AP24144766840472

Leijonat oli äärimmäisen lähellä ottaa sensaatiomaisen voiton materiaaliltaan ylivoimaisesta Ruotsista MM-kisojen puolivälierässä. Vaikka Buffalo Sabresin puolustaja Rasmus Dahlin vei Ruotsin johtoon kolmannen erän viimeisellä viisiminuuttisella, painoi Suomi ottelun vielä väkisin tasoihin, kun Hannes Björninen ohjasi tasoituksen viimeisellä minuutilla Leijonien pelatessa ilman maalivahtia.

Suomen tarina MM-kisoissa päättyi kuitenkin jatkoajalla. Konsta Helenius joutui ottamaan kaksiminuuttisen koukkaamisesta, ja Ruotsin saaman ylivoiman aikana Minnesota Wildin Joel Eriksson Ek ohjasi Tre Kronorille voittomaalin. Samalla Leijonat joutui antautumaan ensimmäistä kertaa MM-kisoissa alivoimalla.

Ruotsin voittolukemat kirjattiin 2-1.

- Aika tyhjä olo. Kaikkemme annettiin. Tämä oli tosi kova taistelu ja tiukka peli. Oli hetkiä, että jouduimme puolustamaan tosi paljon, mutta teimme sen pääasiassa tosi hyvin. Emil (Larmi) otti maalilla hurjia torjuntoja. Mitä pidemmälle peli meni, sen enemmän mekin saimme otetta, Björninen kertasi taiston tauottua Viaplaylla.

- Joukkueena tämä oli meidän paras peli. Puolustimme pirun hyvin ja teimme maalin, kun se piti tehdä. Jatkoaika on sitten jatkoaikaa, Pittsburgh Penguinsin suomalaishyökkääjä Jesse Puljujärvi huokaisi Viaplaylla.

Suomen ylivoimainen ykköspelaaja oli maalivahti Emil Larmi, joka pysäytti 33 laukausta. Suomen tappioon päättyi myös Jukka Jalosen menestyksekäs saaga Leijonien päävalmentajana. Jalonen ei vielä tuoreeltaan pelin jälkeen halunnut lähteä suuremmin kertamaan aikaansa maajoukkueen peräsimessä.

- Tämä peli oli sellainen, mihin tämä joukkue parhaimmillaan pystyy. Vastassa oli NHL-huippujoukkue ja lisäksi pari tuomaria, mikä vähän vaikeutti tehtävää, Jalonen tuhahti Viaplaylle.

Ottelu alkoi Tre Kronorin minuutin mittaisella pyörityksellä, mutta Suomi pystyi pitämään vastustajan pois parhailta maalintekopaikoilta. Avauserän kuva oli samanlainen kuin ensimmäinen minuuttikin: Suomi puolusti tiiviisti, ja Ruotsi hallitsi kiekkoa.

Maalittomassa avauserässä lähimpänä maalintekoa kävi Eriksson Ek, joka kilautti ylivoimalla poikkiputkea. Suomi ei saanut juurikaan hyökkäyspeliään käyntiin, mutta laukoi kuitenkin viidesti Wildin Filip Gustavssonin vartioimaa Ruotsin maalia kohti satunnaisten vastahyökkäysten kautta.

Ruotsi sai heti toisen erän alussa ottelun toisen ylivoimatilaisuutensa, mutta Suomen alivoima jatkoi vielä tässä kohtaa täydellisenä tämän vuoden MM-kisoissa. Kiekkoa hallitsi edelleen Ruotsi, mutta erän loppua kohden myös Leijonat onnistui saamaan hieman hyökkäyspeliään käyntiin.

Muutama puolittainen maalipaikkakin Suomelle avautui. Esimerkiksi Jere Innala ja Juha Jääskä pääsivät nousemaan maalin edustalle, mutta heidän rysty-yrityksensä painuivat ohi Ruotsin maalin. Näin ollen päätöseräänkin lähdettiin edelleen maalittomassa tasatilanteessa.

Leijonat kesti Tre Kronorin painostusta aina päätöserän viimeiselle viisiminuuttiselle saakka, mutta ajassa 55.02 Ruotsi siirtyi johtoon, kun Dahlin tulitti kiekon ohi erinomaisesti torjuneen Larmin.

