LAK-EDM: McDavids vackra backhandmål i återkomsten

Connor McDavid var tillbaka i spel för Edmonton Oilers efter att ha missat de senaste sex matcherna och framgången lät inte vänta på sig: seger 4-2 på bortaplan mot Los Angeles Kings och omedelbart tre poäng (1+2) för världsstjärnan.

• Jag kände mig lite obekväm inledningsvis men det blev bättre och bättre ju längre matchen gick, säger McDavid till NHL.com/sv.
    McDavid inledde med att spela fram radarpartnern Leon Draisaitl till 1-0 i spel fem mot fyra 19:29 in på första perioden. Han gjorde sedan själv 3-0 16:14 in på andra perioden via en läcker dragning i en två mot en-situation, innan han avslutade kvällen med att spela fram Josh Archibald som fastställde slutresultatet till 4-2 i tom kasse under slutminuten av tredje perioden.
    - Vi har haft det tufft här (i den här arenan) tidigare så det kändes skönt att komma härifrån med två poäng, fortsätter McDavid.
    Mike Smith stod för 21 räddningar på 23 skott för Oilers och Adrian Kempe blev poängbäst i Kings med sina två assist. Segern gör att Oilers klättrar till andra plats i Pacific Division, en poäng före jagande Vancouver Canucks.

Nedan följer en summering av omgångens övriga sju matcher:
Anaheim Ducks - Vegas Golden Knights 5-6 ÖT (1-1, 1-2, 3-2, 0-1)
En rivig och svängig drabbning ute på den amerikanska västkusten blev sista matchen att gå i mål under söndagens omgång - en omgång som började 18.00 svensk tid och avslutades runt 07.00 på måndagsmorgonen.
Vegas hade ledningen med 3-2 inför tredje perioden och hade dessutom ledningen med 5-3 när endast tre minuter återstod att spela - men Anaheim vägrade ge sig. Två sena kvitteringsmål från Adam Henrique - som stod för totalt fyra poäng i matchen - såg till att ett avgörande inte kunde ske under ordinarie tid. På övertid lyckades Golden Knights ta tillbaka kommandot och avgöra genom backen Shea Theodore som gjorde sitt nionde mål för säsongen. Lyckligast i Golden Knights laguppställning var dock svenske William Karlsson som tidigare under matchen fullbordat sitt tredje hattrick i karriären. Han nådde därmed 40 poäng (13+27) den här säsongen.
- Det känns som det gått en evighet sedan jag senast gjorde mål så jag är väldigt tacksam för de här tre målen och de två poängen, säger Karlsson.

ANA-VGK: Karlsson gör hattrick mot Ducks

Washington Capitals - Pittsburgh Penguins 5-3 (1-0, 0-2, 4-1)
Stjärnkriget (och veckans European Game of the Week) mellan Alex Ovechkins' Capitals och Sidney Crosby's Penguins blev precis så spännande som vi på förhand kunnat ana. Jakub Vrana gav Caps ledningen i första perioden innan Patric Hörnqvist och Crosby själv svarade i andra perioden. Penguins kunde dock inte försvara sin 2-1-ledning i tredje perioden mot ett vildsint Capitals som stod för hela fyra (!) mål under de avslutande 20 minuterna, varav två från Carl Hagelin. Med det nådde Hagelin 100 mål i NHL-karriären. Det matchavgörande målet stod dock T.J. Oshie för då han, halvvägs in på perioden, klev in framför mål och tryckte in 4-3 bakom Matt Murray. John Carlson stod för en assist i matchen och gick därmed om Calle Johansson som den Capitals-back som gjort mest poäng för klubben genom tiderna.
Buffalo Sabres - Winnipeg Jets 2-1 (1-1, 0-0, 1-0)
Jonas Johansson tog sin första NHL-seger i karriären när han stoppade 25 av 26 skott för Sabres hemma mot Jets. Blake Wheeler lyckades skicka in en puck bakom svensken i första perioden, men efter det var det stopp. Hemmalaget fick två mål från Kyle Okposo - hans 8:e och 9:e för säsongen - och kunde också vinna med 2-1.

BUF-WPG: Okposos skott överlistar Hellebuyck

New York Islanders - San Jose Sharks 4-1 (1-1, 2-0, 1-0)
Kapten Anders Lee var i högform för sitt Islanders och ledde med sina tre poäng (2+1) klubben till en viktig seger hemma mot Sharks. New York slog därmed vakt om sin plats ovanför slutsspelsstrecket i Eastern Conference och är nu endast en poäng bakom Philadelphia Flyers för tredjeplatsen i Metropolitan Division.
Dallas Stars - Chicago Blackhawks 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)
Stars fortsätter gå starkt och tog under natten sin sjätte seger de senaste åtta matcherna. För motståndet stod Chicago Blackhawks där Dominik Kubalik gjorde lagets enda mål, samt Corey Crawford räddade 31 av 33 puckar. Målskyttar för Stars blev rutinerade Joe Pavelski och Tyler Seguin.

DAL-CHI: Seguins nätar högt med handledsskott

Minnesota Wild - St. Louis Blues 1-4 (0-2, 1-1, 0-1)
Oskar Sundqvist noterade ett mål och en assist när hans St. Louis Blues tog hem sin fjärde raka seger, denna gång borta mot Minnesota Wild i Xcel Energy Center. Utöver Sundqvists insatser var Jordan Binnington en avgörande faktor för de regerande Stanley Cup-mästarna då målvakten räddade 32 av 33 skott.
Detroit Red Wings - Calgary Flames 2-4 (1-2, 0-1, 1-1)
Red Wings var möjligen något distraherade av det faktum att klubbledningen precis innan matchstart plockade bort Andreas Athanasiou och Mike Green från laguppställningen. I Greens fall stod det klart kort därefter att han trejdats till Edmonton Oilers, medan situationen fortfarande är oklar för Athanasiou. Flames kom ut i högt tempo och tog en 2-1-ledning i första perioden, som man sedan byggde vidare på och kunde vinna med 4-2. Andrew Mangiapane blev tvåmålsskytt för gästerna och har nu gjort 15 mål den här säsongen.

DET-CGY: Gaudreau inleder målskyttet med fint skott

SÅ GICK SNACKET:
"Han är en målskytt. När du ser hur han skjuter… han kommer bli väldigt nyttig för oss framöver." - Golden Knights Shea Theodore om William Karlsson.
"Vi behöver att han kommer in i en liten formtopp här framöver. Han jobbar otroligt hårt och skapar chanser så det var skönt att se honom få utdelning. Förhoppningsvis gör det att fördämningarna brister." - Golden Knights tränare Pete DeBoer, också om Karlsson.