gunnarsson

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

St Lous Blues bröt en fem matcher lång svit utan seger (0-3-2) när man besegrade New Jersey Devils med 3-0. Segerskytt i mittperioden blev Ivan Barbashev som tyckte in en retur på Carl Gunnarssons rappa skott. Det var Gunnarssons andra assist på två matcher - och femte för säsongen. Den normalt defensivt starke backen har bidragit alltmer i Blues offensiv på sistone:
- Det öppnade upp sig på bortre stolpen, och jag hade lite tur. Vi hade några byten där vi fick fast dom i zonen och jobbade ikapp pucken. Det skapar också lägen, sa Gunnarsson som sköt tre skott på mål, vilket tangerar hans högsta notering för antal skott i en match den här säsongen (Montreal 12 oktober).
I den tredje perioden gjorde Barbashev 2-0, assisterad av Oskar Sundqvist innan Jaden Schwartz fastställde slutresultatet och därmed bröts lagets negativa trend.

STL-NJD: Barbashev nätar efter samarbete med Blais

• Vi har inte gjort tillräckligt med mål för att vinna matcher. Det var bra för självfötroendet. Det är jobbigt att spela bra utan att få poängen med sig, vilket är väldigt viktigt så här års. Att vara aggressiva är en del av vårt spel. Det är svårt att hålla i när man inte får poängen. Ikväll gjorde vi det bra. Vi forcerade inget, vi fortsatte spela. Vi visade bra tålamod och höll fast vid vår matchplan, summerade Gunnarsson.
    Med det tar vi oss en titt på övriga svenska insatser under tisdagen:
    Svenska poäng när Sabres föll - Dahlin historisk
    Johan Larsson gjorde sin tionde assist för säsongen när han låg bakom Kyle Okposos 3-4-mål i den andra perioden mot Ottawa Senators. Victor Olofsson gjorde sitt 19:e mål för året när han reducerade till 4-5 i samma period. Målet assisterades av Rasmus Dahlin som därmed skrev hockeyhistoria. Den assisten var nämligen hans 80:e poäng i karriären vilket gör att han nu är den näst meste poängplockande tonårsbacken genom tiderna, endast slagen av Phil Housley (46-86--132). Dahlins facit såhär långt är 13 mål och 67 assist.

OTT-BUF: Olofsson dunkar in PP-mål från cirkeln

Pettersson och Hörnqvist besegrade Nylander
Marcus Pettersson, Patric Hornqvist och William Nylander gjorde var sin assist när Pittsburgh Penguins och Toronto Maple Leafs gjorde upp under natten. Pettersson noterades för en assist på Anthony Angellos första NHL-mål någonsin, som betydde 2-0 för Pens i den första perioden. Hörnqvist serverade Sidney Crosby till 4-0 och Nylander låg bakom Auston Matthews 1-5-mål. Pens vann till slut med 5-2.
Blågula framspelningar när Flyers besegrade Blue Jackets
Emil Bemström gjorde sin tionde assist och femtonde poäng för säsongen när han låg bakom Oliver Bjorkstrands 1-3-mål när Blue Jackets föll mot Flyers med 1-5. Robert Hägg gjorde sin tredje poäng på fyra matcher när han assisterade Travis Konecny till Flyers 4-1-mål.
Kempes femtonde hjälpte inte
Adrian Kempe noterades för sin 15:e assistpoäng den här säsongen när han var inblandad i Martin Frks 2-3-reducering mot Winnipeg Jets i den tredje perioden. Det räckte dock inte - Kings föll med 3-6.
Värt att notera…
Mattias Ekholm spelade mest av alla Preds-spelare i förlusten mot Carolina (1-4). Ekholm klockades på 23:20 minuter
… Den svenske rookien Gustav Lindström spelade 13:37 minuter i Detroit Red Wings seger (4-3) mot Montreal Canadiens. Patrik Nemeth spelade 19:31 minuter.