Winnipeg Jets är klara för final i Western Conference för första gången i klubbens historia efter att ha vunnit den sjunde och helt avgörande matchen mot Nashville Predators med 5-1.

• Jag visste att vi var ett bra lag och jag visste att om vi skulle ta oss någonstans så var vi tvungna att slå Nashville i den andra rundan, säger Paul Stastny som gjorde två mål till nhl.com/sv.
    Hela säsongen stod som insats när Predators välkomnade Jets till ett kokande Bridgestone Arena. Men Jets visade ingen nåd som de gäster de var. Tyler Myers gjorde 0-1 efter 8:41 av öppningsperioden när han hittade rätt med ett skott från högerkanten. Pucken letade sig in mellan Predators-målvakten Pekka Rinnes vänstra skridsko och stolpe.
    Två minuter senare ringde det igen bakom finländaren när Paul Stastny tog sig egen retur och flippade in en backhand från nära håll. Rinne, som då hade fått fem skott på sig, blev utbytt efter 0-2-målet och in kom landsmannen Juuse Saros. Det var tredje gången i serien och fjärde totalt i slutspelet som Rinne blev utbytt. Tidigare hade ingen annan målvakt blivit utbytt så snabbt i en avgörande sjunde match i NHL-historien.
    - Jag känner mig såklart ansvarig för att vår säsong är slut. Det är tufft. Tufft att svälja detta. Tufft att förstå. Ni vet, jag kan inte peka ut något specifikt. Jag kände mig bra och hade inga skadebekymmer. Det känns hemskt, det var det viktigaste på hela året, säger Rinne.
    Om det var målvaktsbytet som gav effekt låter vi vara osagt, men Predators jobbade sig tillbaka in i målprotokollet genom P.K. Subban som reducerade till 1-2 med ett direktskott i powerplay efter 15:54 av period ett. På målet noterades Filip Forsberg för en assist och tangerade sitt eget och Nashvilles rekord för antalet poäng under ett slutspel (16).
    Nashville hade häng, men mittperiodens enda mål gjorde Winnipeg. Efter 17:50 av mittperioden hittade Mark Scheifele nätet efter att fått pucken av Blake Wheeler och tjongat iväg pucken från den vänstra tekningscirkeln. Scheifele gjorde då sitt tionde mål i slutspelet, senast en spelare från ett kanadensiskt lag gjorde så många var 2010 då Mike Cammalleri gjorde 13 för Montreal Canadiens.
    Den tredje perioden blev i stort sett en enda lång hemmapress. Nashville vann skotten med 21-7 i perioden, men Jets sista utpost Connor Hellebuyck stod pall. Målvakten gjorde sammanlagt 36 räddningar i matchen.
    - Det är mitt jobb att göra det varje kväll. När vi tar ledningen tidigt måste jag börja jobba. Men killarna framför mig gör det lätt att se puckarna och de täcker skott när det behövs - det gör jätteskillnad, säger Hellebuyck.
    Mitt i all press stack Jets upp och gjorde 1-4 i powerplay genom Stastny som därmed blev tvåmålsskytt. Det blev senare också Scheifele som satte 1-5 i tom kasse med 2:32 kvar av matchen. Målet gjorde att Scheifele slog rekord för antalet mål på bortaplan i en serie (7). Han passerade Marian Gaborik som gjorde sex i serien mellan Anaheim Ducks och Los Angeles Kings 2014.
    - Det är stort, säger Scheifele om vinsten. Det var en häftig serie. De är ett otroligt bra lag. Det var en kamp in i det sista och vi är såklart väldigt glada att vi vann.
    Jets. får nu börja rikta fokus mot konferensfinalen där Vegas Golden Knights väntar. Match 1 spelas redan imorgon i Winnipeg.