CGY-COL: Burakovsky sätter pucken högt

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.
Andre Burakovskys flytt till Colorado Avalanche från Washington Capitals har inneburit ett lyft för svensken. I natt satte han två av målen när Colorado vann med 3-2 borta mot Calgary Flames.

Burakovsky har fått precis den utdelning han ville ha när han i somras trejdades. Han har fått en större roll och i natt var han placerad i det skadedrabbade Colorados förstakedja tillsammans med Nathan MacKinnon och Joonas Donskoi. Det gav utdelning. Redan efter 3.21 av den första perioden satte Burakovsky 1-0 framspelad av MacKinnon.
- När man spelar med honom gäller det att hitta en öppen yta, för när man gör det kommer pucken. Den första passningen han slog i kväll, jag kom lite bakifrån och jag tror att han hade ett ganska bra skottläge också, sedan slog han den bara till mig och jag fick en bra chans. Man måste hitta ytor och vara redo, säger Burakovsky.
Burakovskys andra mål kom i slutet av första perioden. Han hittade en lucka vid första stolpen hos David Rittich fram till 2-0. Målet var hans femte de senaste tre matcherna och tionde under säsongens första 21 omgångar. De senaste tre säsongerna har han gjort 12 i var och en av dem.

CGY-COL: MacKinnon spelar fram Burakovsky

• Ibland händer det bara. Alla skott man tar går in på något sätt. Jag har spelat med väldigt bra spelare och de ger mig många chanser. Jag tycker jag jag skjuter mer än vanligt. Det fungerar så. Ju mer jag skjuter, desto större chans har jag att göra mål.
    Colorado gjorde 3-0 innan Calgary reducerade två gånger om. Men Avalanche höll undan och tog sin femte seger på sina sex senaste matcher.
    BRODINS FÖRSTA FÖR SÄSONGEN
    Jonas Brodin satte i natt sitt första mål för säsongen när han gjorde 3-0 för Minnesota Wild som besegrade Buffalo Sabres med 4-1. Svenskens mål kom i den andra perioden och utmanades först av offside av Sabres coach Ralph Krueger. Men målet godkändes och värmlänningens måltorka bröts.
    Brodin blev inte ensam svensk poänggörare i matchen. Joel Eriksson Ek spelade fram Zach Parise till 1-0 en två-mot-en-situation efter 7.14. När Buffalo reducerade till 3-1 genom Brandon Montour stod Victor Olofsson för en av assisterna. Segern var Wilds tredje de senaste fem matcherna.
    Linus Ullmark räddade 22 skott för Sabres som har kvoten 1-6-2 på sina senaste nio matcher.

BUF-MIN: Brodin sätter säsongens första fmålrsta

BEMSTRÖM HADE STUDSEN PÅ SIN SIDA
Emil Bemström har näsa för att hitta målet. Det visade han i SHL förra säsongen, och han visade det i natt när Columbus Blue Jackets besegrade Montreal Canadiens med 5-2. Bemström gjorde Blue Jackets 3-2-mål i den tredje perioden. Han fick pucken i ett fritt läge framför kassen, sköt med backhand med missade målet. Pucken studsade däremot i plexit, träffade Carey Price i magen innan den seglade in i nät.
Målet var kanske inte Bemströms snyggaste i karriären - men det var hans tredje mål i NHL-karriären.
- Jag visste inte om det var godkänt. Jag vet inte vad jag tänkte riktigt. Pucken bara studsade tillbaka och in, säger Bemström som också hade en målgivande passning i matchen.
Tack vare nattens två poäng förlängde Bemström sin poängsvit till fem matcher. Sviten är tangerad för längsta sviten av en Blue Jackets-rookie. Ett rekord som sattes av Pierre-Luc Dubois 2017-18.
Gustav Nyquist och Alex Wennberg noterades för varsin assist för Blue Jackets som vann för tredje gången på sina fem senaste.

CBJ-MTL: Bemström nätar - med hjälp av plexiglaset

NY STORMATCH AV NILSSON
Anders Nilsson har varit en av Ottawas viktigaste spelare den här säsongen. I natt räddade svensken 35 skott och utsågs till matchens andra stjärna när Senators besegrade Detroit Red Wings med 4-3. Bland annat stoppade Nilsson en två-mot-noll-chans för Red Wings som avslutades av Frans Nielsen i den andra perioden.
- Jag var bara glad att jag kunde får ner skyddet och att han inte lyfte pucken högt. Att göra en sådan räddning är stort för mitt självförtroende, men det är ännu viktigare att gå in i tredje perioden med en 2-0-ledning.
OILERS SEGRADE - KLEFBOM ASSISTERADE
Oscar Klefbom låg bakom två av målen i Edmonton Oilers 5-2-seger mot San Jose Sharks i natt. Klefbom spelade läckert fram Markus Granlund till 1-0 redan efter 3.34 av matchen. Hans andra assist och 16:e för säsongen kom till när James Neal gjorde 4-1 i slutet av mittperioden. Oilers tog sin 14:e seger för säsongen och fortsätter toppa Pacific Division.
VÄRT ATT NOTERA:
\Pierre Engvall gjorde i natt NHL-debut för Toronto Maple Leafs. Forwarden spelade 9.27 i matchen, men gjorde inga poäng. Hans Toronto föll till slut med 4-2 borta mot Vegas Golden Knights.
\
Oskar Sundqvist satte 2-1-målet i St. Louis Blues 3-1-seger mot Tampa Bay Lightning. Målet var svenskens fjärde för säsongen och första sedan 1 november. Victor Hedman hade en assist för Tampa.
*Lucas Wallmark låg bakom två av målen när Carolina Hurricanes vann med 4-2 mot Chicago Blackhawks. Wallmark har nu fem målgivande passningar den här säsongen. Erik Gustafsson gjorde ett av målen för Blackhawks, hans tredje för säsongen.

CHI-CAR: Kane spelar fram Gustafsson