dermott

Efter en intensiv men av spelare och fans mycket uppskattad All Star-helg börjar livet i NHL sakta men säkert återgå till det normala. Gårdagens tolv omgångar följdes i natt upp av ytterligare tre där Toronto Maple Leafs tog emot New York Islanders i en strid kring slutspelsstrecket, Washington Capitals hälsade Philadelphia Flyers välkomna i ett rivalmöte i Metropolitan Division och Detroit Red Wings bjöd in San José Sharks i en match mellan öst och väst.

Kvällen bjöd på första målen i NHL-karriären från en duo rookiebackar, dubbla mål från en oväntad målskytt och en straff som fick hemmalagets publik att kippa efter andan.
Nedan finner ni en summering av kvällens tre drabbningar:
Toronto Maple Leafs - New York Islanders 5-0 (2-0, 2-0, 1-0)
Förutsättningarna var inför matchen solklara. Maple Leafs klamrade sig fast vid den tredje direktplatsen i ojämna Atlantic Division och sökte utöka avståndet till närmaste konkurrenten Florida Panthers, medan Islanders desperat hoppades vända en förlorande trend som sett laget långsamt falla bort från en slutspelsplats.
Vad som på förhand kändes som ett jämnt möte skulle komma utveckla sig till något helt annat. Toronto, anförda av doldisar som Travis Dermott och Justin Holl, tog direkt tag i taktpinnen och vägrade sedan släppa den. 1-0 kom redan 5:37 in i första perioden när nyligen uppkallade Kasperi Kapanen lite turligt vallade in en puck via Islanders rookiefenomen Matthew Barzal. Efter 13:39 utökade sedan Maple Leafs förstacenter Auston Matthews till 2-0 då han följde upp en retur i samband med att Islanders målvakt Thomas Greiss räddade Zach Hymans frilägesförsök.
I den andra perioden följde sedan 3-0 av Mitchell Marner med 10:32 spelat, innan rookiebacken Travis Dermott bidrog med sitt första NHL-mål efter 18:59 - påpassligt framspelad av svenske speluppläggaren William Nylander som gjorde sin 27:e assist för säsongen.
Med ställning 4-0 Toronto blev den tredje perioden en mer avslagen historia där enda brytpunkten kom att vara Maple Leafs andra rookieback, Justin Holl, som även han gjorde karriärens första NHL-mål när han fastställde slutresultatet till 5-0.

Washington Capitals - Philadelphia Flyers 5-3 (0-2, 3-0, 2-1)
Hemmastarka Capitals tog emot mediokra bortalaget Flyers i omutliga borgen Capital One Arena - ett recept på en match som bara kunde sluta på ett sätt? Inte inledningsvis, i alla fall inte om du frågar Nolan Patrick. Flyers unge talang har haft ett förhållandevis tufft första år i NHL men inledde matchen mot Capitals på allra bästa sätt genom att ge Flyers ledningen med 1-0 redan efter 1:18 i första perioden. Travis Konceny ökade sedan på till 2-0 med 7:50 spelat och med 20 minuter spelade befann sig Flyers tveklöst i förarsätet.
Sedan kom den andra perioden där Capitals visade varför man fortfarande är ett lag att räkna med i den östra konferensen. Period två bjöd på totalt tre mål från Capitals - Chandler Stephenson stod för två inom loppet av 47 sekunder varpå André Burakovsky styrde in en puck - och inte ett enda från Flyers. Matchen hade således plötsligt skiftat anförare vilket bäddade för en spännande slutperiod.
Den tredje perioden kom också att bli matchens jämnaste. T.J. Oshie utökade Capitals ledning till 4-2 via ett blixtsnabbt direktskott efter 5:28. Minuter senare, närmare bestämt 9:06 in i perioden, spelade Christian Djoos - ytterligare en rookieback för övrigt - fram Devante Smith-Pelley som sköt 5-2 för Capitals. Flyers reducerade snabbt till 5-3 efter 10:40 i form av Jakub Voracek men trots spel med sex utespelare på isen under periodens sista minuter kom inte bortalaget närmare än så.

Detroit Red Wings - San José Sharks 2-1 (0-0, 0-0, 1-1, 0-0, 1-0)
Med ett facit av 11-10-7 på hemmaplan mot bortalagets 12-9-5 är det kanske inte så konstigt att många tvivlade på Detroit Red Wings inför mötet mot San José Sharks. Lägg till det faktumet att Sharks är ett av få lag i Pacific Division som på allvar tycks kunna utmana suveräna Vegas Golden Knights om divisionstiteln, medan Detroit Red Wings hamnat hopplöst långt efter i svaga Atlantic Division i kampen om slutspelsplats, och du får en given bortafavorit.
Med facit i hand kan sägas att de första två perioderna i matchen mellan Red Wings och Sharks inte kommer gå till NHL-historien som de mest spännande. Lagen rev och slet och matchade varandra i såväl skott på mål som utvisningsminuter varje steg på vägen.
6:48 in i den tredje perioden bestämde sig dock Trevor Daley att det fick räcka med mållöst spel då han gav Detroit ledningen, framspelad av Frans Nielsen. Efter 15:01 tyckte sedan unge Sharksforwarden Kevin Labanc att det fick räcka med spel i underläge då han satte dit kvittering 1-1 i form av ett svävande handledsskott som letade sig in från långt avstånd. 1-1 mellan Red Wings och Sharks efter full tid alltså och poäng till vardera lagen.
Så till kvällens stora behållning: Tomas Tatar och hans straff. Det kom inte att bli den vinnande straffen - den äran stod Justin Abdelkader för ett antal straffar senare - men Tatars straff är den som kommer vevas om och om igen av hockeyintresserade världen över. Vänsterskytten ålade sig långsamt fram mot Martin Jones, gjorde en snabb dragning över på sin backhand i vad som såg ut som ett försök att lyfta in den via just backhand på Jones bortre kryss. I samma ögonblick som Jones köpte Tatars intention med hull och hår drog den tjeckiske forwarden tillbaka pucken med spetsen av sin backhand innan han placerade in pucken över en sprattlande Jones högra benskydd.
En vacker straff av Tatar men framförallt en vacker seger för ett Detroit Red Wings i behov av fler sådana.

Så gick snacket:
- Kul för grabbarna. Du gör bara ditt första NHL-mål en gång. Speciellt kul om, som i Travis fall, ens papa är här för att se det hända dessutom. Det fälldes en del tårar i samband med det. En sådan händelse är inte bara något du åstadkommer individuellt, det är en familjebedrift, så de har all anledning att vara stolta, tyckte Mike Babcock om att hans rookiebackar Travis Dermott och Justin Holl gjorde sina första NHL-mål.
- Det är helt galet att få ha honom här och kunna peka upp mot honom i slutet av matchen för att visa: det här var för dig, sade en stolt Travis Dermott om att ha sin pappa i publiken.
- Vi har en strategi för vem vi ska använda baserat på flera faktor som statistik i karriären, hur de har presterat på träning och så vidare. Du vet aldrig exakt vad som kommer fungera, berättade Red Wings coach Jeff Blashill om hur laget tar sig an längre straffläggningar.