jost breakaway

Minnesota Wild och Colorado Avalanche ställdes mot varandra i Xcel Energy Center i ett extra hett möte i Central Division där blytunga poäng i kampen om en wild card-biljett från Western Conference stod på spel.
När krutröken lagt sig var det Colorado, som efter en jämn match stod, som segrare med 3-1 och lämnar Saint Paul med två poäng i bagaget.

• Den här matchen, i det här läget av säsongen kändes verkligen som en måste-match, säger Colorados head coach Jared Bednar till NHL.com/sv. Minnesota hade kunnat dra ifrån så vi behövde verkligen det här. Vi måste fortsätta kriga om poängen för det är inte mycket kvar att vinka på.
    Inför drabbningen hade Avs tre poäng upp till Wild och ytterligare en poäng efter Arizona Coyotes som låg på den sista wild card-platsen. Segern var således väldigt viktig för Colorado som hakade på lagen framför.
    Gästerna tog ledningen halvvägs in i den första perioden då Tyson Barrie skickade in sitt 10:e mål för säsongen efter att Carl Söderberg jobbat fram pucken på djupet i anfallszon.
    Hemmalaget kvitterade i upptakten av den andra perioden när Zach Parise styrde in Ryan Suters skott i powerplay. Parises 26:e fullträff för säsongen.
    Colorado fick därefter ett mål bortdömt efter 7:49 i mittronden med anledning av interference på Wild-målvakten Devan Dubnyk, men kunde repa nytt mod och ta ledningen genom Tyson Jost som lyfte in en backhand i fritt läge.

MIN-COL: Jost får en backhand förbi Dubnyk

• Jag tränade med Dubnyk under sommaren så det var lite av en schack-match mellan oss när jag kom fri, säger Jost. Han har sett mina dragningar och jag vet hur han agerar. Jag tänkte att jag skulle sätta den mellan benen men ändrade mig och lyfte upp den högt över hans plock. Det var ett skönt mål.
    I den tredje perioden skapade Wild en hel del kvitteringschanser men gästernas burväktare Philipp Grubauer, som gjorde 36 räddningar i matchen, kunde hålla emot och istället var det Ian Cole som kunde fastställa slutresultatet i öppen bur.
    Lika skön som segern var för Avalanche, lika tung var den för Wild som nu förlorat fem av sina sex senaste matcher.
    - Vi måste nollställa oss, säger head coach Bruce Boudreau. Vi har åtta matcher kvar och det finns inget att spara på nu. Vi tar en dag ledigt nu, ser till att göra en bra träning i övermorgon för att komma laddade till de två svåra matcherna (Capitals och Hurricanes) i helgen. Det är bara att gilla läget.
    - Vi kan inte låta oss bli frustrerade, säger Zach Parise. Blir vi det kan vi lika gärna kasta bort hela säsongen direkt. Vi har inte tid att göra det och tycka synd om oss själva. Låt oss istället se vad vi kan göra för att fixa till vår offensiv inför de kommande matcherna.
    I och med att Minnesota förlorade står det också klart att San Jose Sharks är klara för en plats i årets Stanley Cup-slutspel.
    Här är summeringen från nattens matcher:
    New York Islanders - Boston Bruins: 0-5 (0-1, 0-2, 0-2)
    Bruins keeper Tuukka Rask behövde bara göra 13 räddningar i matchen mot Islanders för att hålla sin fjärde nolla för säsongen då Boston vann borta i Nassau Coliseum.
    Två av gästernas mål gjordes av Sean Kuraly och övriga målskyttar var Noel Acciari, Patrice Bergeron och Jake DeBrusk som hoppade in från utvisningsbåset i den tredje perioden och fick ett friläge.
    Robin Lehner var tillbaka och vaktade kassen i Islanders för första gången sedan den 5:e mars. Han gjorde 34 räddningar i matchen.

NYI-BOS: Nordström och Bergeron i samarbete

Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens: 1-3 (0-1, 0-1, 1-1)
Montreal tog två viktiga poäng i wild card-racet i Eastern Conference då laget besegrade Philadelphia Flyers borta i Wells Fargo Center med 3-1.
Gästernas Max Domi gjorde ett mål och en assist, målvakten Carey Price stoppade 32 av 33 puckar. Noterbart är också att Montreal-backen Jeff Petry spelade sin 600:e NHL-match.
Canadiens är nu en poäng bakom Columbus Blue Jackets som har den sista slutspelsplatsen i öst.
Sean Couturier gjorde målet för hemmalaget, hans 30:e för säsongen. Flyers ligger sex poäng efter Columbus.
New York Rangers - Detroit Red Wings: 2-3 (0-1, 0-1, 2-1)
Andreas Athanasiou gjorde två mål för andra matchen i rad då Red Wings besegrade Rangers i Madison Square Garden med 3-1. Frans Nielsen gjorde det tredje målet för Detroit, med assist av NHL-debuterande Taro Hirose.
Red Wings tappade i förra veckan den matematiska chansen att nå playoff, men har sedan dess vunnit två raka matcher.
Kevin Shattenkirk spelade sin 600:e NHL-match i ett Rangers som förlorat fem raka matcher och elva av de tolv senaste.
Carolina Hurricanes - Pittsburgh Penguins: 3-2 e. str (0-0, 1-1, 1-1, 0-0)
Justin Williams gjorde 2-2 för Carolina Hurricanes med 1:56 kvar på matchuret i den tredje perioden och såg till att ta matchen mot Pittsburgh Penguins till förlängning.
Matchen fick avgöras på straffar där Brendan Gallagher var den enda som gjorde mål.
Jake Guentzel och comebackande Kris Letang gjorde Penguins mål. Letang missade elva matcher på grund av en överkroppsskada.
I och med segern för Canes närmar sig laget Pens och är nu bara två poäng efter i kampen om tredjeplatsen i Metropolitan Division.
Carolina firade vinsten med att spela Tv-spelet "Duck Hunt" på jumbotronen.

