swedish roundup 0207

Montreal Canadiens visar en stadigt uppåtgående trend och under natten mot fredag svensk tid tog Habs en blytung seger mot topplaget Winnipeg Jets, som besegrades med klara 5-2. Segerorganisatörer blev Jonathan Drouin och Philipp Danault

Det var visserligen gästerna som tog ledningen genom Mark Scheifele, men sedan klev Habs duo in i handlingen. Jonathan Drouin tryckte in 1-1 knappt åtta minuter in i matchen, med assist från Danault. 43 sekunder in i mittperioden pricksköt Drouin 2-1 efter en passning från Danault. Men Habs, och firma Drouin-Danault, fortsatte att skapa chanser och bara en storspelande Connor Hellebuyck i gästernas mål stod i vägen för att Habs skulle springa iväg med matchen. Men till slut kunde inte han heller stå emot. Fyra minuter in i slutperioden skickade Phillip Danault pucken till Jonathan Drouin som snabbt passade vidare till en väntande Shea Weber på blålinjen. Och Webers slagskott kom snabbt och skoningslöst: 3-1. Fyran hängde Danault när han snappade upp en retur och rakade in pucken bakom Hellebuyck i ett kokande Bell Center:
- Jag tror att publiken visste att det var en match av slutspelskaraktär. De var redo inför matchen och det var vi också. Så det blev en fantastisk atmosfär, berömde Phillip Danault.
Kvällens femte mål kom i powerplay. Danault passade till Drouin som hittade Jesperi Kotkaniemi på kanten. Den finske rookien direktsköt utan chans för Hellebuyck. Phillip Danault och Jonathan Drouin stod alltså för fyra poäng vardera. Att Brendan Lemieux reducerade till 5-2 störde inte Habs kväll nämnvärt.

MTL-WPG: Drouin gör mål för andra gången i matchen

• När man skjuter 50 skott mot ett lag som dem gör man något rätt, avslutade Drouin. Habs vann skotten med 53-34.
    Jets var inte nära en vändning men av kvällens fjorton matcher var det åtta stycken som slutade med att ett lag vände underläge till seger. Det är rekord för flest antal vändningar på en och samma kväll.
    Här följer en sammanfattning från nattens matcher:
    Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks 4-3 (2-0, 1-2, 0-1, 1-0)
    Josh Leivos ett mål och två assist hjälpte inte för Canucks. Alex DeBrincat nätade två gånger och Brandon Saad blev också målskytt under ordinarie tid för hemmalaget. Elias Pettersson gjorde sitt 25:e mål för säsongen och räddade därmed en poäng åt gästerna i den tredje perioden. Jonathan Toews avgjorde matchen, 3:24 in på övertiden. Patrick Kane noterades för en assist och håller därmed sin poängsvit vid liv och den är nu uppe i 13 matcher. Det gör att vi den här säsongen har sett sex spelare med en svit på minst 13 matcher. Elias Petterson skrev också in sig i historieböckerna. Han blev den sjätte Canucks-rookien att göra minst 25 mål under en säsong.
    Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes 5-6 (0-1, 2-1, 3-3, 0-1)
    Gästerna tappade ledningen tre gånger om innan man till slut kunde vinna på övertid. Justin Faulk och Teuvo Teräväinen gav Hurricanes en tvåmålsledning. Mål från Evan Rodrigues och Jason Pominville hämtade upp detta. Greg McKeggs 2-3 kvitterades av Jeff Skinner. Brock McGinn och Nino Niederreiter gav gästerna en ny tvåmålsledning men Marco Scandella och Skinner såg till att ta matchen till övertid. Där avgjorde Teräväinen med sitt andra för kvällen.

