marchand bergeron

När Buffalo Sabres för tredje gången någonsin inledde en säsong mot Boston Bruins gjorde man det med gott mod. Men Rasmus Dahlins NHL-debut blev inte som man kanske hade hoppats på. Han stal inga rubriker. Det gjorde istället en betydligt mer rutinerad herre. Och han tillhörde Boston Bruins.
Brad Marchand var matchens förgrundsfigur. Efter att Buffalo satt Bruins målvakt Jaroslav Halak på prov i matchens inledning drev Marchand upp ett anfall på högerkanten. Vänd mot sargen snurrade Marchand 180 grader med pucken och serverade en helt fri Zdeno Chara på vänsterkanten. Slovaken var kylig och gjorde 1-0.

• Han hade mycket utrymme på sin kant. Jag såg honom direkt så det var bara att försöka få pucken igenom trafiken, kommenterade Marchand efteråt.
    2-0 kom i powerplay när Marchand kyligt höll inne sitt skott för att sedan diagonalpassa ut till höger till en friställd Ryan Donato som smällde till direkt.
    I den andra perioden låg Marchand bakom, och fick en assistpoäng på, David Pastrnaks 3-0 mål och u slutperioden serverade han Patrice Bergeron till 4-0. Målet gjordes i tom bur. Understödda av en fin insats i mål från Jaroslav Halak, som räddade samtliga 32 skott, borstade Boston undan Sabres.

BUF-BOS: Donato nätar i numerärt överläge

• Det var skönt att vinna efter den match vi gjorde igår. Det är alltid kul att kunna göra någon poäng här och där, menade Marchand som tangerade sitt personbästa när det gäller assist i en match. Han gjorde fyra assist mot Carolina Hurricanes den 6 januari 2016.
    Dahlins debut då?
    - Nu vet jag hur det är att spela en grundseriematch i NHL. Det var ok. Vi förlorade så jag kan inte säga att vi gör en bra match, konstaterade svensken efteråt.
    Här är summeringen från nattens matcher:
    Pittsburgh Penguins - Washington Capitals 7-6 (2-3, 3-1, 1-2, 1-0)
    De tre senaste årens mästare möttes i en hejdundrande holmgång under natten. Jamie Oleksiak gav hemmalaget ledningen redan efter 1:49 minuters spel. Sverigebekante Jakub Vrana kvitterade knappt två minuter senare. Och bara 49 sekunder efter det hade Brooks Orpik gett gästerna ledningen, men det skulle komma mer. Jake Guentzel kvitterade, fint framspelad av Daniel Sprong i powerplay innan Alexander Ovechkin gjorde Capitals tredje mål för kvällen när han läckert styrde in Christian Djoos slagskott. Den andra perioden fortsatte i samma takt.
    Mittakten var bara 30 sekunder gammal när Kris Letang gjorde 3-3. En annan back gav sedan Capitals ledningen på nytt: John Carlson förvaltade ett två-mot-ett-läget på bästa möjliga sätt. Jake Guentzel kvitterade för hemmalaget när han styrde in Justin Schultz skott från blålinjen. Den svängiga hockeyn fortsatte och innan periodpaus hade Derrick Brassard gjort 5-4 för hemmalaget.
    2:45 minuter in i slutperioden gjorde Evgeni Malkin 6-4, men gästerna kom tillbaka genom dubbla mål från T.J. Oshie och matchen gick till förlängning. Där avgjorde Kris Letang med ett mäktigt slagskott.

PIT-WSH: Letang skjuter direkt i powerplay

Carolina Hurricanes - New York Islanders 1-2 (0-0, 0-1, 1-0, 0-1)
Carolina inledde piggt och hade dubbla stolpträffar i ett och samma powerplay i den första perioden. I den andra hade Islanders en puck på mållinjen, som Sebastian Aho rensade, innan Valtteri Filppula gav gästerna ledningen kort därefter. Med 1:35 kvar av slutperioden gav hemmalagets press utdelning och Dougie Hamiltons direktskott fann sin väg in i mål. Gästerna drog dock längsta strået när Matthew Barzal serverade Josh Bailey i powerplay i övertid.
Ottawa Senators - Chicago Blackhawks 3-4 (3-2, 0-0, 0-1, 0-1)
Alex DeBrincat gav gästerna ledningen med en missil från långt håll efter 4:40 av inledningsperioden. En period som bjöd på en hel del: Zack Smith kvitterade drygt två minuter senare. Men gästerna återtog, för ett ögonblick, initiativet när Jonathan Toews överlistade Craig Anderson med ett lurigt skott från kanten efter 10:30. Knappt två minuter senare var det kvitterat igen, denna gång genom Senators rookie Max Lajoie. Lajoie serverade sedan Colin White i powerplay och hemmalaget gick till paus med en 3-2-ledning. Den andra perioden blev mållös och slutakten bjöd på ett mål: Patrick Kane serverade Brent Seabrook till 3-3. I förlängningen avgjorde samme Kane med en vacker backhandlyftning över Anderson i ett friläge.
Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets 2-3 (0-1, 2-1, 0-0, 0-1)
Josh Anderson och Artemi Panarin blev nyckelfigurer när Columbus Blue Jackets besegrade Detroit Red Wings. Anderson öppnade målskyttet efter drygt fem minuters spel - Panarin noterades för en assistpoäng. Samme Anderson gav gästerna ledningen på nytt i mittperioden sedan Dennis Cholowski kvitterat. Hemmalaget kvitterade än en gång, genom Tyler Bertuzzi, innan perioden var över. Slutakten blev mållös och Artemi Panarin avgjorde för gästerna i förlängning. Noterbart är att Dylan Larkin och Gustav Nyquist stod för två assist vardera i hemmalaget.

