LAK-NJD: Kempe skickar upp pucken i nättaket

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värda att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Los Angeles Kings besegrade i natt New Jersey Devils med 2-1 efter sudden hemma i Staples Center. Matchvinnare blev Adrian Kempe som dessutom firade 100 poäng i NHL.
Kings tog sin femte seger på de senaste tio matcherna. Men det skulle krävas en vändning. Devils tog nämligen ledningen i matchen. Jesper Bratt gjorde mål för fjärde gången på de senaste fem matcherna när han satte 1-0 till New Jersey Devils efter 7:19 av den första perioden i mötet med Los Angeles Kings. Bratt samarbetade med Nikita Gusev innan han pangade in 1-0 på ett direktskott.
Bratt har nu gjort 15 mål den här säsongen.
Hemmalaget reste sig och vände. Dustin Brown kvitterade efter 13:14 av mittperioden, ett mål som tog matchen till förlängning. Där avgjorde Adrian Kempe. Kempe tryckte in den avgörande pucken med ett rappt och välplacerat handledsskott från den högra tekningscirkeln.
Målet var hans elfte för säsongen och bröt en 18 matcher lång måltorka. Dessutom var det hans 100:e poäng i NHL-karriären. Han har gjort 41 mål och 59 assist på 251 matcher.

LAK-NJD: Bratt avlossar bössan, framspelad av Gusev

• Den bortre sidan var öppen, och jag har inte gjort mål på ett tag så det var dags att skjuta, sa Kempe som senast gjorde mål den 9 januari mot Vegas Golden Knights.
    - Det var inte vår bästa insats, men jag tycker att de senaste veckorna varit bra. Alla har gjort allt de, säger Kempe.
    BACKLUND I POÄNGPROTOKOLLET IGEN
    Mikael Backlund fortsätter göra poäng för Calgary Flames. I natt levererade svensken en assist när Flamed förlorade med 4-3 mot Tampa Bay Lightning i Amalie Arena. Backlund spelade fram Andrew Mangiapane till Calgarys 3-1-reducering i mitten av den andra perioden. Svensken har nu gjort 19 poäng på sina senaste 12 matcher.
    Han var dock inte ensam svensk om att hamna i matchprotokollet. Knappa minuten efter 3-1 gjorde Elias Lindholm 3-2 för Flames. Framspelad av Erik Gustafsson och sargen hittade Lindholm rätt från den högra delen av offensiv zon för sitt 28:e mål för säsongen. Lindholm spelade sedan också fram Sean Monahan till 4-3 i slutet av matchen. Men trots svenskarnas hjälp kom Flames inte närmare en poäng än så.
    TRE SVENSKA MÅLSKYTTAR MELLAN AVALANCHE - PREDATORS
    Gabriel Landeskog lyfte in 1-0 för Colorado Avalanche som besegrade Nashville Predators med 3-2 hemma i Pepsi Center. Svensken gjorde sitt 18:e mål för säsongen mitt i den andra perioden efter att han hittat en lucka från snäv vinkel på Juuse Saros.
    Colorado gick sedan ifrån till 2-0 innan Predators hittade rätt för första gången. Och då var det ännu en gång en svensk som gjorde mål. Efter 14:40 av den tredje perioden reducerade Viktor Arvidsson på ett friläge.
    Avalanche ryckte till 3-1 innan Predators svarade med två sekunder kvar att spela. Då genom Calle Järnkrok som hittade rätt med en backhand.
    Efter segern är Avalanche fortsatt tre poäng efter St. Louis Blues. Predators ligger på delad wildcard-plats i Western Conference.

NSH-COL: Landeskog sätter pucken i nättaket

FORSBERG UTBYTT
Målvakten Anton Forsberg blev utbytt i Carolina Hurricanes 4-3-förlust mot Montreal Canadiens. Svensken gjorde 17 räddningar i sina andra raka start innan han byttes ut efter 4:03 av den andra perioden. Forsberg spelade också i fredagens 3-2-förlust mot Colorado Avalanche där han gjorde 29 räddningar.
- Jag tycker att Forsberg spelade bra. Det var en sådan situation där an byter för att förhoppningsvis få igång laget, säger backen Joel Edmundson.
KLINGBERG ORDNADE POÄNG ÅT DALLAS
John Klingberg stod för ett mål och en assist för Dallas, som förlorade med 4-3 efter straffar mot St. Louis Blues. Klingberg spelade fram Tyler Seguin till 1-0 i den första perioden och kvitterade till 3-3 med bara 19 sekunder kvar att spela när Stars spelade 6-mot-5. Klingberg fick pucken på blå och hittade rätt med ett handledsskott för sitt femte mål för säsongen.
- Vi har ett bra system 6-mot-5, och vi håller oss till det. Jag tycker vi håller i pucken där och tar de lägena som kommer. Vi visste att de skulle försöka spela tight när de var 5-mot-6, säger Klingberg.
Förlusten var Dallas andra i rad och laget tappade på Blues och Avalanche i toppstriden av Central Division.
VIKTIGA POÄNG FÖR COYOTES
Oliver Ekman-Larsson stod för ett mål och en assist när Arizona Coyotes vann med 5-2 mot Buffalo Sabres. Segern gjorde att laget tightade till striden kring wildcard-strecket i Western Conference. Ekman-Larsson var inblandad i Jordan Oesterles 2-1-reducering i den andra perioden och satte själv 5-2 i numerärt underläge med 20 sekunder kvar att spela. Det målet kom dessutom i tom kasse. OEL har gjort åtta mål och 19 assist den här säsongen.
NOTERA ATT …
Joel Kellman gjorde sitt tredje mål för säsongen, Marcus Sörensen hade två assist och Tim Heed en när San Jose Sharks vann med hela 5-0 mot Pittsburgh Penguins. Kellman gjorde 3-0-målet i matchen framspelad av Sörensen efter en kontring.
Adam Boqvist spelade fram Jonathan Toews till 1-1 när Chicago Blackhawks vann med 3-2 efter straffar mot Florida Panthers. Assisten var hans femte för säsongen.
…. Rasmus Sandin (Toronto) och Alexander Edler (Vancouver) stod för varsin assist när Toronto Maple Leafs vann med 4-2 mot Vancouver Canucks och befäste tredje platsen i Atlantic Division. Edler har gjort poäng i fem raka matcher.
… Marcus Högberg räddade 25 av 28 skott när Ottawa Senators vann med 4-3 efter straffar mot Detroit Red Wings.
… Devils kallade i går upp forwarden Jesper Boqvist från AHL. Han kommer ansluta till laget under söndagen.