BUF-CAR: Teräväinen sätter avgörandet

Florida Panthers - Pittsburgh Penguins 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, 1-0)
Evgenii Dadonov gav hemmalaget ledningen i inledningsperioden innan den forne Panthers-spelaren Jared McCann kvitterade i mittperioden. Colton Sceviour hann dock ge Cats ledningen i samma period. Marcus Pettersson gjorde den tredje periodens enda mål och räddade därmed en pinne åt Penguins. Mike Matheson blev matchvinnare med 46 sekunder kvar av övertiden. Sidney Crosby tangerade under natten Mario Lemieux rekord för antal matcher i Pittsburgh-tröjan (915). Aleksander Barkov gjorde en assist på Sceviours 2-1-mål och blev därmed femte spelare genom tiderna att göra minst 300 poäng för Panthers.
New Jersey Devils - New York Islanders 1-2 (1-1, 0-0, 0-0, 0-0, 0-1)
Devils Kevin Rooney och Isles Matt Barzal gjorde var sitt mål i den första perioden innan Thomas Greiss och Corey Schneider spikade igen fram till straffläggningen. Där drog Isles och Greiss det längsta strået. Segerskytt för gästerna blev Josh Bailey i den fjärde straffrundan. Ingen annan gjorde mål. Thomas Greiss tog därmed 77:e segern i Islanderströjan. Det är delad sjätteplats genom tiderna med Roland Melanson.
Philadelphia Flyers - Los Angeles Kings 2-3 (0-1, 1-1, 1-0, 0-0, 0-1)
Austin Wagner och Adrian Kempe nätade för Kings. Det var Kempes fjärde mål, och femte poäng, på tre matcher. Sean Couturier och Jakub Voracek gjorde hemmalagens mål där lagkapten Claude Giroux noterade för två assistpoäng. Straffläggningen gick till sex rundor där lagen gjorde två mål vardera på de första fem. I den sjätte räddades Sean Couturiers försök medan Tyler Toffoli blev matchvinnare när han gjorde mål. Kings tog där med tredje raka segern och Flyers segersvit stannade således på fem raka matcher.

PHI-LAK: Kempe skjuter direkt

Washington Capitals - Colorado Avalanche 4-3 (1-0, 1-1, 1-2, 1-0)
Colorado Avalanches formsvacka fortsätter. Under natten hämtade laget visserligen in ett 3-1-underläge men föll ändå på övertid. Andre Burakovsky, Evgeni Kuznetsov och Matt Niskanen nätade för Capitals under ordinarie tid. För Avs nätade Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen och Colin Wilson. Evgeni Kuznetsov frälste dock hemmalaget 4:12 minuter in på övertiden. Alexander Ovechkin fick en assist på Kuznetsovs mål vilket gör att han nu har gjort minst 60 poäng vid 13 säsonger. Det är flest någonsin tillsammans med Brendan Shanahan.

WSH-COL: Burakovsky vinklar in Oshies passning

Montreal Canadiens - Winnipeg Jets 5-2 (1-1, 1-0, 3-1)
Jets blandar och ger. Två raka förluster följdes upp med tre raka segrar och under natten kom lagets andra raka förlust igen. Mark Scheifele och Brendan Lemieux nätade. I mål räddade Connor Hellebuyck 48 av 53 skott.
Ottawa Senators - Anaheim Ducks 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)
Båda lagen kom till matchen med fem raka förluster och för Ducks del fortsätter problemen. Brady Tkachuck gav Senators ledningen i den första perioden. Matt Duchene gjorde 2-0 i slutet av mittperioden. Mark Stone hängde trean i inledningen av slutakten innan Duchene spikade slutresultatet i tom bur. Ducks sköt 45 skott på mål men Anders Nilsson räddade samtliga. Anaheim har bara tagit tolv poäng på de senaste 22 matcherna (4-14-4).
Detroit Red Wings - Vegas Golden Knights 3-4 (1-0, 0-3, 2-1)
Gustav Nyquist gav Red Wings ledningen i mitten av den första perioden. Golden Knights vände i den andra perioden med tre mål i mittperioden. Jonathan Marchessault nätade två gånger om och William Karlsson gjorde ett. Han assisterade även till ett av Marchessaults mål. Rookien Michael Rasmussen reducerade för Wings i den tredjeperioden men Brayden McNabb gjorde det som skulle bli det matchvinnande målet kort efter mittpunkten i slutperioden. Thomas Vanek gjorde 3-4 med tre sekunder kvar.

