CSSV102

Ostrava/Trinec - Sverige är klart för semifinal i JVM i Tjeckien. Nils Höglander gjorde två mål och en assist och Hugo Alnefelt höll nollan i en 5-0-seger mot hemmanationen på torsdagskvällen.
Efter kvartsfinalförlusten mot Schweiz ifjol hade Sverige revansch att utkräva när de ställdes mot hemmanationen i Ostravar Arena. Det blev till slut en stor svensk seger.

• Det var väl en match vi i stora delar hade i våra händer. Det var kul vi vann och nu är vi i semifinal säger Höglander till NHL.com/sv.
    Sverige gick till första pausvilan med en 2-0-ledning. Tjeckerna drog på sig tre raka utvisningar och efter att ha spelat både 5-mot-3 och 5-mot-4 lyckades Nils Höglander slå in en retur på Samuel Fagemos skott.
    - Jag var framför mål och härjade. Det är där puckarna dimper ner. Det var inte så svårt att göra mål där, säger Höglander om sitt 1-0-mål.

Tjeckien bjöds sedan in i matchen när Fagemo blev utvisad, men då gjorde svenskarna 2-0. Den tjeckiska målvakten Lukas Hostal slarvade med pucken bakom eget mål och Hugo Gustafsson kunde enkelt skicka den i öppet mål.
Sverige inledde den andra perioden med att göra 3-0. Höglander stod helt fri i slottet och sköt en 'isare' som Dostal inte nådde. Målet var hans femte i turneringen. Sverige kontrollerade matchbilden inledningsvis och bjöd inte hemmaspelarna till särskilt många chanser. Tjeckerna tog över ju längre perioden led, men chanserna som dök upp hade Hugo Alnefelt i den svenska buren koll på.
- Jag tänker inte så mycket där ute. Det är bara jag och pucken som spelar någon roll, säger Alnefelt som gjorde 23 räddningar i matchen till NHL.com/sv.
Sverige fick en straff i den tredje perioden. Victor Söderström förvaltade den på bästa sätt och satte 4-0 med knappt 16 minuter kvar att spela. Sverige gjorde sedan 5-0 med 9:16 återstod. Höglander blev serverad av Nils Lundkvist och öppnade upp för David Gustafsson som fick öppen kasse i powerplay.

I semifinalen ställs Sverige mot Ryssland som i sin kvart besegrade Schweiz. I den andra möter Kanada Finland.
- Vi har en ledig dag i morgon och då ska vi scouta dem (Ryssland) och se vad vi kan göra. Men vi är på bra väg nu, säger Höglander som gjort tio poäng i turneringen och toppar den totala poängligan.
Så gick det i resten av kvartsfinalerna:
RYSSLAND - SCHWEIZ 1-3 (0-0, 3-1, 0-0)
Dmitri Voronkovs dubbla mål lyfte Ryssland vidare till semin. Målen kom i powerplay, en spelform laget haft vissa problem med under turneringen.
- Det enda problem vi haft är att vi inte gjort några må. Annars tycker jag inte vi haft problem, säger Voronkov till IIHF.com.
Samtliga mål kom i den andra perioden. Ryssland satte 1-0 genom Voronkov efter 1:12, men schweizarna kvitterade efter 7:08 genom Gaetan Jobin. Ryssland var dok det något effektivare laget. Alexander Khovanov satte 2-1 innan Voronkov gjorde sitt andra i matchen.
KANADA - SLOVAKIEN 6-1 (1-0, 4-1, 1-1)
Alex Lafreniere, tippad att gå först i sommarens draft, var tillbaka i Kanadas laguppställning efter sin skada i turneringen. Han såg med ett mål och en assist till att hjälpa Kanada till semifinal. Efter en spelmässigt jämn första period gled Kanada i väg i den andra med sina fyra mål. Alla kom innan elva minuter hade spelats av perioden. Kanada var det bättre laget och segern var odiskutabel, detta trots att Nolan Foote drog på sig ett matchstraff redan efter en minuts spel. Men Tjeckien kunde inte ta vara på powerplay-chansen.
Förutom Lafreniere utmärkte sig Barrett Hayton med två mål och en assist för kanadensarna.
USA-FINLAND 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)
Finland lyckades efter en dramatisk kvartsfinal ta sig vidare i turneringen. Förra årets guldmedaljörer hade 0-0 mot fjolårets finalmotstånd långt in i den tredje perioden. Först efter nästan 15 minuter av slutakten kunde finnarna spräckt nollan. I powerplay spelade Kritian Tanus fram Joonas oden i slottet. Oden tvekade inte och hans direktskott försvann in i maskorna bakom Spencer Knight.
USA tryckte sedan på för en kvittering, men kunde inte överlista den finska målvakten Justus Annunen som räddade totalt 30 skott i matchen.
NEDFLYTTNING MATCH: 1:3TYSKLAND - KAZAKSTAN 4-0 (0-0, 2-0, 2-0)
Tyskland vann det första mötet med Kazakstan i nedflyttningsmatcherna. Slutresultatet blev 4-0 efter att Tyskland gjort två mål i både den andra och tredje perioden. Dominik Bokk fastställde slutresultatet i den sista perioden med sitt fjärde mål i turneringen. Vinner Tyskland match 2 på lördag håller sig laget kvar i A-gruppen. Viner kazakerna blir det en avgörande match på söndag.