PIT-MIN: Crosby målskytt i första matchen tillbaka

Han hade inte spelat match sedan 9 november. Men när Sidney Crosby klev ut på isen igen för sitt Pittsburgh Penguins såg det mesta ut precis som vanligt. Lagkaptenen noterade fyra poäng (1+3) i comebacken och var en av de starkaste drivkrafterna när Penguins besegrade Minnesota Wild med 7-3.

Crosbys frånvaro stannade i och med återkomsten på 28 matcher i rad. Penguins gick 18-6-4 utan Crosby och segern mot Wild var lagets fjärde raka.
- Det kändes bra, sade Crosby till NHL.com/sv. Det hjälper när du får chansen i powerplay tidigt i matchen. Det var ett par byten där det kändes lite tyngre men powerplay-spelet tidigt i matchen hjälpte mig att hitta rytmen. Hela laget spelade bra.
Penguins gick ifrån till 2-0 i första perioden via mål från Evgeni Malkin och Jared McCann. Bryan Rust och Malkin såg till att ledningen växte till 4-0 i andra perioden innan Zach Parise bjöd på en sen reducering. I tredje perioden visade Wild äntligen lite liv, men det var för sent mot ett Penguins som vid det laget redan hade en trygg ledning.
Och inspirationen av att ha sin kapten tillbaka.
- Crosby är vår kapten och vi vet hur viktig han är, slog Malkin fast. Han är vår ledare, en fantastisk spelare och en grym lagkamrat. Du såg ikväll hur mycket bättre vi är med honom.
Nedan följer en summering av omgångens övriga tio matcher
Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils 7-4 (3-0, 2-1, 2-3)
I sin första match tillbaka i NHL sedan den 12 oktober noterade Rasmus Sandin omedelbart två assist. Men trots det hamnade han i skymundan i mötet mellan Maple Leafs och Devils när två spelare gjorde upp i en hattrick-duell. I ena ringhörnan, Blake Coleman som gjorde sitt första hattrick i NHL-karriären. I andra ringhörnan, ligans näst bäste målskytt för närvarande: Auston Matthews. Till Colemans förtret kom hans mål alla lite för sent. Hans första, i andra perioden, innebar reducering 4-1. Hans andra och tredje reducerade ställningen till 6-2 och sedan 6-3. Men det var aldrig riktigt nära för Coleman och New Jerseys del. Maple Leafs visade tydligt varför detta möte på förhand sågs som "toppen mot botten" och kunde med sin bredd mala ner Devils. Utöver Matthews tre mål och Sandins två assist noterade nämligen John Tavares 1+2, William Nylander 1+1 och Mitchell Marner 0+2. Devils enda mål som inte kom från Colemans klubba gjordes av P.K. Subban.

TOR-NJD: Andra hattricket i karriären för Matthews

Edmonton Oilers - Nashville Predators 4-2 (2-2, 1-0, 1-0)
När Connor McDavid och Leon Draisaitl gör minst tre poäng vardera i en och samma match har Edmonton Oilers aldrig förlorat. Hemma mot Nashville Predators stod McDavid för tre assist medan Draisatil noterade två mål och en assist - på väg mot en 4-2-seger. Därmed förbättrade Oilers sin statistik till 15-0-0 när lagets stjärnduo gör tre poäng eller mera samtidigt. Filip Forsberg passade även på att bjuda på en riktig delikatess när han gjorde det ena av Predators två mål. På väg runt målet lyfte han upp pucken på bladet och vispade in den i bortre krysset i en manöver som vid det här laget har flera namn: en "Michigan", ett "Zorro-mål", en "Svechnikov" eller en "Höglander".
Columbus Blue Jackets - Boston Bruins 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)
Målvakterna stod i centrum när Blue Jackets hemmaslog Bruins med 3-0. För Bruins tvingades Tuukka Rask utgå skadad redan 1:12 in på första perioden, medan Elvis Merzlikins stod för sin andra raka nolla för Columbus. Totalt 34 räddningar blev det för Merzlikins. Blue Jackets mål gjordes av Alex Wennberg, Kevin Stenlund och Riley Nash.
Arizona Coyotes - San Jose Sharks 6-3 (1-0, 2-2, 3-1)
Det på förhand uppskrivna mötet mellan Oliver Ekman-Larsson och Erik Karlsson kom att få hela andra huvudpersoner i form av rutinerade Coyotes-duon Phil Kessel och Taylor Hall. Veteranerna noterade två mål och en assist vardera inför hemmapubliken när Coyotes bröt en tre matcher lång förlustsvit. Även Derek Stepan stod för tre poäng för hemmalaget i form av tre framspelningar.