CAR-PIT: Mrazek stoppar Bjugstad och Simon

New Jersey Devils - Washington Capitals: 1-4 (1-1, 0-3, 0-0)
Capitals är åter tillbaka på förstaplatsen i Metropolitan Division efter en klar bortaseger i Prudential Center mot Devils.
Andre Burakovsky, Brett Connolly, Evgeny Kuznetsov och Tom Wilson gjorde målen för Washington.
Kenny Agostino kvitterade till 1-1 för New Jersey med en sekund kvar av den första perioden.

NJD-WSH: Burakovsky sprätter upp pucken i krysset

St. Louis Blues - Edmonton Oilers: 7-2 (1-0, 3-2, 3-0)
Jayden Schwartz gjorde hattrick för Blues då hemmalaget tryckte till Oilers ordentligt hemma i Enterprise Center. Schwartz gjorde ett mål i varje perioden och gjorde hattrick för fjärde gången i NHL-karriären. Han noterades dessutom för en assist.
St. Louis gick fram till en 4-0-ledning innan Ryan Nugent-Hopkins och Zack Kassian kunde reducera två gånger om för Edmonton i slutet av den andra perioden. Blues svarade med att göra tre raka mål i den tredje perioden och håller sig kvar vid tredjeplatsen i Central Division.

STL-EDM: Schwartz får fira ett hat trick

Nashville Predators - Toronto Maple Leafs: 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)
Brian Boyle, Wayne Simmonds och Filip Forsberg nätade för Predators då Maple Leafs besegrades i Bridgestone Arena. Det var första målet för Simmonds i Nashville sedan flytten från Philadelphia vid trading deadline.
Pekka Rinne gjorde 22 räddningar för hemmalaget och höll nollan för fjärde gången den här säsongen.
Toronto har förlorat fyra av sina fem senaste matcher och har nu sex poäng upp till Boston på andraplatsen i Atlantic Division. Ner till fyran Montreal är det åtta poäng med nio matcher kvar att spela.
Dallas Stars - Florida Panthers: 4-2 (1-1, 1-1, 2-0)
Dallas trummar på i kampen om wild card-platserna i väst och tog i natt två nya poäng då Florida Panthers slogs tillbaka hemma i American Airlines Center.
Stars har den första wild card-biljetten i Western, med fem poäng ner till Minnesota Wild som är närmaste lag under slutspelsstrecket.
Alexander Radulov gjorde två mål och en assist för Stars vars övriga mål gjordes av John Klingberg och Jamie Benn.
Aleksander Barkov gjorde båda målen för Florida Panthers som har åtta poäng upp till en wild card-plats.

DAL-FLA: Klingberg hittar rätt i numerärt överläge

Calgary Flames - Columbus Blue Jackets: 4-2 (2-1, 1-0, 1-1)
Flames stärkte sitt grepp om förstaplatsen i Pacific Division och Western Conference då laget 4-2 besegrade Columbus Blue Jackets hemma i Scotiabank Saddledome.
Johnny Gaudreau, Matthew Tkachuk, Michael Frolik och Andrew Mangiapane gjorde målen för Calgary som vunnit fyra av sina fem senaste matcher.
Zach Werenski och Oliver Björkstrand gjorde målen för Jackets som ligger på den sista wildcardplatsen i öst. En poäng före Canadiens.
SÅ GICK SNACKET:
"Alla matcher är svåra i NHL, det är en sak som är säker. Det dyker alltid upp någon farlighet. Men ser man till hur laget spelade krigade idag så får man nog ändå säga att den kvalar in som en enkel match".
-- Bruins keeper Tuukka Rask efter 12 räddningar och hållen nolla mot Islanders
"Riktigt bra försvarsspel mot ett bra motstånd. Hela laget jobbade stenhårt som en enhet. En bra match rakt igenom".
-- Pekka Rinne efter 22 räddningar och hållen nolla mot Maple Leafs
"Jag tycker inte vi spelade tillräckligt desperat i den första perioden. Vi spelade inte speciellt dåligt, men heller inte speciellt bra".