Czech Pastrnak IIHF Gold

Kun MM-finaali huusi ratkaisijaa maalittomassa tasatilanteessa kolmannessa erässä, nousi Tshekin supertähti David Pastrnak esiin. Kiikaritehoilla kolme ensimmäistä MM-peliä pelannut Boston Bruinsin hyökkääjä antoi laukauksensa puhua suoraan puolustaja Tomas Kundratekin syötöstä, ja erinomaisesti torjunut Sveitsin maalivahti Leonardo Genoni joutui antautumaan ajassa 49.13.

Sveitsille jäi vielä reilu kymmenen minuuttia aikaa tulla tasoihin, mutta Tshekki kesti Sveitsin loppurynnistyksen Anaheim Ducksin tshekkimaalivahdin Lukas Dostalin johdolla. Kellon tikittäessä kohti nollaa, alkoi Prahan O2 Areenan kotiyleisön metelitaso nousta infernaaliseksi.

Tshekki voitti MM-finaalin maalein 2-0, kun Toronto Maple Leafsin hyökkääjä David Kämpf iski tshekkiläisten toisen maalin Sveitsin tyhjään rysään viimeisillä sekunneilla.

- Onnistuimme kotikisoissamme. Olemme odottaneet kultaa pitkään, eikä tämä olisi voinut tulla parempaan aikaan, Pastrnak iloitsi IIHF:n haastattelussa pelin jälkeen.

- Olen ylpeä joukkueesta, hän lisäsi.

Florida Panthers pudotti Pastrnakin edustaman Bruinsin Stanley Cup -pudotuspeleistä toisella kierroksella kuudessa ottelussa, minkä jälkeen tshekkitähti suuntasi välittömästi kotikisoihin auttamaan maajoukkuettaan.

- Tämä oli erityistä, sillä pääsimme pelaamaan kotona. En ole koskaan aiemmin päässyt pelaamaan kotona, ja perheeni on joutunut matkustamaan katsomaan pelejäni. Lähdin Tshekistä jo nuorena. Tästä olisi ollut vaikea kieltäytyä, Pastrnak sanoi.

Viimeksi vuonna 2010 MM-kultaa ottanut Tshekki palasi maailmanmestariksi 14 vuoden tauon jälkeen. MM-kulta oli Tshekille historian seitsemäs, jos mukaan ei oteta Tshekkoslovakian aikana voitettuja maailmanmestaruuksia. Uusia maailmanmestareita tuli runsaasti, sillä vuoden 2010 maailmanmestarijoukkueesta mukana oli vain kapteeni Roman Cervenka.

Kolmatta kertaa historiassaan MM-finaaliin selvinnyt Sveitsi joutui sen sijaan tyytymään jälleen kerran MM-hopeaan, johon alppimaa ylsi myös vuosina 2013 ja 2018. Sveitsiltä löytyy nyt neljä MM-hopeaa, joista ensimmäinen tuli vuonna 1935. Turnauksen parhaana pelaajana palkittiin Los Angeles Kingsin sveitsiläishyökkääjä Kevin Fiala.

Kisaisäntä Tshekki hyökkäsi avauserään väkevästi ja hallitsi kenttätapahtumia. Sveitsin rooliksi jäi selvitä kovan paineen alla, mutta sveitsiläisten tiiviin puolustuksen ansiosta Tshekki ei pystynyt kääntämään vahvaa alkuaan johtomaaliksi.

Esimerkiksi Tshekin ykkösvitja kuitenkin järjesti mainion tontin erän puolivälin paikkeilla, kun vastahyökkäyksessä kolmella nopealla syötöllä kiekko löysi tiensä Pastrnakin ja hänen seurakaverinsa Pavel Zachan kautta maalin kulmalla olleelle New Jersey Devilsin Ondrej Palatille, mutta Genoni torjui Palatin yrityksen.

Erän edetessä Sveitsikin pääsi yhä paremmin peliin mukaan. Lähimpänä maalia avauserässä kävi Sveitsin hyökkääjä Christoph Bertchy, jonka laukaus kimposi ulos ylärimasta.

Peli oli intensiivistä, ja sen vauhdikkuutta kuvaa hienosti esimerkiksi se, että jykevällä pompulla laidan tuntumassa kiekkoa tavoitellut Tshekin hyökkääjä Ondrej Beranek hyppäsi vahingossa suoraan Sveitsin vaihtoaitioon. Samanlainen vauhdikas peli jatkui myös toisessa erässä, jonka alussa päästiin näkemään myös molempien joukkueiden ylivoimaa.

Tshekki ehti pelata omaa ylivoimaansa tuloksetta reilun minuutin, kunnes Palat otti kaksiminuuttisen jäähyn estämisestä. Palatin jäähyn alkaessa jatkettiin hieman alle minuutti tasavajaalla, minkä jälkeen Sveitsi pääsi ylivoimalle, mutta tulosta ei syntynyt.

Toisessa erässä molemmat joukkueet pääsivät vielä toisenkin kerran ylivoimalle, mutta johtoasemaa kumpikaan ei pystynyt ottamaan. Vielä erän viimeisellä minuutilla Tshekin kärkipelaajat saivat pitkän pyörityksen Sveitsin puolustusalueelle, mutta Sveitsi kesti Genonin johdolla.

