swedish roundup mw 0118

Släkten är värst, heter det.

Det fick Washington Capitals erfara i natt, svensk tid, när deras forne tränare Barry Trotz och hans New York Islanders utmanövrerade mästarna. Inte bara det. Barry Trotz har, måhända mot alla odds, gjort Islanders till ett av topplagen i Eastern Conference.
- Det var en match där man formar sin identitet. Det var en bra laginsats. Vi möter ett bra lag, Stanley Cup-mästarna, och vi gör det bra, sa han själv efter matchen.
Ett mästarlag han i allra högsta grad formade. Trotz blev hyllad inför matchen för sina insatser med Capitals under sin tid som tränare, men på isen var det två poäng som stod på spel och även om Islanders skaffade sig ett bra läge redan efter första nedsläpp skulle det dröja till den tredje perioden innan dödläget bröts genom Josh Bailey. Drygt två minuter senare, med 7:08 på klockan av slutakten, pricksköt Cal Clutterbuck 2-0 för gästerna, vilket också blev slutresultatet. Efteråt var Trotz ödmjuk:

WSH-NYI: Clutterbuck gör mål på Holtby

• Alla bidrog och det var en bra seger för oss. Vi pratar bara om att vi ska klättra. Det råkade bara falla sig så att det var Capitals på andra sidan den här gången. För ett par veckor sedan pratade vi om Buffalo.
    Och så var det det där med hyllningen:
    • Det var fint. Jag blev varm i hjärtat Jag försökte att inte titta för mycket på videon för jag kände att jag var på väg mot den där känsliga sidan hos mig själv, log Trotz.
      I och med segern tog New York Islanders över ledningen i Metropolitan Division. Sedan säsongen 1990-91 har det bara hänt en gång att Islanders har toppat sin division under den andra halvan av säsongen: Det var 2014-15.
      Här följer en sammanfattning från nattens matcher:
      Vancouver Canucks - Buffalo Sabres 4-3 (2-1, 1-2, 1-0)
      Rookien Thatcher Demko räddade 36 skott i Canucks mål när Sabres besegrades. Evan Rodrigues gav dock gästerna ledningen knappt nio minuter in i den första perioden. Alexander Edler och Sven Baertschi såg dock till att Canucks gick till paus i ledning. 20 spelminuter senare stod det 3-3. Detta efter att Kyle Okposo och Sam Reinhart nätat för gästerna och Brock Boeser för hemmalaget. Loui Eriksson blev matchvinnare i den tredje perioden med sitt nionde mål för säsongen.

VAN-BUF: Reinhart snurrar och lyftar in en backhand

Florida Panthers - Toronto Maple Leafs 3-1 (2-1, 0-0, 1-0)
Florida bröt en sju matcher lång förlustsvit under fredagen. Gästerna tog visserligen ledningen genom Ron Hainsey redan efter knappt två minuter men innan perioden var över hade hemmalaget vänt. Mike Hoffman styrde in kvitteringen och Mike Matheson sköt ledningsmålet från blålinjen, assisterad av comebackande Vincent Trocheck. Frank Vatrano spikade slutresultatet i tom bur med knappt två minuter kvar av matchen.
Columbus Blue Jackets - Montreal Canadiens 1-4 (0-1, 0-1, 1-2)
Det blev ingen femte raka seger för Blue Jackets. Canadiens bröt den sviten och vann samtidigt deras fjärde raka match. Tomas Tatar gjorde matchens två första mål. Oliver Bjorkstrand reducerade innan Joel Armia gjorde två mål för gästerna. Max Domi och Shea Weber noterades för två assist vardera.

CBJ-MTL: Tatars andra mål för kvällen

Washington Capitals - New York Islanders 0-2 (0-0, 0-0, 0-2)
Capitals hölls till 19 skott på mål av gästernas täta defensiv och föll därmed för fjärde gången i rad (0-3-1). På dessa fyra matcher har mästarna bara gjort fyra mål på 109 skott. Thomas Greiss höll nollan för sjunde gången under sin tid med Islanders.
Carolina Hurricanes - Ottawa Senators 1-4 (0-1, 1-3, 0-0)
Magnus Pääjärvi gav Senators ledningen i den första perioden. Bobby Ryan och Mark Stone utökade densamma med var sitt mål med 13 sekunders mellanrum. Warren Foegle reducerade efter en tilltrasslad situation innan Christian Wolanin spikade slutresultatet med 1:35 kvar av den andra perioden. Anders Nilsson räddade 33 av 34 skott i Ottawas mål. Senators tog fjärde segern på fem matcher.

CAR-OTT: Pääjärvi slår till pucken på tennis

Calgary Flames - Detroit Red Wings 6-4 (0-1, 2-1, 4-2)
Det var special teams som fällde avgörandet i denna drabbning. Anthony Mantha gav Red Wings ledningen i powerplay i den första perioden. Sam Bennett kvitterade i samma spelform i mittperioden innan Dylan Larkin och Sean Monahan gjorde var sitt mål i fem-mot-fem. Mike Green gav gästerna ledningen på nytt innan James Neal kvitterade. Larkin målade igen vilket betydde 4-3 för Red Wings, men där tog det roliga slut för gästerna. Mark Giordano kvitterade i numerärt underläge och Bennett gjorde matchvinnaren i powerplay. TJ Brodie spikade slutresultatet.
Arizona Coyotes - Pittsburgh Penguins 2-3 (1-0, 0-2, 1-0, 0-1)
Clayton Keller blev den spelare att snabbast nå 100 poäng (33-67--100 på 131 matcher) sedan laget blev Arizona Coyotes när han med sitt tionde mål för året gav hemmalaget ledningen. Pens vände på steken genom mål från Juuso Riikola och Jake Guentzel i den andra perioden. Derek Stepan såg till att lagen var lika efter 60 minuters spel. Med 50 sekunder kvar av övertiden avgjorde Phil Kessel i powerplay. Pittsburgh är på en fyra matcher lång roadtrip som avslutas i Las Vegas under lördagen. Segern bröt en två matcher lång förlustsvit.

ARI-PIT: Kessel gör mål i powerplay på övertid

SÅ GICK SNACKET:
"När vi spelar bättre defensivt vinner vi matcher. Det ser bra ut. Vi vinner inte bara. Vi vinner stabilt." - Guy Boucher, Ottawa Senators
"Vi grävde oss ett hål tidigt i matchen. Vi måste vara med från start i varje match." - Auston Matthews, Toronto Maple Leafs
"Vi fokuserar inte på vad Maple Leafs gör. Vi försöker bara plocka fler poäng och fortsätta på vårt sätt." - Carey Price, Montreal Canadiens. Habs är nu bara en poäng bakom rivalen Toronto