Med serien tillbaka i Tampa Bay och all press på New Jersey Devils var det upplagt för ett jämnt och intensivt möte mellan Atlantic Division-rivalerna i Amalie Arena. Sett till hur första perioden artade sig var det också precis vad vi fick. Devils, som saknade nyckelbacken Sami Vatanen, var möjligen snäppet piggare men det var Lightning som stod för matchens första mål med 8.07 spelat.

Unge Anthony Cirelli höll iskallt i pucken bakom Devils mål, tittade upp och hittade väldige ryssen Mikhail Sergachev som pricksköt in 1-0 bakom Corey Schneider. Utöver en viktig ledning för hemmalaget innebar målet de första slutspelspoängen för både Cirelli, 20 och Sergachev, 19.
- Ingen verkade vilja blockera skottet så jag passade på att skjuta, sade Sergachev. Det var en fin passning av [Anthony] Cirelli.
Andra perioden hade man på förhand kunnat tro skulle tillhöra ett fullkomligen desperat Devils. Så blev inte fallet. Lightning kom ut med en fart och kämpaglöd som om de varit laget med ryggarna mot väggen och Devils fick genast svårt att hänga med. Den frenetiska tempohöjningen från hemmalagets sida resulterade i hela fem (!) utvisningar från Devils och skottstatistiken 18-4 Lightning. En vilt kämpande Corey Schneider lyckades dock freda sitt mål och 1-0 stod sig perioden ut.
12.27 in på period tre klev så matchseriens suverän, Nikita Kucherov, fram och satte sitt femte mål för serien - assisterad av bland annat Anton Strålman.
- Vi pratade inför matchen om att ha folk framför mål, sade Kucherov. [Steven] Stamkos och [J.T.] Miller höll sig framme så jag tror aldrig Schneider såg mitt skott.
Först då, vid ställning 2-0, infann sig den nödvändiga desperationen hos New Jersey Devils varpå Pat Maroon slutligen reducerade till 2-1 efter 17.00. I ett sista desperat försök att hålla sig kvar i serien plockade Devils målvakten men som så ofta sker när ett lag chansar på det viset slutade pucken i egen kasse. Ryan Callahan fastställde slutresultatet till 3-1 efter 19.58.
- Vi spelade bra och gjorde jobbet över hela isen, sade Andrei Vasilevskiy efter matchen. De är ett bra lag men vi var lite bättre den här gången. Grabbarna spelade bra men nu är den här serien historia och vi går vidare.
Tampa Bay Lightning håller alltså för favorittrycket och eliminerar New Jersey Devils med 4-1 i matcher efter slutresult 3-1 i match 5.