Suomi käynnisti takaa-ajonsa välittömästi ja se tuotti lopulta myös tulosta, kun tasoitusta haettiin ilman maalivahtia. Pittsburgh Penguinsin Valtteri Puustinen tarjosi kiekkoa maalin edustalle, ja Hannes Björninen ohjasi laatan pussiin, kun pelikellossa oli enää 58 sekuntia.

Suomen hyvä henki kantoi myös jatkoerään, joka oli tasainen. Eriksson Ekin hyvälle ohjaukselle Larmikaan ei kuitenkaan voinut mitään. Ruotsi eteni viiden vuoden tauon jälkeen MM-kisojen välieriin. Tre Kronor oli mitalipeleissä edellisen kerran vuonna 2018, jolloin ruotsalaiset juhlivat MM-kultaa.

Tshekki pudotti Yhdysvallat, Kanada ja Sveitsi jatkoon ennakkosuosikkeina

Kisaisäntä Tshekki taisteli Prahan torstai-illassa niukan voiton Yhdysvalloista maalein 1-0. Ottelun ainoa maali syntyi ylivoimalla toisessa erässä, kun viimeiselle turnausviikolle isäntäjoukkuetta vahvistamaan saapunut Boston Bruinsin Pavel Zacha laittoi kiekon verkkoon.

Yhdysvalloilla oli omat paikkansa, mutta Tshekin kansallissankariksi Zachan ohella nousi Anaheim Ducksin maalivahti Lukas Dostal, joka torjui 36 kertaa.

Kanada ja Sveitsi sen sijaan selvittivät ennakkosuosikin paineet omissa puolivälierissään. Slovakit näyttivät jäävän täysin Kanadan jalkoihin, kun Seattle Krakenin hyökkääjä Jared McCann ja Los Angeles Kingsin hyökkääjä Pierre-Luc Dubois veivät kanadalaiset kahden maalin johtoon reilussa neljässä minuutissa.

Tyrmäävän alun jälkeen Slovakia kuitenkin kasasi rivinsä, eikä ottelu riistäytynyt käsistä heti alussa. Slovakkihyökkääjä Peter Cehlarik iski kavennuksen vajaan kahdeksan minuutin pelin jälkeen, ja ensimmäiselle erätauolle siirryttiin Kanadan johtaessa maalein 2-1.

Kanada repi kuitenkin hiljalleen eroa Slovakiaan. Tampa Bay Lightningin hyökkääjä Nick Paul vei toisessa erässä Kanadan uudelleen kahden maalin johtoon, ja slovakkien selkäranka taipui lopullisesti päätöserän seitsemännellä peliminuutilla, kun Arizona Coyotesin Dylan Guenther ja Krakenin Brandon Tanev iskivät maalin 20 sekunnin sisällä toisistaan. Tilanne oli nopeasti 5-1.

Slovakia teki vielä kaksi kavennusmaalia, muttei kyennyt nousemaan rinnalle. Paul varmisteli loppulukemat 6-3 tyhjiin.

- Saimme hyvän alun, mistä oli hyvä jatkaa. Voitimme kamppailut, teimme maaleja ja voitimme kakkoskiekkoja, Paul myhäili pelin jälkeen IIHF:n haastattelussa.

Saksa sen sijaan pystyi piinaamaan Sveitsiä aivan loppuun saakka. Sveitsiläiset menivät avauserässä kahden maalin johtoon Christoph Bertschyn ja New Jersey Devilsin sentteri Nico Hischierin maaleilla. Saksa kavensi toisessa erässä ylivoimalla, kun NHL:ssä Penguinsin, Sabresin, Edmonton Oilersin ja Chicago Blackhawksin riveissä vuosikymmenen vaihteessa nähty Dominik Kahun iski kavennuksen.

Tasoitusta viime vuoden MM-hopeamitalisti Saksa ei kuitenkaan pystynyt tekemään, joten tänä vuonna sen kohtalo oli jäädä puolivälieriin. Bertschy naulasi illan toisen maalinsa tyhjiin ja varmisti Sveitsille voiton maalein 3-1.

Sveitsi nähtiin edellisen kerran välierissä vuonna 2018 Tanskan MM-kisoissa, jolloin alppimaa ylsi MM-hopealle. Tuolloin tappio oli todella karvas, sillä Sveitsi taipui Ruotsille vasta voittolaukauskilpailussa.