Czechia Sweden IIHF

NHL-tähdet eivät pystyneet pelastamaan Ruotsia lauantaina, kun MM-kisaisäntä Tshekki vyöryi finaaliin maalein 7-3. Näin ollen Tshekki taistelee 14 vuoden tauon jälkeen miesten maailmanmestaruudesta.

Hienoisena ennakkosuosikkina välierään lähtenyt Ruotsi otti ensimmäisessä erässä johtoaseman kahdesti, mutta ei pystynyt pitämään siitä kiinni. Ottelu ei ollut muutenkaan niin yksipuolinen kuin lopputulos antaa ymmärtää. Tshekki laittoi kiekkoja maaliin hurjalla tehokkuudella, eikä ruotsalaismaalivahdeista sen enempää Philadelphia Flyersin Samuel Ersson kuin Minnesota Wildin Filip Gustavssonkaan pystynyt auttamaan heikosti pelannutta puolustusta.

Erssonille kirjattiin neljä torjuntaa, Gustavssonille 12.

Pelin kuva tiivistyi kolmanteen erään, johon lähdettiin Tshekin johtaessa maalein 5-3. Tre Kronor oli noussut toisen erän lopulla Minnesota Wildin Joel Eriksson Ekin ylivoimaosumalla kahden maalin päähän. Ruotsi laukoi enemmän kohti Anaheim Ducksin Lukas Dostalin vartioimaa maalia, mutta Tshekki teki erän kaikki maalit.

Sankariksi nousi kotimaansa liigaa Pardubicessa pelaava Lukas Sedlak, joka veivasi kaksi maalia läpiajoista kolmannen erän aikana. Sedlak ennätti viimeistellä hattutempunkin tyhjään rysään, mutta maali hylättiin paitsion vuoksi.

Vaihtoaitiossa leveästi hymyillyttä Sedlakia hylkääminen ei vaikuttanut juuri häiritsevän, kun äänekäs kotiyleisö osoitti suosiotaan erinomaisesti pelanneelle hyökkääjälle. Aiemmin urallaan neljä kautta NHL:ssä (Columbus Blue Jackets, Colorado Avalanche, Flyers) pelannut Sedlak kirjautti välierässä tehopisteet 2+1.

Boston Bruinsin Pavel Zachan ympärille rakennettu Tshekin ykkösvitja jäi tehopisteittä, mutta kakkos- ja kolmosketjut olivat mainiossa iskussa. Carolina Hurricanesin Martin Necas kirjautti tehopisteet 1+3, Ottawa Senatorsin Dominik Kubalik tehopisteet 2+1 ja Toronto Maple Leafsin David Kampf tehopisteet 1+1. Kolmosketjussa Sedlakin laidalla pelannut Ondrej Kase kirjautti tehopisteet 1+1.

- Alku oli vaikea. He menivät johtoon, me tasoitimme, he menivät heti uudelleen johtoon ja me tasoitimme jälleen. Toinen erä oli meiltä loistava ja Dostal torjui jälleen hyvin. On hieno fiilis pelata tällä areenalla. Fanit ovat tukenamme, ja he ovat kuudes kenttäpelaajamme, Necas myhäili IIHF:n haastattelussa.

Dostal ja Genoni loistivat maaleillaan

Tshekkivahti Dostalin peli ei alkanut järin hohdokkaasti, mutta lopulta Suomen Liigassakin nähty Ducksin veräjänvartija torjui 37 vetoa. Hänen nollapelinsä torstain puolivälierässä mahdollisti sen, että Tshekki ylipäätään selvisi välierään.

Tshekki oli edellisen kerran MM-finaalissa Saksan kisoissa vuonna 2010, jolloin se myös voitti mestaruuden. Ruotsi voitti kultaa Tanskan kisoissa vuonna 2018, mutta sen jälkeen maa ei ollut selvinnyt edes mitalipeleihin. Sunnuntaina turnauksen ison ennakkosuosikin Ruotsin maksimisuoritus on MM-pronssi, josta Tre Kronor kamppailee Kanadan kanssa.

- He tekivät maalin lähes jokaisesta maalipaikastaan, ellei jokaisesta. Tärkeillä hetkillä he olivat meitä vahvempia. Se on ikävää, mutta näin tämä joskus menee, Tre Kronorin Pittsburgh Penguinsia edustava kapteeni Erik Karlsson huokasi.

Tshekille finaalissa tekee seuraa Sveitsi, joka onnistui kaatamaan Kanadan sitkeän taistelun jälkeen voittomaalikilpailussa lukemin 3-2. Sveitsiläiset hallitsivat avauserää ja iskivät myös kaksi maalia, kun Los Angeles Kingsin Kevin Fiala ja Winnipeg Jetsin Nino Niederreiter onnistuivat ylivoimalla.

Sveitsin hyvän ensimmäisen erän jälkeen Kanada otti ottelun hiljalleen hallintaansa. Seattle Krakenin Brandon Tanev rusikoi maalin edestä kavennuksen toisessa erässä ja Toronto Maple Leafsin John Tavares tasoitti ylivoimalla, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä enää reilut kaksi minuuttia.

Kymmenen minuutin jatkoajalla ratkaisua ei syntynyt, vaikka molemmat loivat maalipaikkoja. Kanada sai aloittaa jatkoajan ylivoimalla, sillä Sveitsin kolmannen erän lopulla väärästä vaihdosta ottamaa rangaistusta jäi kärsittäväksi vielä vajaat puolitoista minuuttia. Myös Sveitsi sai jatkoajalla ylivoiman, kun Kanadan pelimerkit olivat sekaisin vaihtotilanteessa.

Chicago Blackhawksin nuori taituri Connor Bedard iski kiekon maaliin Kanadan ensimmäisenä laukojana voittomaalikilpailussa, mutta hänen maalinsa jäi kanadalaisten ainoaksi. Fiala tasoitti toisessa parissa ja voittomaalin iski neljännessä parissa hyökkääjä Sven Andrighetto.

Uhrautuvasti puolustaneet sveitsiläiset saavat ostaa maalivahdilleen Leonardo Genonille hieman paremman lounaan sunnuntaina, sillä hän torjui voittomaalikilpailussa neljä yritystä ja koko ottelussa 42 laukausta. Näihin sisältyi muun muassa kolme kanadalaisten läpiajoa.

Sveitsi oli edellisen kerran MM-finaalissa vuonna 2018, jolloin se hävisi voittomaalikilpailussa Ruotsille. Sveitsi on napannut tällä vuosituhannella kaksi hopeaa (2018, 2013), mutta MM-kultaa alppimaassa ei ole päästy juhlimaan koskaan.

Finaaliparia voidaan pitää yllätyksenä, sillä turnauksen ennakkosuosikit Ruotsi, Kanada ja Yhdysvallat jäivät kaikki finaalin ulkopuolelle. Sveitsi ja Tshekki olivat toki molemmat ennakkoarvioissa lähimpiä suursuosikkien haastajia.

MM-kisoissa saadaan kultakantaan kuitenkin pitkästä aikaa uutta väriä. Joko Sveitsi voittaa ensimmäisen maailmanmestaruutensa tai Tshekki ottaa MM-kultaa 14 vuoden tauon jälkeen.