DeBrusk bakom Bruins comeback i Winter Classic

Jake DeBrusk och Linus Ullmark stod i centrum för Boston Bruins när laget besegrade Pittsburgh Penguins med 2-1 i 2023 Discover NHL Winter Classic på Fenway Park, i Boston under måndagskvällen.
DeBrusk stod för Bruins båda mål och Ullmark räddade 25 av 26 skott när hemmalaget hämtade upp ett 0-1-underläge till seger 2-1 i tredje perioden.

Penguins tog ledningen med 1-0 genom Kasperi Kapanen i matchens andra period, men Bruins visade moral under de avslutande 20 minuterna och DeBrusk kunde två gånger om vräka sig fram och näta på Penguins målvakt Casey DeSmith från nära håll - och i processen bli hjälte för hemmafansen på Fenway.
DeSmith ersatte Penguins startmålvakt Tristan Jarry som tvingades kliva av 15.30 in på den första perioden med en misstänkt fotskada.
2023 års Discover NHL Winter Classic inleddes med pompa och ståt när Bruins-ikonerna Bobby Orr, Johnny Bucyk och Zdeno Chara fanns på plats under spelarintroduktionerna. Orr var även behjälplig när lagkaptenerna Sidney Crosby och Patrice Bergeron ställde upp för det ceremoniella första pucksläppet.

Bruins och Penguins inledde matchen i högsta tempo, men både Linus Ullmark och Tristan Jarry inledde starkt mellan stolparna. Ullmark tvingades till periodens två tuffaste räddningar då han först, 4.06 in, räddade ett skottförsök från Brock McGinn i samband med en kontring från Penguins och sedan reflexräddade efter 9.37 då Sidney Crosby sköt en slagskottspassning som Bryan Rust styrde mot mål.
Första perioden förblev dock mållös, mycket tack vare Ullmark som räddade alla 14 skott som kom hans väg.
- Viktiga räddningar från honom (Ullmark) hittills, sade Bruins forward Charlie Coyle i en pausintervju för NHL on TNT. Han har varit grym för oss hela året och den här perioden var inget undantag.
Inför andra perioden fick nödfallsmålvakten (EBUG - Emergency Backup Goaltender) Mike Chiasson gör sig redo för att hoppa in om Penguins skulle behöva ersätta Casey DeSmith.

8.40 in på andra perioden kom så matchens första mål. Jeff Carter stod för en tekningsvinst för Penguins, varpå pucken hamnade nere i Bruins zon. Väl där jobbade tidigare Bruins-forwarden Danton Heinen fram den bakom mål och serverade Kasperi Kapanen framför mål som stötte in 1-0 till Penguins.
Målet var Kapanens sjätte för säsongen.
Bruins tog dock tillbaka kommandot i andra perioden och vann skotten med 9-6 - något som skulle sätta tonen för de avslutande 20 minuterna.
Det var nämligen då Jake DeBrusk klev in i handlingen.
Först genom att kvittera till 1-1 7.46 in på perioden med hjälp av en kraftfull dragning från förlängd mållinje in framför mål. Förarbetet stod Brad Marchand för i form av en delikat dragning på blålinjen, följt av framspelningen till DeBrusk - Marchands 21:a assist för säsongen.
Med 2.24 kvar att spela av den tredje perioden slog DeBrusk till igen - denna gång efter att Taylor Hall drivit på mål från vänster tekningscirkel och hittat DeBrusk till höger på bortre stolpen.
Penguins tog genast ut målvakten och kastade allt de hade mot Ullmark i Bruins-kassen, men svensken kunde hålla undan och bärga segern för hemmalaget - till fansens stora jubel.
- Det var en häftig match, sade DeBrusk till NHL on TNT efter slutsignalen. Inte riktigt den matchbild vi velat ha förstås, vi hade gärna gett den fantastiska publiken här mer att jubla över, men vi bjöd på lite dramatik istället.
DeBrusk medgav att Bruins inte varit helt nöjda med insatsen under de inledande två perioderna, men att det ibland blir så i samband med speciella matcher.

BOS-PIT: DeBrusk hjälte i Winter Classic

• Man vet aldrig hur man kommer hantera sådana här matcher, speciellt när det gått så bra för oss den här säsongen. Men vi sa det i omklädningsrummet; vi går ut och gör en bra tredjeperiod, precis som vi gjort säsongen igenom.
    - Slutresultatet blev ju ganska bra, ändå, sade DeBrusk.
    Bruins (29-4-4) befäster i och med segern sin ledning i Atlantic Division, Eastern Conference och hela NHL med sina 62 inspelade poäng på 37 matcher.
    Då matchen på Fenway Park räknades som en hemmamatch för Bruins, putsade man dessutom sitt hemmafacit till 19-0-3 den här säsongen - 22 hemmamatcher utan förlust på ordinarie tid, med andra ord.