NJD-WSH: Bäckström gör sitt andra med snabbt skott

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värde att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Fyra matcher spelades under NHL-natten och i i alla fyra drabbningar kunde åtminstone en svenskpoäng återfinnas. Allra bäst bland de blågula denna natt var Nicklas Bäckström som gjorde fyra poäng (2+2) då Washington Capitals besegrade New Jersey Devils med 6-3 borta i Prudential Center och utsågs till matchens första stjärna.
Bäckströms målgivande passning till 4-2-målet genom John Carlson var 32-åringens 900:e poäng i NHL med Capitals (239+661). En milstolpe som han når på 923 spelade matcher.
Bäckström öppnade nattens poängkonto då han skrinnade in med pucken i anfallszon och levererade den vidare till radarpartnern Alexander Ovechkin som pricksköt in 1-1 från den högra tekningscirkeln. Detta i duons 900:e match tillsammans.
- Det är riktigt stort faktiskt, säger Bäckström till NHL.com/sv. Jag menar, det här var ju inget man väntade sig när man kom över. Det känns riktigt bra att jag fått vara en del av den här organisationen under så lång tid. Och fått spela med en så stor spelare som Alex Ovechkin har varit fantastiskt. Jag har njutit av varje tillfälle jag spelat med honom.
Efter 19:35 i den första perioden gav Bäckström Washington ledningen med 2-1 då han styrde in Carlsons lyftning från blå. 19:31 in i den andra perioden samspelade Bäckström med Dmitry Orlov som elegant höll inne skottet och hittade tillbaka till Bäckström som kunde hjälpa in pucken i öppet mål.
Följ oss på [Facebook och Twitter för ytterligare exklusivt material och NHL-nyheter!]
- Det kändes bra ikväll och jag har varit i ganska bra form sedan jag kom tillbaka efter skadan. Det är bara att köra på så kommer det kvällar som den här där puckarna sitter.
Med nattens fyra poäng går Bäckström upp på 27 poäng (8+19) på 28 matcher den här säsongen. På de åtta senaste matcherna har han 12 poäng (4+8).
I matchen noterades också Carl Hagelin för en passningspoäng. Han har gjort sju poäng (0+7) på 25 matcher den här säsongen.
Efter stoppet senast i 0-4-förlusten mot Columbus Blue Jackets senast rullar segertåget vidare igen för Bäckströms Washington. Caps toppar ligan fem poäng före Boston Bruins.
NYLANDER DUBBEL MÅLSKYTT, ENGVALL MED ANDRA FÖR ÅRET
William Nylander hade en produktiv kväll då Toronto Maple Leafs besegrade New York Rangers med 6-3. Forwarden stod för två mål och en assist vilket tar honom till 27 poäng (13+14) på 36 spelade matcher den här säsongen. Nylander satte 2-0-pucken för Leafs efter 11:52 i den första perioden då han tryckte in en retur från Alexandar Georgiev i Rangersburen. I den andra perioden förarbetade han vid 3-2-målet av Mitch Marner och i början av den tredje perioden avslutade han en snabb Toronto-kontring med en lågt skott som gick in mellan benen på målvakten.
Matchens första mål gjordes av Pierre Engvall som avslutade ett fint Maple Leafs-byte med att trycka in sitt andra för säsongen. Engvall samarbetade med Justin Holl som hittade svensken ledig framför mål. Engvall har gjort sex poäng (2+4) på 14 framträdanden med Toronto den här säsongen och tre poäng på de tre senaste (1+2).
I Rangers stod Mika Zibanejad för en assist och har nu gjort 23 poäng på 20 matcher. Assisten var den 100 för Zibanejad i Rangers-tröjan innebär att han har gjort poäng i fyra raka matcher på vilka det blivit sju poäng (4+3).

NYR-TOR: Nylander gör mål i spelvändning

TREDJE FÖR SÄSONGEN FÖR STRÅLMAN
Då Florida Panthers besegrade Dallas Stars med 7-4 gjorde Anton Strålman ett av målen. Målet kom efter 14:48 i den första perioden då Strålman skickade iväg en fladdrande puck mot mål. Stars Roope Hintz jobbade med försvarsspelet framför mål och fick pucken på skridskon vilket styrde den in i mål. Fullträffen var Strålmans tredje för säsongen vilken innebär att han går upp på 11 poäng på 34 matcher den här säsongen.
I Dallas stod John Klingberg för en assist. Han har gjort 13 poäng (2+11) på 30 matcher.

PETTERSSON MED DUBBLA ASSIST VID PENGUINS SEGER
Marcus Pettersson stod för två målgivande passningar då Pittsburgh Penguins besegrade Edmonton Oilers med 5-2. Pettersson hade 21:16 minuters istid i matchen och spelade +3 med ett skott på mål och två täckta skott. Nattens assist kom båda efter hårt jobb i egen zon. Det första efter att han brutit en Oilers-passning framför eget mål och startat spelvändningen som ledde till Pens 2-0-mål genom Joseph Blandisi. Det andra en rensning ur egen zon som gav Brandon Tanev öppet mål att sikta på då Oilers tagit ut målvakten i slutet av matchen.
Totalt har det blivit 13 poäng (1+12) på 34 matcher den här säsongen för 23-åringen från Skellefteå.