ARI-SJS: Kessel utnyttjar pucktapp, nätar

Tampa Bay Lightning - Los Angeles Kings 4-3 STR (2-2, 0-0, 1-1, 0-0, 1-0)
Kings såg ut att gå mot en meriterande bortaseger över Lightning när Dustin Brown gjorde 3-2 med endast åtta minuter kvar att spela av tredje perioden. Men Nikita Kucherov ville annat. Med 1:15 kvar att spela drämde han till med ett direktskott efter tekning som borrade sig in i nätmaskorna och 3-3 var ett faktum. Väl på straffläggning kunde sedan Lightning plocka extrapoängen. Hemmalagets övriga mål gjordes av Alex Killorn och Steven Stamkos, medan Jeff Carter och Kyle Clifford målade för gästerna.
Buffalo Sabres - Vegas Golden Knights - 4-2 (0-0, 2-1, 2-1)
Sabres seger över Golden Knights innebar fjärde raka förlusten för Nevada-laget. Avgörandet kom i tredje perioden när hemmalagets kapten Jack Eichel bjöd på ett solomål från egen zon - ett mål som innebar 3-2 för Sabres och i slutändan stod sig som det matchvinnande.

BUF-VGK: Eichel ordnar ledningsmål på egen hand

New York Islanders - Detroit Red Wings 8-2 (4-1, 2-0, 2-1)
Åtta mål, sju olika målskyttar och överlag en trevlig kväll att vara en New York Islander. Jordan Eberle, Josh Bailey, Brock Nelson (x2), Anders Lee, Noah Dobson, Anthony Beauvilier och Leo Komarov nätade för hemmalaget, medan Filip Hronek och Givani Smith gjorde mål för Red Wings. För Dobson och Smith var respektive mål deras första i NHL-karriären.
Ottawa Senators - Chicago Blackhawks 2-3 ÖT (2-0, 0-1, 0-1, 0-1)
Underläge 0-2 borta mot Senators visade sig inte bli något problem för Blackhawks att vända. Dominik Kubalik nätade två gånger om - hans 17:e och 18:e fullträffar för säsongen - i andra respektive tredje perioden, varpå Jonathan Toews såg till att ta comebacken hela vägen in i mål genom att avgöra på övertid.

OTT-CHI: Toews hjälte på övertid

Winnipeg Jets - Vancouver Canucks 4-0 (2-0, 1-0, 1-0)
Connor Hellebuycks 18:e nolla i NHL-karriären innebar nytt organisationsrekord för Winnipeg Jets/Atlanta Thrashers. Den tidigare rekordinnehavaren var Ondrej Pavelec på 17. 4-0-vinsten för Jets bröt dessutom en sex matcher lång förlustsvit på hemmaplan. Kyle Connor stod för två mål för Jets medan Blake Wheeler och Jack Roslovic bjöd på varsitt.
Colorado Avalanche - Dallas Stars 3-2 ÖT (2-0, 0-1, 0-1, 0-1)
Stars vände underläge 0-2 till 3-2-vinst på övertid och såg därmed till att Avalanche inkasserade sin nionde förlust de senaste tolv matcherna. Nathan MacKinnon stod för två assist i hemmalaget och Esa Lindell var den som avgjorde på övertid för gästerna.

SÅ GICK SNACKET:
"Phil passar för mycket, han måste börja skjuta mer. Han har ett skott i världsklass som han borde använda hela tiden, om inte någon är helt fri." - Coyotes tränare Rick Tocchet om Phil Kessel efter hans två mål och en assist.
"Vi gör bra saker just nu, vi har rätt fokus och vi krigar stenhårt på träning - vilket ger resultat på match." - Connor Hellebuyck efter att ha noterat karriärens 18:e nolla för Winnipeg Jets - nytt organisationsrekord.