swedish performers kylington 1208

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

Lawrence Pilut och Oliver Kylington stod, bara för ett par år sedan, inför avsevärt skilda framtidsutsikter. Kyligton var den omtalade talangen som gjorde sitt första SHL-mål vid 16 års ålder - fortfarande ett SHL-rekord för yngste spelare att göra mål - och spåddes en lysande framtid. Pilut var den lagom spelskicklige backen som sakta men säkert jobbade sig upp inom HV71's system. Ett tag såg det ut som Kylington skulle gå tidigt i första rundan av NHL-draften, men en säsong av klubbyten och diverse skador resulterade i att han föll i rankingen. På draftdagen föll hann ytterligare, men valdes ändå av Calgary Flames i andra rundan som 60:e spelare totalt. Året var 2015. Vid det laget hade Pilut hunnit passera igenom tre drafter utan att något NHL-lag tagit chansen att välja honom.
Åren gick och Kylington jobbade sig igenom säsong efter säsong med Flames AHL-lag Stockton Heat, samtidigt som Pilut fortsatte utvecklas med HV71 i SHL. Till slut skulle så även Pilut ta steget över atlanten då Buffalo Sabres inför årets säsong sajnade backen - mycket tack vare hans lysande 2017-18 med HV71.

CGY-NSH: Kylington sätter karriärens första mål

I nattens NHL-omgång kom så ögonblicket båda spelare säkerligen drömt om vid åtskilliga tillfällen: den första NHL-poängen. I Piluts fall kom poängen i form av en assist till Sabres kapten Jack Eichel som 12:02 in på den första perioden gav Buffalo en 2-0-ledning hemma mot Philadelphia Flyers. Resten av kvällen blev dock mindre rolig för hemmalaget som släppte in sex mål på raken och förlorade med 6-2. Pilut, som gjorde sin fjärde NHL-match någonsin, spelade 19:26 och lyckades ta sig igenom matchen utan att hamna på minus i plus/minus-statistiken.
För Kylington blev kvällen om möjligt än mer speciell. Hans första NHL-poäng kom i form av ett mål - ett vältajmat direktskott från slottet endast 1:12 in på första perioden. Gästande Nashville Predators hade genomgående svårt att hänga med Flames och innan matchen var över hade Kylington dessutom plockat upp sin första assist. Slutresultatet skrevs till 5-2 för hemmalaget.
- En fantastisk känsla förstås, säger Kylington till NHL.com/sv.
- Jag tror det var första gången jag rörde pucken i matchen, men jag fick en bra känsla direkt vid tillslaget.
Att målet var något av en delikatess var inget som undgick 21-åringen:
- Det blir roligt att se tillbaka på någon gång framöver och säga att: "det var ganska snyggt".
De har tagit olika vägar till NHL och resan har ibland tyckts snårig och omständlig, men ikväll visade både Lawrence Pilut och Oliver Kylington att hårt arbete ger utdelning.
Få de senaste nyheterna från NHL på Twitter via [@NHLsv]
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
Kronwall i händelsernas centrum
Detroit Red Wings 37-årige veteranen Niklas Kronwall är inte längre den fullfjädrade tvåvägsback han en gång var. Åren av tufft spel och loggandet av stora minuter har tagit ut sin rätt och svensken för idag en mer undanskymd tillvaro med fokus på att spela defensivt och hålla rent i egen zon. I nattens möte hemma mot New York Islanders klev han dock fram från skuggorna och hamnade istället i händelsernas centrum. Först genom att ge Red Wings ledningen med 2-0 i form av ett välriktat slagskott - Kronwalls första mål för säsongen - och sedan genom att dela ut en patenterad mittzonspropp på en ouppmärksam Anders Lee. En tackling som mynnade ut i en god portion tjafs och dålig stämning mellan lagen.
För Kronwalls och Red Wings del blev dock resten av kvällen inte särskilt minnesvärd. Islanders svarade med tre raka mål och tog hem segern med 3-2.

DET-NYI: Kronwall dunkar in pucken från blå

Oväntad hjälte för Rangers
Fredrik Claesson är inte känd som någon stor poängplockare. I New York har han en i det närmaste renodlat defensiv roll bakom puckskickliga backar som Kevin Shattenkirk, Neal Pionk och Brady Skjei. Likväl var det Claesson som stal rubrikerna i nattens 5-4-seger över Florida Panthers. Först plockade han upp en assist - säsongens första - på Vladislav Namestnikovs 2-0-mål i boxplay, i slutet av första perioden. I tredje perioden pricksköt han sedan in 4-3. Målet var Claessons andra för säsongen. Med en statistikrad på ett mål, en assist, +3 och 19:26 i istid kan inte tränare David Quinn vara annat än nöjd med Claessons insats.

FLA-NYR: Claesson hittar krysset hos Luongo