DET-CBJ: Panarin avgör matchen

Buffalo Sabres - Boston Bruins 0-4 (0-2, 0-1, 0-1)
Boston studsade tillbaka efter förlusten i premiären och gjorde en stabil insats mot Buffalo under torsdagen. Jaroslav Halak storspelade i mål och de stora namnen producerade framåt. Zdeno Chara, Ryan Donato, David Pastrnak och Patrice Bergeron stod för målen. Och Brad Marchand gjorde fyra assist.
St Louis Blues - Winnipeg Jets 1-5 (0-1, 0-0, 1-4)
Winnipeg inledde säsongen när man borstade undan ett av det lag som ses som Jets stora rivaler under säsongen. Patrik Laine gav Jets ledningen i powerplay i den första perioden. I matchens slutakt trampade sedan gästerna ifrån ordentligt. Adam Lowry gjorde 2-0 i numerärt underläge när Kyle Connor satt utvisad och precis när Connor kom in på isen vände spelet. Connor hängde med och serverade Blake Wheeler till 3-0. 4-0 gjorde Connor själv när han styrde in Jacob Troubas skott från blålinjen. Gästerna gjorde därmed tre mål på 1:44 minuter. Brandon Tanev han med att göra 5-0 innan Vince Dunn överlistade Connor Hellebuyck i Jets mål. Hellebuyck noterades trots det för 41 räddningar, medan hans lagkamrater fick iväg 25 skott mot Jake Allen i Blues mål.
Dallas Stars - Arizona Coyotes 3-0 (0-0, 3-0, 0-0)
John Klingberg blev en av målskyttarna när Dallas sprang ifrån gästande Arizona i mittperioden. Devin Shore gjorde 1-0 efter 4:21 och bara 28 sekunder senare utökade Alexander Radulov ledningen. Sedan dröjde det inte mer än ytterligare 68 sekunder innan Klingberg satte spiken i kistan för kvällen. Noterbart är att Connor Carrick, ny från Toronto, stod för två assistpoäng. Ben Bishop räddade totalt 30 skott och höll nollan för 25:e gången i karriären. Stars nye tränare Jim Montgomery inledde säsongen på bästa möjliga sätt…

DAL-ARI: Klingberg överlistar Raanta

New York Rangers - Nashville Predators 2-3 (0-0, 1-1, 1-2)
… medan Rangers nye tränare David Quinn fick sin första match spolierad av gästande Nashville. Efter en mållös förstaperiod gav Filip Forsberg gästerna ledningen men hemmalaget studsade tillbaka genom en annan svensk: Jesper Fasth. Efter 3:28 av slutperioden assisterade Mattias Ekholm P.K. Subban för gästernas andra mål för kvällen. Colton Sissons satte vad som skulle bli det matchvinnande målet i tom bur. Det betydde 3-1 för gästerna men Pavel Buchnevich reducerade med 35 sekunder kvar av matchen. Närmre än så kom dock inte Rangers.
Colorado Avalanche - Minnesota Wild 4-1 (1-1, 1-0, 2-0)
Kvällen började bra för Minnesota Wild. Zach Parise gav laget ledningen efter 8:14 av inledningsperioden men mer skulle det inte komma från gästerna. Istället tog hemmalaget över. Carl Söderberg kvitterade drygt fyra minuter senare och i den andra perioden gav Nathan MacKinnon Avalanche ledningen. Två mål i tom bur punkterade sedan matchen definitivt: Mikko Rantanten gjorde 3-1 serverad av Gabriel Landeskog och Carl Söderberg assisterade sedan J T Compher till 4-1.
Vegas Golden Knights - Philadelphia Flyers 2-5 (1-2, 0-3, 1-0)
Fjolårssuccén Vegas Golden Knights fick ingen drömstart på säsongen. Jonathan Marchessault gav visserligen Stanley Cup-finalisten ledningen efter knappt sju minuters spel men sedan tog Flyers över. Oskar Lindbom gjorde sitt första NHL-mål någonsin och veteranen Wayne Simmonds hann göra 2-1 för gästerna innan periodpaus, assisterad av Robert Hägg. I den andra perioden gjorde Simmonds sitta andra för kvällen. Ett par minuter senare gjorde Hägg 4-1 och när 7:17 spelats av mittperioden hade Scott Laughton hunnit hänga femman. Den forne Flyers-spelaren Pierre-Edouard Bellemare reducerade visserligen knappt halvvägs in i den tredje perioden men närmre än så kom inte Golden Knights.

SÅ GICK SNACKET:
"Det var inte våra yngre spelare som ställde till det. Men några av våra veteraner måste göra ett val. Antingen spelar de på rätt sätt eller så måste de komma tillbaka och försvara. Det är något vi inte vill lägga energi på." - Sabres tränare Phil Housley
"Jag ville verkligen se till att vi skulle vinna under övertiden. Killarna hade hjälpt mig så mycket under matchen. Precis i slutet av den tredje perioden slängde sig Nick Foligno framför Vanek för att täcka ett skott. Det gör att jag hela tiden vill höja mig." - Blue Jackets målvakt Joonas Korpisalo
"Det finns inget fel i vår match idag. Insatsen är enastående. Alla kämpade hårt. Det finns mycket att ta med från den här matchen." - Senators målvakt Craig Anderson
"Vi sköt mycket men det var svårt att knäcka honom." - Blues center Ryan O'Reilly om Connor Hellebuyck