Kolmannessa erässä Tshekki jatkoi hallintaansa, mutta Sveitsilläkin oli jälleen hetkensä. Sveitsiläisistä esimerkiksi Calvin Thurkauf sai mailansa Michael Foran laukauksen väliin, mutta hänen ohjauksensa kimposi tolpasta ulos.

Kolmas erä keskeytyi hetkeksi hieman ennen puoltaväliä, kun Palat antoi kovan taklauksen Sveitsin puolustajalle Andrea Glauserille. Taklauksessa oli sen verran voimaa, että O2 Areenan pleksi hajosi ja se jouduttiin vaihtamaan uuteen.

Pastrnak iski voittomaaliksi jääneen ottelun avausmaalin pian sen jälkeen, kun uusi pleksi saatiin vaihdettua paikalleen. Kampf varmisteli Tshekin voiton tyhjiin.

Ruotsi päätti mitalittoman putkensa MM-pronssiin

Canada Sweden Bronze medal

MM-pronssista pelasi tänä vuonna kaksi pettynyttä ennakkosuosikkia. Ruotsin ja Kanadan välinen tämän vuoden pronssiottelu ei lukeudu pelillisen antinsa tai intensiteettinsä puolesta jääkiekon klassikoihin, mutta Ruotsi lisäsi yhden MM-pronssin maajoukkuehistoriaansa ja kaatoi Kanadan maalein 4-2.

Ottelun ensimmäinen erä lähti liikkeelle hitaasti, ja kummankin joukkueen otteista puuttui paras terä. Ensimmäisellä kymmenminuuttisella kummallekaan joukkueelle ei siunaantunut juurikaan laukauksia laadukkaista sektoreista.

Erän puolivälin jälkeen Tre Kronor sai kuitenkin koneitaan hieman paremmin käyntiin. Tampa Bay Lightningin ruotsalaispuolustaja Victor Hedman kilautteli ensin tolppaa, ja hetkeä myöhemmin Los Angeles Kingsin hyökkääjä Carl Grundström iski ottelun avausmaalin ja vei Ruotsin johtoon.

Kanada sai avauserän lopulla tilaisuuden hakea tasoitusta ylivoimalla, mutta se ei tuottanut tulosta. Näin ollen ensimmäiselle erätauolle poistuttiin Ruotsin johtaessa maalein 1-0.

Toisessa erässä Kanadan tasoitus kuitenkin syntyi, kun MM-kisojen yhdeksännen maalinsa iskenyt Buffalo Sabresin hyökkääjä Dylan Cozens onnistui jälleen maalinteossa. Kanada olikin kiinni pronssimitalissa aina päätöserän puoliväliin saakka. Kingsin hyökkääjä Pierre-Luc Dubois vei erän alussa kanadalaiset 2-1-johtoon.

Ruotsi järjesti kuitenkin erinomaisen loppukirin. Pittsburgh Penguinsin ruotsalaispuolustaja Erik Karlsson tulitti Tre Kronorin tasoihin hieman ennen päätöserän puoliväliä, ja kolme minuuttia myöhemmin Grundström teki Ruotsin voittomaalin.

Grundströmillä oli toisessa maalissaan hieman onneakin matkassa, sillä St. Louis Bluesin kanadalaismaalivahdin Jordan Binningtonin lähettämä purkukiekko tuli suoraan ruotsalaishyökkääjän lapaan, ja hän sai laukoa sen maaliin. Minnesota Wildin Marcus Johansson iski Ruotsin neljännen maalin tyhjiin.

Kaksi maalia tehnyt Grundström (2+0) oli pronssiottelussa ruotsalaisten sankari. Hän iski myös Tre Kronorin avausmaalin ensimmäisessä erässä. Ruotsi palasi MM-kisoissa mitalikantaan jäätyään ilman tuliaisia neljässä edellisessä MM-turnauksessa. Ruotsin edellinen mitali vuodelta 2018 oli kultainen.

– Tulimme voittamaan tänne kultaa, mutta emme onnistuneet. Saimme kuitenkin mukaan edes pronssia, mikä on tyhjää parempi. Peli oli vaikea ja uskon, että monet olivat väsyneitä, Seattle Krakenin ruotsalaishyökkääjä Andre Burakovsky sanoi.

Kanada on pelannut yhdeksän viime vuoden aikana seitsemän kertaa MM-finaalissa, mutta pronssimitaleja kanadalaisten kaulaan ei ole pujotettu sitten vuoden 1995. Kanada on ollut pronssiottelussa vuoden 1995 jälkeen viidesti ja hävinnyt joka kerta. Kanadan leirissä harmiteltiin, että kotimatka alkaa tyhjin käsin.

– Halusimme voittaa pelin ja päättää kauden voittoon. Tämä on turhauttavaa. Teimme paljon töitä kuukauden ajan ja hitsauduimme tiiviiksi ryhmäksi. Nyt meille ei jäänyt tästä mitään käteen, Binnington harmitteli taiston tauottua.