leafs_022519

Drygt två år före Neil Armstrong satte fötterna på månens yta vann Toronto Maple Leafs Stanley Cup - lagets trettonde titel genom tiderna. Men sedan dess har det ekat tomt på prishyllan.
Men: Toronto Maple Leafs är det levande beviset på att en målmedveten renovering kan gå relativt fort. Under ledning av Brendan Shanahan och general manager Kyle Dubas har klubben gjort precisa affärer och byggt ett stabilt lag från grunden på bara några år. Och med de rätta pjäserna kan man komma långt. Två av dessa rätta pjäser skrev in sig i historieböckerna i måndagens 5-3-seger mot Buffalo Sabres.

Få de senaste nyheterna från NHL på Twitter via [@NHLsv]
Frederik Andersen höll på att ställa till det för sig redan efter en dryg minuts spel när han rensade pucken rakt i gapet på Jack Eichel som från sargkanten skickade en lång crosspassning över till Jason Pominville vid den bortre stolpen - Andersens högra. Men den danske fantomen, som gjorde sin sjunde raka start, stod för en enastående räddning och räddade ytterligare 15 skott i den första perioden. Han blev endast överlistad av Eichel med knappa minuten kvar.
- Jag försöker bara ta en match i taget och vila när jag får läge till det. Det känns bra, menade Andersen och fortsatte:
- Jag lyckades få några bra räddningar och sedan fick vi lite momentum i andra perioden med några mål.
Toronto tog tag i taktpinnen genom tre mål på 2:02 minuter i inledningen av mittperioden, vilket svängde matchen till hemmalagets fördel. Auston Matthews blev en av målskyttarna och det var åttonde gången på nio matcher i karriären som han nätade mot Sabres (8-3--11 totalt). Än bättre: Det var hans 30:e mål för säsongen vilket gör att Auston Matthews blev förste spelare någonsin i Leafs historia att göra minst 30 mål per säsong under sina tre första säsonger.

TOR-BUF: Matthews smäller dit mål #30

• Jag har haft turen att spela med fantastiska spelare varje kväll. Killar som kan flytta pucken och skapa lägen. Det gör att jag kan göra det jag gör. Jag gillar att skjuta först och jag gillar att göra mål. Det är så jag alltid har varit. Jag har turen att kunna göra mål på den här nivån och att få vara med om det här är en stor upplevelse, sa Matthews själv efter matchen.
    Under åren duon har spelat tillsammans har såväl Matthews som Andersen - tillsammans med backen Morgan Reilly - vuxit ut som "det nya gardet" att leda laget in i framtiden. En roll de verkar axla med bravur och det är något som tränaren Mike Babcock inte är sen att påpeka:
    - Ledarskap har inget att göra med vad man säger. Det är min fasta övertygelse. Det baseras på vad du gör och hur du uppför dig varje dag; hur hårt du tävlar och hur tuff du är mentalt, speciellt som målvakt. Din målvakt måste vara en av dina bästa spelare - om inte den bästa - för att ditt lag ska nå framgång, sa Babcock efter matchen.
    Det ledarskapet tillsammans med ett stundtals utomjordiskt spel har gjort att Andersen under natten tog sin 100:e seger i Toronto-tröjan - detta på bara 177 starter.
    - Jag försöker utveckla mig själv varje dag och bli en bättre ledare hela tiden. Man lär sig saker hela tiden och ju bättre vi kan hjälpa varandra desto bättre blir det. Med mer erfarenhet kan vi göra mer. Just den här statistikbiten - 100 segrar - står på målvakten men allt grundar sig i ett lag som spelar för varandra.
    Senast Toronto Maple Leafs vann Stanley Cup var 1967. Men det nya gardet är här för att stanna och de visar vägen. Det räcker kanske inte till månen. Men det borde räcka som varning för åtminstone 15 lag i Eastern Conference.