hellebuyck 520

Efter tre spelade perioder i finalen i Western Conference såg Winnipeg Jets ut som storfavoriter, efter att ha besegrat favoriterna Nashville Predators och kört över Vegas på hemmaplan inom loppet av 48 timmar. Men fyra matcher senare är säsongen över för Jets.
På söndagen blev det en ny förlust mot Vegas Golden Knights, som därmed knep fyra raka matcher och går vidare till en mycket oväntad och givetvis historisk Stanley Cup-final. Och det var ett bekant scenario som utspelade sig även i den femte matchen.

För fjärde gången i rad hamnade Jets i underläge sedan Alex Tuch styrt in 1-0 i den första perioden. Och för fjärde gången i rad misslyckades Winnipeg med att vända på steken mot ett Vegas som tvingade Jets till många misstag och en aningen krampaktig hockey under matchens första åtta-tio minuter. Trots Josh Morrisseys kvittering i slutet av den första perioden, ett nytt massivt spelövertag i den andra perioden och fyra chanser i powerplay kunde inte Winnipeg få in något ledningsmål bakom en storspelade Marc-Andre Fleury den här gången heller. Och då gick det som det gjort så många gånger förr i den här serien.
Ryan Reaves styrde in 2-1 till Vegas i mitten av den andra perioden, och det resultatet stod sig matchen ut. Därmed förlorade Jets för fjärde matchen i rad och säsongen är plötsligt över.
- Det var deras tid, de spelade riktigt bra. Man måste ge dem credd, i en serie på sju matcher vinner det bästa laget. Jag kände att vi hade en fin chans, men det var inte dags för oss. De gjorde det tufft för oss och vi fick kämpa för allt vi fick. Det känns tomt nu inombords, säger Jets lagkapten Blake Wheeler till det samlade pressuppbådet efter matchen.
Jets har vunnit skotten i alla matcherna och haft spelövertaget, men återigen stod Marc-Andre Fleury i vägen. Något som Jets-kaptenen är noga med att påpeka.

• Deras målvakt var extraordinärt bra. Det var flera gånger där pucken såg ut att gå i mål, men han spelar på topp hela tiden nu, säger Wheeler.
    Vegas Golden Knights går alltså vidare till Stanley Cup-final, där det redan i morgon kan bli klart med motståndare om Tampa Bay Lightning vinner den sjätte matchen mot Washington Capitals. En ramstark defensiv, en storspelande målvakt och en otroligt imponerande förmåga att hålla snabba, starka, tunga Jets borta från målprotokollet är intrycken publiken i såväl Bell MTS Place som T-Mobile Arena tar med sig från den här serien. Den avgörande femte matchen var inget undantag.
    Faktum är att Winnipeg inte varit i ledningen sedan den första matchen i serien.
    - De var många uddamålsmatcher som kunde gått på vilket håll som helst, ibland får man ta det som blir. Vi spelade bra, men de gjorde ett bra jobb med att tvinga oss att jaga och göra för mycket på egen hand när de fick ledningen. Sent i matcherna blir det lätt att man försöker lite för mycket då. Vi försökte trycka på, vi fick powerplay som vi kunde gjort mål på, men så får de det där målet, säger Paul Stastny till NHL.com/sv och syftar på Ryan Reaves styrning till 2-1 när matchen stod och vägde i den andra perioden.
    Jets målvakt Connor Hellebuyck har gjort en strålande säsong, var bitvis lysande mot Nashville och är nominerad till Vezina Trophy. Utan att på något sätt vara dålig i konferensfinalen fick han ändå se sig slagen av Marc-Andre Fleury i Vegas kasse.
    Få de senaste nyheterna från Stanley Cup-slutspelet på Twitter från [@NHLsv]
    - Vi jobbade riktigt hårt i den här serien, gjorde det mesta rätt, var noga med detaljerna. Jag tycker det är galet hur den här serien slutade, säger Hellebuyck efter förlusten.
    Han menar att Vegas haft flytet som krävs för att vinna, och att det var det som fällde avgörandet till nykomlingarnas fördel.
    - Vi fick våra chanser men de hade turen på sin sida. Jag har aldrig sett något liknande. Så var det ikväll också, båda deras mål är på styrning. Det är tufft att svälja, säger Hellbuyck.
    Patrik Laine blev målskytt för Jets i den första och fjärde matchen, men stannade på två gjorda mål i serien mot Vegas. Inte heller han lyckades med det som Jets gått bet på i fyra raka matcher, att ta ledningen. Det har spekulerats i att Laine spelat lite småskadad under serien, och en del har menat att den tuffa serien mot Nashville har straffat sig för Jets. Vegas fick ju som bekant en bekvämare resa genom sin andra runda mot San Jose. Men detta är något Laine avfärdar.
  • Jag har varit frisk hela säsongen. Jag tror inte det spelar någon roll att vi spelade ett par matcher fler än Vegas, jag tror både vi och de var lite trötta men det är inget man tänker på när man kommer ut på isen.
    Den finske skarpskytten hade liksom hela Jets-laget förtvivlat svårt att få målskyttet att stämma. Totalt blev det bara sex mål på fyra sista matcherna, och därmed får Jets sikta in sig på revansch när nästa säsong drar igång i oktober.
    - Jag hade mycket bra chanser men kunde inte sätta pucken i mål, det är mitt ansvar att se till att jag kommer till skott och jag lyckades inte med det idag. Det är frustrerande när man inte kan göra mål, det är frustrerande att jag inte kunde hjälpa laget vinna med det jag är bra på. Men det kommer nya chanser nästa år, säger Laine till NHL.com/sv.