DET-VGK: Nyquist trycker in pucken bakom Fleury

Tampa Bay Lightning - St Louis Blues 0-1 (0-0, 0-0, 0-0, 0-1)
Såväl Andrei Vasilyevski som Jordan Binnington var på spelhumör i respektive bur. Båda spikade igen fullständigt under 60 minuters spel. Binnington stod till slut som segrare, tack vare att Brayden Schenn överlistat Vasilyevski med 59 sekunder kvar av övertiden.
Nashville Predators - Dallas Stars 3-2 (1-0, 0-0, 1-2, 1-0)
Ryan Johansen gjorde det matchvinnande målet och noterades för en assist under matchen för Predators. Craig Smith gav hemmalaget ledningen i den första perioden. En mållös andra period gav en intressant avslutning. Stars kvitterade genom Miro Heiskanen men Viktor Arvidsson gav Preds ledningen på nytt. Taylor Fedun kvitterade knappt halvvägs in i perioden. Ryan Johansen avgjorde, 43 sekunder in på övertiden. Nashville har nu vunnit fem av de senaste sex matcherna.

NSH-DAL: Arvidsson avslutar läckert spel

Minnesota Wild - Edmonton Oilers 1-4 (0-1, 0-1, 1-2)
Oilers bröt en svit på sex raka förluster (0-4-2) och förlängde samtidigt Minnesotas svit till fyra (0-2-2). Darmell Nurse och Ty Rattie gav Oilers en tvåmålsledning med mål i varsin period. Joel Eriksson-Ek reducerade för Wild, som dock inte kom närmre. Leon Draisaitl och Zach Kassian gav Oilers en fin segermarginal. Connor McDavid noterades för två assist. Det gör att han nu har gjort minst 80 poäng i tre raka säsonger. Wayne Gretzky (9), Jari Kurri (9), Glenn Anderson (5), Paul Coffey (5) och Mark Messier (3) är de övriga som noterats för den bedriften.
Kassian assisterade även på Nurses mål.

MIN-EDM: Eriksson Ek nätar, Zucker gör poäng #200

Calgary Flames - San Jose Sharks 2-5 (1-3, 1-1, 0-1)
Evander Kane stod för två mål och en assist, Tomas Hertl gjorde två mål och Brent Burns gjorde ett mål och två assist när Sharks tog en tung seger borta mot Calgary Flames. TJ Brodie gjorde ett mål och en assist för hemmalaget. Mark Jankowski nätade även för Flames. Sharks har nu fyra raka segrar och tio segrar på de 14 senaste matcherna.

CGY-SJS: Hertl styr in Simeks skott

Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets 2-4 (0-2, 2-1, 0-1)
Lukas Sedlak och David Savard inledde gästernas målskytte. I mittperioden studsade hemmalaget tillbaka genom mål från Jordan Oesterle och Conor Garland (assisterad av Oesterle). Josh Anderson gav Blue Jackets ledningen på nytt och Boone Jenner spikade slutresultatet i slutperioden. Arizona Coyotes har därmed förlorat fem raka matcher (0-4-1).
Få de senaste nyheterna från NHL på Twitter via [@NHLsv]
SÅ GICK SNACKET:
"Vi ger upp för många chanser. Det är svårt att vinna när man gör det. Jag tycker att vi kämpar tillbaka bra" - Jeff Skinner
"Det känns bra. Vi kan inte sväva iväg men vårt självförtroende växer-" - Drew Doughty. Kings är nu fem poäng från en wildcardplats.
"Man kommer att ha segersviter och förlustsviter, men nu är det verkligen jobbigt. Vi kan spela bra men det är alltid ett misstag som kostar oss matchen, som ikväll." - Mikko Rantanen, Colorado Avalanche
"Det här var ett perfekt sätt att avsluta vår roadtrip. Vi har verkligen kommit samman som lag." - Jordan Binnington, St Louis Blues