Senators-Win

New York Rangers såg ut att ha fokus på rätt saker i början av den femte matchen i serien mot Ottawa Senators. Medan Sens försökte ta sig in under skinnet på Rangers-spelarna kopplade gästerna greppet.

Jesper Fast inledde målskyttet med ett direktskott efter 4:07 minuter och dryga minuten senare, med klockan på 5:13, gjorde Nick Holden 2-0 med ett vackert skott som letade sig in i Craig Andersons vänstra kryss. Hemmalaget reducerade genom Mark Stone redan efter 6:03. Rangers uddamålsledning höll sig perioden ut. Lagen bytte chanser och båda målvakterna stod för några fina räddningar där Henrik Lundqvist gjorde en snudd på overklig insats när han först stoppade Mark Stones skott med benskyddet innan han flög över målgården och plockade Kyle Turris skott på returen i vad som kan vara en av de svettigaste räddningarna den här säsongen.
Målproduktionen fortsatte i den andra perioden när hemmalaget vände på steken med två snabba mål; Mike Hoffman kvitterade till 2-2 efter 8.17 och bara 33 sekunder senare gjorde Tom Pyatt 3-2 och det såg länge ut som att det skulle stå sig perioden ut men med 2:11 minuter kvar kvitterade Rangers. Ryan McDonagh styrde in Michael Grabners avslut och matchen var tillbaka på ruta ett igen.
Henrik Lundqvist fick bekänna färg igen i början av den tredje perioden när han räddade ett friläge från Bobby Ryan, som visserligen kom lite ur vinkel när han kom in mot Lundqvist. Spelet böljade fram och tillbaka och det var än en gång målvakterna som höll matchen oavgjord. Fram till dess att Jimmy Vesey klev in i handlingen. Med 7:12 kvar att spela slängde Vesey sig fram och slog, liggandes på mage, in pucken. Anderson fick visserligen plockhandsken på pucken men den hade då redan passerat mållinjen, vilket bekräftades av domaren efter videobedömning kort därpå. Ottawa ökade pressen efter det och med 1:36 kvar av matchen kvitterade Derick Brassard till 4-4 och skickade därmed Canadian Tire Center till sjunde himlen och matchen till förlängning.
"Vi måste hålla i vår ledning. Jag tycker att vi gör en bra andra halva av matchen men vi måste behålla fokus i de lägena." menade Rangers tränare Alain Vigneault.
Senators lagkapten Erik Karlsson var desto nöjdare:
"Vi höll oss till vår matchplan och under större delen av matchen gjorde vi det vi skulle göra."
Det gjorde man verkligen. Knappt fyra minuter in i den förlängnigen viftade Michael Grabner till på en hög puck som gick in men en efter en snabb videobedömning blev målet bortdömt. Avgörandet kom istället när Kyle Turris överlistade Henrik Lundqvist med ett lurigt handledsskott som letade sig in under den svenske målvaktens benskydd.
"Idag är det Kentuckyderbyt. Jag antar att vår häst vann." sa Boucher och fortsatte: "Han [Turris] visade karaktär. Det var inspirerande att se."
Ottawa vann skotten med 37-33 och nu vänder serien till New York igen där Rangers nu får kämpa för sin överlevnad. Rangers-spelarna hade redan satt siktet på nästa match:
"Vi har spelat två riktigt bra matcher. De gjorde en bra match idag." menade backen Marc Staal. "Nu måste vi göra samma sak; Åka hem och spela vår bästa hockey."
Den sjätte matchen spelas under natten mot tisdag, svensk tid.