Donskoi MW

Anaheim Ducksin tehtävälista on aika pitkä kolmen San Jose Sharksia vastaan pelatun playoff-ottelun jälkeen. Sharks voitti kolmannen kohtaamisen maanantaina peräti 8-1 ja on vain voiton päässä pudotuspelien toiselta kierrokselta.

Yksi tehtävälistan kohdista on ehdottomasti Joonas Donskoin pysäyttäminen.
Sharksin ykkösketjun laituri murtautui vahvasti oikealta laidalta läpi jo ensimmäisellä minuutilla, mutta se oli vasta esimakua tulevasta. Donskoi pääsi todella elementtiinsä toisen erän alussa, kun peli oli vielä 1-1. Ducksin ei ainakaan kannata päästää suomalaishaita etenemään ylivoimahyökkäykseen.
Ensin Donskoi pelasi hienon kuvion Evander Kanen kanssa ja löi itse kiekon tyhjiin. Toisessa maalissa hän syötti vielä hienommin nelosketjun Marcus Sörensenille, joka ei ollut vielä ehtinyt vaihtoon. Rikkojalaituri Sörensen tyylitteli lukemiksi 3-1 kuin useita 30 maalin kausia pelannut maalitykki. Ducks ei siitä enää toipunut.
Donskoi namutteli kaikkiaan tehot 1+2 ja oli muutenkin koko ajan vaarallinen. Hän muun muassa aiheutti Anaheimille avauserässä jäähyn rynnimällä vahvasti maalin takana. Ducksin Ryan Getzlaf joutui pitämään Donskoita kurissa laittomin keinoin ja lähti kahden minuutin istunnolle.

Runkosarjan lopussa vaivannut vamma näyttää olevan Donskoille enää paha muisto. Hän nauttii suunnattomasti pelaamisesta ykkösketjussa yhdessä Joe Pavelskin ja Evander Kanen kanssa.
Donskoin koko NHL-ura on ollut laskua ja nousua. Kun Kärppien kasvatti pääsee vauhtiin, häntä on vaikea pidätellä. Donskoi on parhaimmillaan, kun hän pääsee röyhimään kiekon kanssa syvällä vastustajan puolustusalueella. Sitä työtä Donskoi on nyt päässyt tekemään hauraan Ducksin puolustuksen selustassa.
Donskoi oli vastaavassa vireessä tulokaskaudellaan, kun Sharks eteni Stanley Cup -finaaleihin asti. Donskoi saalisti tuolloin 24 playoff-ottelussa kuusi maalia ja kuusi maalisyöttöä. Nyt kolmen ottelun jälkeen hän on piste per peli -tahdissa.
Kukaan ei odota Donskoilta kolmea tehopistettä illassa, mutta hän kuuluu ehdottomasti niihin pelaajiin, joihin Sharksin päävalmentaja Peter DeBoer voi luottaa tilanteessa kuin tilanteessa.
Sharks on nyt leveämpi joukkue kuin toissa vuonna. Syvyys tulee esiin usein nelosketjun koostumuksesta. Tyylikäs Eric Fehr johtaa nelosketjua, jossa laidalla viilettävät ruotsalaiset työjuhdat Marcus Sörensen ja Melker Karlsson.
Lisää aiheesta: [Sharks antoi Ducksille kunnon läksytyksen\]
Tappiotakin pahempi oli se tapa, jolla Ducks tuli kolmanteen erään ottelun ollessa 5-1. Joukkueesta oli puhallettu ulos kaikki henki. Ja silloin Ducks näytti taas huonointa puoltaan.
Getzlaf ja jo aiemmassa pelissä sekoillut Corey Perry johtivat jälleen kuritonta ankkaparvea. Perry veti rumasti poikittaisella rumaa Kevin Lebancia ja Getzlaf keräsi kaikkiaan 16 minuuttia rangaistuksia.
Ykkösketjun hyökkääjät ovat juuri niitä johtajia, joiden pitäisi näyttää kuria ja oikeaa suuntaa. Nyt kokemattomammat Ducksin hyökkääjät saattoivat vain katsella suu auki veteraaniensa touhuja ja todeta, että tähänkö me pystymme.
Mutta kunpa kurittomuus olisikin ainoa osa-alue, joka on Ducksin riesa. Sharks vie sarjaa kaikilla tärkeillä osa-alueilla.
Ducksin tilanne on sikäli lohduton, ettei se ole saanut palkintoa edes jaksoista, jotka se on pelannut hyvin. Ducks tuli pirteästi ensimmäiseen erään ja taklasi peräti 24 kertaa. Vierasjoukkue Ducks voitti laukaukset ottelussa 46-36, mutta silti ero oli seitsemän osumaa Sharksin hyväksi.
Viimeisimmät uutiset NHL:n pudotuspeleistä kertoo Twitterissä [@NHL\_fi]
Ducks ei voi edes syyttää maalivahtiaan John Gibsonia huonosta tuloksesta. Hän ei ole yksinkertaisesti saanut kenttäpelaajilta riittävästi tukea. Donskoin kaltaisia ovelia hyökkääjiä ei saa päästää yhtä helpolla ylivoimahyökkäykseen. Päävalmentaja Randy Carlylekin totesi kolmospelin jälkeen, että he jättivät maalivahtinsa yksin.
Sharksin avausmaali syntyi, kun Ducksin ykköspakki Hampus Lindholm hävisi kaksinkamppailun Sharksin liukasta Mikkel Bödkeriä vastaan. Bödker ajoi laidalta ohi ja pääsi syöttämään maalin eteen Logan Couturelle. Nelosketjun sentteri Eric Fehr vei omassa 4-1 osumassaan vastaavalla tavalla nopeaa Andrew Coglianoa.
Ducksin lähes mahdotonta tehtävää vaikeuttaa vielä se, että Martin Jones pelaa Sharksin maalissa erinomaisia pudotuspelejä. Hänen olemuksensa rauhoittaa entisestään koko puolustusta. Torjuntatyyli on niin taloudellinen, että välillä on pakko miettiä, tuleeko hänellä ottelun aikana edes hiki.
- Pelasimme hyvän ottelun, mutta täytyy muistaa, että ottelusarjan katkaiseminen on vaikeaa. Meidän pitää pelata paras pelimme, Jones sanoi NHL On The Fly -ohjelmassa.
Jonesin kuuluu kommentoida noin, mutta hänkin tietää, että normaalitasolla pysyessään Sharks menee ottelusarjasta jatkoon. Eikä heidän tarvitse lyödä edes pöytään sataa prosenttia.
- He voivat ottaa niin monta jäähyä kuin haluavat, me otamme ne ylivoimat. He ottavat jäähyjä, se on fakta. He ottivat jäähyjä runkosarjassa, ja me odotimme, että sama jatkuu pudotuspeleissäkin. Meidän tehtävämme on panna heidät maksamaan niistä päätöksistä, Sharksin päävalmentaja Peter DeBoer sanoi.
Ducks jätti kolmospelissä Antoine Vermetten sivuun ja otti tilalle raskasjalkaisen Jason Chimeran. Nämä roolipelaajien keskinäiset vaihdokset ovat kuitenkin kosmeettisia muutoksia, jotka tuskin kääntävät voimasuhteita suuntaan tai toiseen.
Mitä Ducks sitten tarvitsisi, että se voisi vielä sarjan kääntää?