste spelare av en anledning och när du låter honom komma med fart genom mittzon, med den skicklighet han har, kommer han straffa dig.
Oscar Klefbom gav Oilers ledningen i första perioden via sitt femte mål för säsongen. Gästerna hade bud på fler, men Frederik Andersen bjöd på ett antal vassa räddningar. I andra perioden brast fördämningarna och Oilers kunde göra 2-0 och 3-0 innan perioden var två minuter gammal - något som fick tränare Sheldon Keefe att byta ut Andersen mot Michael Hutchinson:

TOR-EDM: Klefbom hittar rätt från blålinjen

• Innan jag plockade ut honom (Andersen) sa jag till vårt lag att jag inte tänkte låta Freddie spela bakom ett försvar som såg ut som det gjorde. Han hade redan tvingats hantera tillräckligt för en hel match.
    Förändringen gav viss effekt och Maple Leafs ryckte upp sig något, bland annat via ett mål och en assist från Pierre Engvall. När slutsignalen gick för andra perioden var ställning 4-3 till Oilers.
    Ett tidigt mål från Leon Draisaitl i tredje, kombinerat med McDavids läckerbit ett par minuter senare, såg dock till att Toronto fick sitta kvar på efterkälken. En sen reducering i powerplay från Auston Matthews fungerade mest som tröstmål.
    6-4-segern innebär att Oilers bryter Maple Leafs tio matcher långa poängsvit. Med sina fyra poäng gick Connor McDavid upp i ensam poängligaledning. Kanadensaren har nu gjort 69 poäng (24+45) på 45 matcher.
    Nedan följer en summering av omgångens övriga tre matcher:
    Montreal Canadiens - Winnipeg Jets 2-3 (0-0, 1-2, 1-1)
    Ilya Kovalchuks debut i Montreal Canadiens blev inte den succé huvudpersonen själv kanske hoppats. Han noterade visserligen en assist i sin första match sedan den 9 november 2019, men Habs föll hemma med 3-2 mot ett smart spelande Winnipeg Jets.
    - Det är frustrerande för Price gav oss flera otroligt bra räddningar för att hålla oss kvar i matchen, säger Kovalchuk. Vi gjorde några misstag som kostade oss dyrt men vi kämpade till slutsignalen och det säger en hel del att vi inte gav upp. Vi fortsätter jobba för att bli bättre.
    Backen Ben Chiarot noterades för båda Canadiens mål mot sitt tidigare lag Jets. För Winnipeg hette målskyttarna Josh Morrissey, Nikolaj Ehlers och Andrew Copp.

MTL-WPG: Wheeler spelar fram Ehlers

Los Angeles Kings - Columbus Blue Jackets 2-4 (1-0, 0-2, 1-2)
Blue Jackets fortsätter att gå starkt. Borta mot Kings tog laget poäng för trettonde gången de senaste 14 matcherna (9-1-4) via en stabil 4-2-seger. Gustav Nyquist (1+1) och Pierre-Luc Dubois (0+2) stod för två poäng vardera och var, tillsammans med målvakten Elvis Merzlikins (35 räddningar), vattenbärare för Columbus.
New York Islanders - Colorado Avalanche 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)
I sin första match mot tidigare klubben Colorado Avalanche stod New York Islanders målvakt Semyon Varlamov för 32 räddningar och en nolla. Islanders kapten Anders Lee blev ensam målskytt i matchen när han 6.54 in på tredje perioden satte det matchvinnande målet.

NYI-COL: Varlamov nollar tidigare laget Avalanche

SÅ GICK SNACKET:
"Jag var absolut taggad att spela mot mitt förra lag. Jag spelade där länge, åtta år. Det här var speciellt för mig." - Islanders målvakt Semyon Varlamov om segern mot Avalanche.
"Du vill sätta dit pucken åt grabbarna. Vi har alla haft problem att få dit pucken på senare tid. Nu var vi i en 0-0-situation på hemmaplan i tredje perioden och det kändes som ett utmärkt tillfälle att göra skillnad. Att få dit den pucken var nog en lättnad för alla" - kapten Anders Lee om matchens enda mål mellan Islanders och Avalanche.