STL-PHI: Steen kvitterar med backhand

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värde att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Alexander Steen såg med ett mål och en assist till att St. Louis Blues fick med sig poäng hemma mot Philadelphia Flyers. Men gästerna vann med 4-3 efter sudden och stannade därmed Blues segersvit på hemmaplan till nio matcher.
Blues har varit riktigt heta hemma i Enterprise Center de senaste veckorna. Nio raka segrar var deras facit inför nattens match och chansen fanns att slå klubbrekordet från 1991. Det började också bra för Blues. Efter 14:24 av den första perioden satte Justin Faulk 1-0 i powerplay. Passningen stod Steen för, som hittade Faulk på den bortre stolpen med en passning genom boxen. Assisten var Steens tionde för säsongen.
Flyers vände sedan på matchen. Med tre raka mål spelade de till sig en 3-1-ledning. Backen Robert Hägg var inblandad i lagets andra mål. Svenskens skott från blå blev till en retur som hamnade hos Michael Raffl som kunde skyffla in pucken i öppet mål.
- De började göra klokcare val än oss. De låg under och kom ut med fart i andra. Vi matchade inte det så bra som vi gjort tidigare, särskilt inte under de här hemmamatcherna, säger Steen.
I den tredje perioden reste sig St. Louis. Ryan O'Reilly reducerade till 2-3 och innan slutsignalen ljöd såg Steen till att sviten fortfarande levde. Med 6:21 kvar att spela fick Steen pucken i slottet, la över den på sin backhand och hittade en lucka på Brian Elliott i Flyers-målet.
Målet var Steens fjärde för säsongen och tredje på de senaste tre matcherna. 35-åringen har gjort poäng i sex av sina åtta senaste matcher och står på totalt 14 efter 32 spelade matcher. Steens två poäng gjorde också att han tog sig upp på femteplats i Blues totala poängliga genomtiderna. Han delar den platsen med Pavol Demitra på sammanlagt 493 poäng.
I sudden avgjorde sedan Jakub Voracek för Philadelphia. Det innebar att Blues gick miste om att hålla sin svit vid liv.

• Vi känner att vi kunde ha spelat mer stabilt under 60 minuter i dag. Vi tittar på det här i morgon. Vårt huvudmål är att bli bättre varje dag, nu har vi en viktig match mot Colorado, säger Steen.