USA_Pav_Kane_9416

Americký tým se pro akci World Cup of Hockey 2016 (Světový pohár) skládá z několika elitních kanonýrů, tří vynikajících brankářů, vyhlášených specialistů na hru v oslabení a z obránců zvyklých ztěžovat život nejlepším útočníkům planety.
Přesto jeho největší výhodou zůstává fakt, že ho po případném postupu do semifinále nemůže vyzvat Kanada, již má už ve skupině. Bez jakéhokoliv podceňování dalších soupeřů to znamená zvýšení amerických šancí na postup do finále, které jsou papírově beztak vyšší než v případě zbylých protivníků ve skupině Česka a Týmu Evropy.

Druhý nasazený
Soupeři se zřejmě budou ze všeho nejvíc snažit o pokrytí nejproduktivnějšího hráče uplynulé sezony Patricka Kanea (Chicago Blackhawks), tím se však jen otevírá prostor pro dalšího šikulu Joea Pavelskiho (San Jose Sharks).
Pavelskiho čísla z posledních tří sezon jasně ukazují, jak mimořádným hokejistou je:
- Jeho 116 gólů znamená druhý nejlepší výkon hned po 154 trefách Alexe Ovechkina (Washington Capitals).
- Jeho 227 bodů ho v produktivitě řadí na dělené 6. místo spolu s Nicklasem Backstromem (Capitals).
- Jeho 47 přesilovkových gólů mu přiřklo 2. místo za Ovechkinem, který jich nasbíral 68. V přesilovkových bodech je Pavelski s 90 záznamy pátý.
- Jeho statistika pobytu na ledě plus 60 bodů z něj a jeho spoluhráčů Ryana McDonagha (New York Rangers) a Tylera Johnsona (Tampa Bay Lightning) dělá deváté nejlepší muže této disciplíny.
- S ním na ledě Sharks přestříleli soupeře poměrem 3794:2961, vyjádření SAT plus 833 řadí Pavelskiho na 9. místo.
- Jeho úspěšnost při buly 55,7% z něj činí 13. nejužitečnějšího specialistu na vhazování.
- Jeho 10 gólů z 29 nájezdů ho řadí mezi 24 nejlepších hokejistů této kategorie.
Oslabení - branka zavřená na petlici
Je jasné, že Američané budou hrát pěkně od podlahy. Ne nadarmo mají v kádru tvrdé hráče jako David Backes (Boston Bruins), Brandon Dubinsky (Columbus Blue Jackets), Dustin Byfuglien (Winnipeg Jets) a Justin Abdelkader (Detroit Red Wings). Jelikož to často znamená hru na pokraji vyloučení, je hodně užitečné mít v mužstvu Ryana Keslera (Anaheim Ducks). Specialistu na oslabení.
Od té chvíle, co ho Ducks 27. června 2014 získali díky výměně s klubem Vancouver Canucks, jsou s úspěšností 84,2% čtvrtým nejlepším mužstvem při hře v početní nevýhodě. Přitom ve dvou sezonách před jeho příchodem byli až sedmnáctí.
Kesler během své kariéry strávil při oslabení na ledě 2,117:35 minut. To je mezi aktivními hokejisty třetí nejvyšší počet, hned po Jayi McClementovi z týmu Carolina Hurricanes a Boydu Gordonovi z mužstva Philadelphia Flyers.
Jedním z klíčů k jeho úspěšnosti je Keslerovo umění poradit si s vhazováním. V uplynulé sezoně zaznamenal úspěšnost 58,5%, což ho mezi hokejisty s přinejmenším 75 pokusy řadilo na 2. místo za Jonathana Toewse z Blackhawks (58,6%).
Neúnavný
Obránce Ryan Suter (Minnesota Wild) je možná robot. Alespoň podle porce času, kterou pod koučem Johnem Tortorellou zvládá odehrát.
Suter v posledních třech sezonách strávil na ledě celkově 6,944:06 minut, nikdo z celé NHL ho v tomhle nepřebije. Jen Erik Karlsson z týmu Ottawa Senators a Drew Doughty z Los Angeles Kings se Suterovým číslům alespoň přibližují.
Momentálně drží průměr 29:01 odehraných minut na zápas, to je o 4,5% více než druhý Karlsson.
Neotřesitelné pilíře
Turnaj bude plný hokejové šikovnosti, proto je pro USA klíčové, že soupeřovým útočníkům budou čelit dva tak zkušení a spolehliví obránci, jakými jsou McDonagh a Erik Johnson (Colorado Avalanche).
Z NHL jsou zvyklí nastupovat proti největším esům protivníků, právě to teď může být z amerického pohledu nesmírně užitečné. Není to přitom žádná planá lichotka, dnes se v NHL už běžně počítá i to, kolik času strávíte ve hře proti těm skutečně nezdatnějším - loni se Johnson v téhle statistice umístil třetí a McDonagh sedmý. Podobné to bylo i ve dvou předchozích sezonách.
Přestože McDonagh hrává proti těm nejlepším, drží si v hodnocení plus minus kladných 26 bodů, což ho spolu s Milanem Lucicem (Edmonton Oilers) řadí na 9. místo v NHL. Za posledních šest sezon má plus 114 bodů, v tomto časovém období je celkově sedmý.

World Cup USA Projected Roster Kessel Parise Suter

Konečná, dál se nedostanete
Mezi finalisty Vezina Trophy se sice dostali jen Ben Bishop (Lightning) a Jonathan Quick (Kings), nejlepší statistiky má ale paradoxně třetí z nich - Cory Schneider (New Jersey Devils).
Za poslední tři sezony si Schneider drží úspěšnost 92,4%, to je lepší než Bishopových 92,2% i než Quickových 91,7%. Mezi 55 brankáři, kteří v tomto časovém období nastoupili alespoň k 50 zápasům, se umístil na 3. místě. Quicka s Bishopem přebíjí i v procentuálních statistikách tzv. quality starts, tedy v poměřování odehraných utkání s alespoň průměrnou úspěšností.
Proč si tedy Schneider už dávno nezískal respekt, který by si zasloužil? Odpověď snad spočívá v počtu gólů, které jsou schopni nastřílet jeho spoluhráči. Jakmile je Schneider na ledě, jeho tým nastřílí v průměru 2,08 gólu na zápas, což pro něj znamená předposlední místo v celé NHL. Bishop se oproti tomu s výsledkem 3,06 zařazuje na 6. místo, Quick s průměrem 2,69 na jednatřicáté. (Zdroj: Hockey Abstract 2016 Update).
Vzhledem k tomu, že o střeleckou potenci týmu USA není třeba mít strach, ze Schneidera by během Světového poháru zřejmě měla být jednička.