Det bästa från svenska spelare efter All-Star-upphållet

Det finns många svenska spelare i National Hockey League den här säsongen. Men vilka har egentligen varit bäst? Varje måndag under grundserien utser NHL.com/sv de tre bästa svenskarna i NHL från den gångna veckan i NHL/sv’s ”Veckans 3 Svenska Stjärnor”

Veckans tre svenska stjärnor är Calgary Flames målvakt Jacob Markström, New Jersey Devils forward Jesper Bratt och Vancouver Canucks center Elias Pettersson.

De tre har utmärkt sig mest av alla svenskar mellan den 6 och 11 februari.

FÖRSTA STJÄRNA - JACOB MARKSTRÖM, MV, CALGARY FLAMES

Jacob Markström har prickat in en rejäl formtopp. Under förra veckan levererade den 34-årige svensken bland de bästa målvaktssiffrorna i NHL och hjälpte sitt Calgary till tre raka segrar. Markström spelade 3-0-0 med en räddningsprocent på 93,9 och ett snitt på 2,0 insläppta mål per match.

Markström räddade 21 av 22 puckar när Calgary besegrade Boston Bruins med 4-1 den 6 februari. Han följde upp med hela 37 räddningar, 15 i sista perioden, i 5-3-segern mot New Jersey Devils den 8 februari innan han avslutade veckan med 35 räddningar, varav 16 i den tredje perioden i 5-2-segern mot New York Islanders den 10 februari

Markström har vunnit sina fyra senaste matcher och har på 32 matcher den här säsongen 17 segrar, två hållna nollor, en räddningsprocent på 91,5 och ett snitt på 2,54 insläppta mål per match.

NJD-CGY: Markström stoppar Hischier

ANDRA STJÄRNA - JESPER BRATT, FW, NEW JERSEY DEVILS

Med fem poäng, fördelat på ett mål och fyra assist, på tre matcher var Jesper Bratt delat bästa svenska poänggörare under förra veckan. Svenskens leverans framåt hjälpte Devils till tre poäng av sex möjliga, bland annat en seger med 5-3 mot Colorado Avalanche den 6 februari.

I matchen mot Colorado gjorde Bratt ett mål och en assist på 19 minuter och 53 sekunders speltid. Målet förlängde hans egen målsvit till tre matcher och var hans 20:e för säsongen. Noteringen innebär att Bratt gjort minst 20 mål i tre raka säsonger (26, 2021-22 och 32, 2022-23).

25-åringen från Stockholm stod sedan för tre assist när Devils föll med 3-5 mot Calgary Flames den 8 februari. Det var sjunde gången den här säsongen som Bratt stod för minst tre poäng i en och samma match.

Bratt avslutade veckan med att gå poänglös från Devils 0-1-förlust mot Carolina Hurricanes, men kan ändå se tillbaka på en individuellt bra vecka. Sett över hela säsongen har Bratt stått för 55 poäng (20+35) på 50 matcher. Med den noteringen ligger han trea i den svenska poängligan efter Vancouver Canucks Elias Pettersson (69 poäng) och Toronto Maple Leafs William Nylander (65 poäng).

NJD-CGY: Bratt spelar fram till alla Devils mål

TREDJE STJÄRNA - ELIAS PETTERSSON, C , VANCOUVER CANUCKS

Elias Pettersson kan se tillbaka på ännu en bra vecka. På fyra matcher gjorde han fem poäng (1+4) och hjälpte Canucks ta poäng i tre av fyra raka bortamatcher.

Pettersson gjorde en assist på 20:35 minuters speltid när Canucks vann med 3-2 mot Carolina Hurricanes den 6 februari. När Canucks sedan nollades mot Boston Bruins (0-4) spelade han 14:17, för att i veckans tredje match; den 10 februari mot Detroit Red Wings spela 19:23 minuter. Pettersson noterades för ett mål och två assist i den matchen, men det räckte bara till en poäng för Canucks som föll med 3-4 efter sudden.

När Vancouver sedan avslutade veckan mot Washington Capitals spelade han fram till Nils Höglanders 2-2-mål

Med sina fem poäng den gångna veckan har nu Pettersson gjort 69 poäng (28+41) på 53 matcher den här säsongen.

VAN@DET:  Elias Pettersson gör ett mål och två assist för Canucks