20190312_flames_gaudreau

Den första sexpoängsmatchen på över fem år, imponerande milstolpar av två landsmän i en och samma match och full målstorm i diverse toppmöten. Det kan ibland vara svårt att identifiera en tydlig händelse eller prestation som är värd att uppmärksammas lite extra när NHL.com/sv varje morgon summerar föregående natts insatser i NHL. Denna morgon är dock problemet av ett mer angenämt slag - det finns helt enkelt för många anmärkningsvärda händelser att välja på. Med det sagt, vi börjar i Calgary…

Nedan följer en summering av nattens NHL:
Calgary Flames - New Jersey Devils 9-4 (1-2, 2-2, 6-0)
New Jersey Devils lär drömma mardrömmar om Calgary Flames och speciellt då Johnny Gaudreau. Den 25-årige "bortasonen" - Gaudreau är född i Salem, New Jersey - bjöd nämligen på en av de mest osannolika prestationerna den här säsongen i hemmamötet mot Devils. Han började med att öppna målskyttet 5:05 in på den första perioden med sitt 31:a mål för säsongen. Ett rappt uppspel från Elias Lindholm hittade Sean Monahan ute på vänsterkanten som i sin tur hittade en Gaudreau i full fart som åkt sig fri mellan tekningscirklarna.
Innan målet hade Gaudreau endast gjort ett mål de senaste 19 matcherna.
- Ibland studsar pucken inte din väg och ibland så får du med dig allt, säger Gaudreau till NHL.com/sv. Jag visste att jag inte tappat förmågan att göra mål men ibland går den bara inte in.
Resten av perioden blev det inga poäng för "Johnny Hockey" men redan vid det här laget hade han etablerat ett nytt karriärsbästa med sin 85:e poäng för säsongen. Det skulle dock komma mer.
I andra perioden spelade Gaudreau fram Elias Lindholm till Flames 3-3-kvittering, detta efter att Devils vid ett tillfälle haft ledningen med 3-1. Efter att Travis Zajac stått för ett mål sent i perioden lämnade Devils period två i ledning 4-3.
Sedan var det dags för the Johnny Gaudreau show.
Han gjorde 5-4 till Flames via ett straffslag 1:01 in på tredje perioden, detta efter att Derek Ryan kvitterat matchen 41 sekunder in på perioden. Hans fjärde poäng för kvällen kom 2:37 in på perioden när han, tillsammans med Elias Lindholm, spelade fram Ryan till dennes andra mål för kvällen. Tio minuter senare, 12:01 in på tredje, var det dags för poäng nummer fem när Gaudreau fullbordade sitt hat trick. Återigen på framspelning av Monahan, återigen när han åkte sig runt försvaret och ordnade ett halvt friläge.

CGY-NJD: Sex poäng i samma match från Gaudreau

Med dryga minuten kvar att spela kombinerade Gaudreau och Lindholm för ytterligare en passningskombination som hittade Monahan. 8-4 var ett faktum och med det även Gaudreaus sjätte (!) poäng för kvällen - den första prestationen av det slaget i NHL den här säsongen. Matchen slutade till sist 9-4 för Flames.
Faktum är att det var mer än fem år sedan en spelare senast gjort sex poäng i en och samma match: Jamie Benn, 14 november 2013 för Dallas Stars mot Calgary Flames. I Flames-organisationens historia har en prestation av det slaget inte skådats sedan Al MacInnnis lyckades med det den 20 mars 1994.
Utöver Gaudreaus tre mål och tre assist utmärkte sig även hans kedjekamrater Monahan och Lindholm som båda stod för fyra poäng via ett mål och tre assist vardera.
- Allt gick in för oss. Vi skapade chanser och fick utdelning. Jag är stolt över vår kedja ikväll, säger Gaudreau.
Pittsburgh Penguins - Washington Capitals 5-3 (0-1, 3-1, 2-1)
Inför matchen stod Penguins och Capitals ryska stjärnor Evgeni Malkin och Alexander Ovechkin inför varsin milstolpe. Malkin stod på 998 poäng medan Ovechkin befann sig på 1199 poäng. Det skulle visa sig att båda skulle nå sina milstolpar under detta svängiga rivalmötet. Capitals inledde bäst och kunde gå ifrån till ledning 2-0 tack vare dubbla mål från Jakub Vrana - ett i slutet av första perioden och ett i mitten av andra perioden. Penguins svarade dock blixtsnabbt med tre mål på under två minuter: Jake Guentzel 12:37 in på andra, Sidney Crosby efter 13:24 och sedan Crosby igen 14:25 in. Malkins assist på Crosbys andra mål gav honom 999 poäng.
I tredje perioden kom poäng #1000 då Malkin och Justin Schultz spelade fram Phil Kessel till 4-2. Ovechkins 1200:e poäng kom på John Carlsons reduceringsmål, 4-3, 14:02 in på tredje perioden. Jared McCann fastställde sedan slutresultatet till 5-3 i tom bur.

