0501nsh_wpg

En hockeymatch är 60 minuter och den gamla klyschan säger att hårt arbete genom hela matchen är vägen framåt. I en perfekt värld är det nog så. I verkligheten kan det räcka med 2:51 minuter för att knäcka motståndarna. Det gjorde Winnipeg Jets inatt.

Det var gästerna Nashville som tog kommandot i den första perioden och man sprang rättvist iväg till en 3-0-ledning. Gästerna var hetare, starkare och tillät inte Winnipeg att ställa om med sin sedvanliga fart. Istället stängde Predators till i mittzonen och på så sätt lyckades man kontrollera Jets. Man gjorde det bra och det såg stabilt ut. Men bara i den första perioden.

I mittperioden ökade Jets trycket markant och det var backarna Dustin Byfuglien och Jacob Trouba som låg bakom det mesta. Som brukligt under säsongen styrde backarna offensiven, men man valde inte att ändra mycket i periodpausen, menade Byfuglien:
- Vi sa till varandra att vi skulle göra det vi har gjort hela året: Spela enkelt. Det var ungefär det. Vi höll det enkelt och matade puckarna mot mål. För oss backar handlar det om att ta initiativ och röra oss framåt när tillfälle ges.

Och tillfälle gavs. När Jets pressade Nashville kunde hemmalagets backar kliva på framåt. 1-3-målet, i vad som skulle bli en mäktig vändning, kom genom Paul Stastny framspelad av den eminente Jacob Trouba. 2-3 kort därefter gjorde Trouba själv och endast 18 sekunder efter 2-3 bombade Byfuglien in 3-3-pucken. Tre mål på 2:51 minuter och Bell MTS Place kokade som så många gånger förr i slutspelet. Mycket av Jets offensiv från backar kretsar helt naturligt kring Trouba och Byfuglien och därför var det kanske inte helt oväntat att 4-3 skulle komma från Byfuglien. Fint framspelad av Patrik Laine nästan smekte "Big Buf" in ett handledsskott bakom en chanslös Pekka Rinne. Det var hans första tvåmålsmatch i slutspelssammanhang, men någon hjälteroll vill han inte ta på sig:

• Jag vill vinna varje kväll, det tror jag alla vill. Allt handlar om att göra sitt bästa i varje situation. Förhoppningsvis drar de andra killarna nytta av det också, log han efter matchen.
    Relaterat material: [Jets kopplade grepp efter vändning i match 3]
    Några leenden var svåra att hitta i bortalaget, vilket är ganska naturligt. Efter en glimrande förstaperiod såg Nashville, bortsett från några gånger när man blixtrade till, ut som skuggan av sitt egentliga jag:
    - Vi slutade spela. Vi spelade inte tillräckligt tuff och de ökade trycket. Det här är precis vad som händer när ett lag slutar spela och det andra ångar på. Nu gäller det för oss att lära av detta och spela en jämn hockey över hela matchen, menade en besviken Ryan Ellis efter matchen.

Precis som i den andra matchen var tempot högt men den tredje bataljen var betydligt tjurigare, och lagen drog på sig många utvisningar. Jets såg ut att klara av spelavbrotten bättre och i takt med att målen gick deras väg - de hade kunnat göra fler än de fyra man gjorde i mittperioden - kunde laget fortsätta flyga fram över isen. Gästerna kvitterade visserligen genom Filip Forsberg knappt åtta minuter in i tredje perioden. Men istället för att fortsätta jaga och kanske göra ett ledningsmål tog man fler utvisningar - något som hade kunnat undvikas:

• Man kan inte ta såna utvisningar. Jag tycker att vi hade kunnat undvika allihop, egentligen. Vi kom ut med rätt inställning till den tredje perioden, menade Nashville tränare Peter Laviolette som också ansåg att laget var ojämna:
    - Vi är ganska nöjda med den första perioden och lite av den tredje perioden, kanske tolv minuter in. Vår andraperiod är dålig och påminner mycket om den vi gjorde hemma i Bridgestone i match två. Vi låg inte på tillräckligt mycket. Det är något vi får titta på.

Likheterna fanns absolut där. I match två kvitterade Jets Nashvilles uddamålsledning två gånger om och tog sedermera matchen till förlängning. Den tredje bataljen innehöll 60 minuter hockey, en vändning på 2:51 minuter och totalt elva mål. Publiken bjöds än en gång på en fartfylld och explosiv match, något som kanske inte alltid uppskattas hos tränarna, men:
- Jag tror att alla är inställda på att det inte kommer att finnas några lägen för något av lagen att lätta på gasen och bevaka en ledning. De här lagen är för kraftfulla för att man ska tillåtas att slappna av, var Jets-tränaren Paul Maurices summering av såväl match som serie såhär långt.

Nashville slappnade av en kort stund. Jets utnyttjade det och sedan kunde inte gästerna komma tillbaka in i matchen. Krutröken har precis lagt sig efter den tredje bataljen. Men vi kan redan nu börja längta till match 4.

Den spelas i Winnipeg under natten mot fredag, svensk tid. Nedsläpp 03:30.