Bruins övertygade, går upp i ledning 2-0 i matcher

Boston Bruins har kopplat ett grepp om matchserien mot Carolina Hurricanes i konferensfinalen i öst. Fredagens 5-2-seger i match 1 följdes upp av 6-2 under söndagen och Bruins leder därmed serien med 2-0 i matcher.

Den första perioden bjöd på mer fysik än skott inledningsvis. Trots relativt högt tempo höll lagen varandra på utsidan inledningsvis, och istället var det hårda tacklingar som dominerade tillställningen. En utvisning på Zdeno Chara efter knappt tolv minuters spel fick fart på offensiven där spelet började bölja fram och tillbaka. Närmast kom gästerna genom ett lurigt skott från distans men Tuukka Rask kunde till slut parera pucken - med viss hjälp av sin målram.
Bostons svenske speedkula Marcus Johansson har visat fin form under slutspelet och den tog han onekligen med sig in i den andra matchen mot Hurricanes. Drygt 15 minuter in i tillställningen fick pucken chansen i slottet och hade mycket väl kunnat skjuta själv från bra vinkel framför Petr Mrazek i Hurricanes-målet. Istället släppte han ut pucken till Matt Grzelcyk som skickade in ledningspucken.
- Det första målet är alltid viktigt. Charlie (Coyle, red. anm.) gjorde ett bra jobb när han skapade ytan för mig där. Och när man får ytan ska man ta chansen. Det var ett bra mål från Grzelcyk, sa svensken efteråt.
Johansson fortsatte att visa framfötterna i matchen och skaffade sig ett gyllene läge för att göra 2-0 men skottet ven strax utanför Mrazeks vänstra stolpe. 2-0 kom istället med knappt en och en halv minut kvar. Efter sex sekunders powerplay-spel kunde Jake DeBrusk peta in pucken i mål efter att han fåt tre(!) möjligheter framför Mrazek på David Pastrnaks skott.

BOS-CAR, M2: Tredje gången gillt för DeBrusk

Carolina fick en god chans att reducera i inledningen av mittperioden när Patrice Bergeron hamnade på botbänken för en tripping eter dryga minutens spel. Men effektivt försvarsspel höll gästerna stången och när Bruins var fulltaliga tog man tag i taktpinnen - och det var Marcus Johansson som ledde styrkorna. Efter knappt fyra minuters spel snappade han upp en lös puck i slottet och skaffade sig ett bra skottläge mot en aggressiv Mrazek. Men iskallt höll han än en gång i pucken och skickade den igenom slottet till en helt fristående Connor Clifton som kunde raka in sitt allra första slutspelsmål. Mrazek fick bekänna färg nästan direkt efter 3-0-målet när Bruins ånyo anföll på bred front men en mäktig parad från tjecken höll underläget till tre puckar i det läget.
Gästerna försökte med fortsatt fysiskt spel att ta sig in i matchen, men man lyckades inte krypa in under skinnet på Bruins och i målkolumnen hölls man nollade av en formidabel Rask. När Bruins fick sitt andra powerplay för kvällen kom också det andra målet i spelformen. Grzelcyk blev tvåmålsskytt efter att Charlie Coyle fått pucken från Krug och lurat med sig två försvarare innan han lämnade över pucken till Grzelcyk som lyfte in fyran och gästernas spel bedarrade märkbart efter den knocken.
- Det finns en anledning till att vi inte spelade vårt spel. De tvingar oss att spela ett annat spel. De har hittat sitt spel och vi har inte gjort det, sa Hurricanes tränare Rod Brind'Amour efter matchen.
På frågan om han ville kommentera Petr Mrazeks afton svarade Brind'Amour:
- Det första målet är inte bra, det vet han. Det hade inte hänt så mycket i matchen där. Vi pratade om att ta ut honom men han ville inte. Jag tror att det enda målet han vill ha tillbaka är det första. Det här var inte hans fel. VI måste ladda om. Det är allt man kan göra.
Mrazek blev kvar mellan stolparna resten av matchen och han fick se ytterligare två puckar passera. Boston sparade nämligen inte på krutet: Slutakten var bara 70 sekunder gammal när David Backes helt ensam vid den bortre stolpen kunde hämta en puck från David Krejci bakom den förlängda mållinjen och raka in den i en tom målbur med ny assistpoäng till backen Krug - hans tredje i matchen och tionde under slutspelet.

BOS-CAR, M2: Backes sätter 5-0 för Bruins

Medan Bruins klickade fick inte Hurricanes spelet att stämma och det märktes inte minst i numerärt överläge. Laget fick en ny chans när Patrice Bergeron drog på sig sin andra utvisning för matchen. Men när denna var över och Bergeron äntrade isen vände Bruins spelet blixtsnabbt. Pucken hamnade hos Bergeron som serverade Danton Heinen till 6-0.
- Vi gjorde det för enkelt för dem. Vi gav bort för många puckar. Vi har inte etablerat vår identitet i den här matchserien, sa Canes lagkapten Justin Wiliams.
Han själv kunde styra in 6-1-pucken bakom Rask och bröt därmed Bruins flow på tio raka mål i matchserien - de gjorde fyra mål i den sista perioden i match 1 plus de sex under match 2. Rask var sedan ute på äventyr och stoppade en djupledspuck framför en jagande Hurricanes-spelare. Men han skickade pucken rakt i gapet hos Teuvo Teräväinen som enkelt kunde lägga in 6-2.
- Vi hanterade pucken bra tidigt. Det var skönt att få några mål i den första och det gjorde att vi tvingade dem att gå framåt vilket i sin tur gav oss ytor, sa Matt Grzelcyk efter matchen.
Bruins fick ut det mesta av sitt lag i matchen och då stod superstjärnorna David Pastrnak, Patrice Bergeron och David Krejci bara för en assist vardera, vilket visar på bredden i den trupp Bruce Cassidy har:
[Här kan du läsa allt från serien BOS-CAR]
- Om vi ligger under kanske man försöker pressa ut lite extra ur sina toppspelare. Men i år är det enklare att rulla på flera kedjor eftersom vi har fått utdelning från hela laget. Charlie Coyles kedja skapar stora problem för motståndarna just nu till exempel, sa tränaren.
För Carolina gäller det att slicka såren. Om Boston stod för en av sina bättre matcher i slutspelet kan Hurricanes konstatera att det finns lite att jobba på om man ska matcha Bruins:
- De sköt 25 skott men det kändes som 80. Vi ger bort bra lägen och det är inte bra. Men det positiva är att det inte spelar någon roll hur man förlorar. Vi lever fortfarande, sa Brind'Amour.
Den tredje matchen spelas i Raleigh under natten mot onsdag, svensk tid. Matchstart 02:00.