PIT-WSH: Malkin gör sin 1000:e poäng i NHL

Columbus Blue Jackets - Boston Bruins 7-4 (3-1, 2-3, 2-0)
Äntligen lite utdelning för Blue Jackets och deras storsatsning. Inför matchen mot Bruins hade Ryan Dzingel och Matt Duchene kombinerat för ett mål (Duchene) efter åtta, respektive tio, matcher. I nattens match fick dock båda utdelning med varsitt mål. Dzingel lade dessutom till två assist till sin poängskörd. Men bäst i Blue Jackets var faktiskt två av klubbens yngre ledare - spelare som växt fram som viktiga kuggar de senaste säsongerna: Josh Anderson och Zach Werenski. Anderson och Werenski bjöd på fyra poäng vardera, båda ett mål och tre assist, och Columbus kunde inkassera enormt viktiga poäng i kampen om slutspel.
Winnipeg Jets - San Jose Sharks 4-5 (2-2, 1-1, 1-2)
Detta möte mellan de två divisionsledarna i Western Conference blev precis så jämnt som man på förhand kunnat vänta sig. Sharks svenskar klev fram och bjöd på tre av lagets fyra mål (Gustav Nyquist två mål, Marcus Sörensen ett), varpå matchen - vid ställning 4-4 - såg ut att gå till förlängning och ge lagen varsin välförtjänt poäng. Men med fem sekunder kvar att spela av period tre spelade Timo Meier fram Joe Pavelski som, med sitt 37:e mål för säsongen, avgjorde matchen. Snöpligt för Winnipeg men desto roligare för San Jose som därmed tog sin sjätte raka seger.

WPG-SJS: Nyquist styr in pucken

Buffalo Sabres - Dallas Stars 0-2 (0-0, 0-2, 0-0)
Roope Hintz blev dubbel målskytt för Stars när två poäng inkasserades borta mot Sabres. Linus Ullmark stod i mål för Buffalo och räddade 25 av 27 skott medan John Klingberg noterades för en assist för Dallas. Nollan var Ben Bishops tredje raka och han har nu inte släppt in ett mål på 204 minuter och 20 sekunder.
Montreal Canadiens - Detroit Red Wings 3-1 (0-0, 2-0, 1-1)
Dubbla mål från Max Domi gav Montreal sin fjärde seger av fyra möjliga mot Detroit den här säsongen. Segern innebar dessutom att målvakten Carey Price, som gjorde 20 räddningar kvällen i ära, blev den vinstrikaste målvakten i Canadiens historia med 315 - en mer än Jacques Plante.

MTL-DET: Price räddar frilägeschans från Bertuzzi

St. Louis Blues - Arizona Coyotes 1-3 (0-0, 0-1, 1-2)
Coyotes 3-1-seger på bortaplan över Blues innebär blytunga poäng i kampen om slutspel i Western Conference. Oliver Ekman-Larsson noterades för sitt 10:e mål för säsongen då han sköt 3-1 i tom bur.
Anaheim Ducks - Nashville Predators 3-2 (2-0, 1-0, 0-2)
Dubbla mål från Filip Forsberg räckte inte för Predators att komma tillbaka i mötet med Ducks. Anaheim gick ifrån till en 3-0-ledning och lyckades, trots en ursinnig anstormning från bortalaget, hålla undan i tredje perioden.