Lundqvist_419

New York Rangers visste hur viktig match fyra i bäst-av-sju-serien mot Montreal Canadiens var. En förlust hade inneburit att de fått åka till Montreal för match fem med kniven mot strupen. En vinst och serien skulle vara helt öppen igen.

• Vi var tvungna att spela med desperation för att inte komma till Montreal i underläge med 3-1. Vi behövde en bra insats på hemmaplan och det fick vi, sa Rick Nash till lagets hemsida efter matchen som slutade 2-1 till Rangers.
    Nash blev matchhjälte och var en av de bättre spelarna i ett Rangers som läst på och gjort läxan. New York såg ut som ett helt nytt lag till skillnad mot slutet av match två, då de tappade matchen med 17 sekunder kvar och förlorade på övertid, och i match tre då laget stundtals såg ut att spela helt utan bränsle.
    I den fjärde matchen hade blåtröjorna mer energi, pinchade med backarna, fullföljde tacklingar och la puckar på kassen. Under matchens första fem minuter hade laget till och med lyckats få fler skott på mål än vad de mäktat med under hela den tredje perioden i match tre.
  • Vi visste att vi behövde ge svar som grupp och det var vad vi gjorde ikväll. Vi har gjort det tidigare och gjorde en bättre match ikväll, sa tränaren Alain Vigneault på presskonferensen.
    Vigneault hade under de inledande matcherna berömt lagets fjärdekedja med Jesper Fast Oscar Lindberg och Tanner Glass, som förvisso var ersatt med Michael Grabner igår, för sin arbetsinsats och fart. Som ett brev på posten kom också 1-0 genom den kedjan när Jesper Fast jobbade till sig pucken bakom den förlängda mållinjen, bröt sig in framför kassen och lirkade in pucken mellan Carey Price benskydd.
    Fasts fart och arbetsvilja symboliserade Rangers den här kvällen. För trots att Canadiens snyggt kvitterade i slutet av den andra perioden kunde Rangers i inledningen av den andra ta ledningen med 2-1 genom Nash och få publiken i Madison Square Garden att skrika ut sin glädje.
    Målet var Nashs andra den här slutspelsvåren och forwarden som så många gånger förr haft svårt att få till det i slutspelssammanhang var återigen en av Rangers mest framträdande spelare.
    - Det var härligt. Jag blev rätt uppumpad. Det var en fin passning från Ryan och jag behövde bara sätta dit den, sa Nash om sitt mål till Rangers hemsida efter matchen.
    Inför den tredje perioden var Rangers i samma läge som de varit i under match två. Men Rangers hade läst på och den här gången tillät de inte sig själva att bjuda på något. De fortsatte pressa och begränsade Montreal till endast sex skott i den sista perioden.
    Bäst-av-sju-serien är nu en bäst-av-tre-serie när den återvänder till Montreal och Bell Centre för match fem. För Rangers betydde segern säkert en hel del, inte minst för självförtroendet och för självkänslan. Det var deras första hemmaseger i ett slutspel sedan den 18:e maj 2015 och efter förlusten i match två i Montreal och i match tre på hemmaplan behövde nog Rangers-spelarna känna att puckarna studsade med och inte emot dem.
    - Vi har haft ett par dåliga dagar här. Vi la allt det där bakom oss och jag tyckte vi stod för en ganska fin insats ikväll, sa Nash.

Montreal å andra sidan lyckades inte ta ett fast grepp om serien fast att de hade chansen. Visst, det fanns positiva saker i Canadiens trots förlusten. Alexander Radulov förlängde sin poängsvit, Carey Price var bra i målet och lagets boxplayspel var återigen felfritt men det är en öppen serie inför match fem.
- De försökte spela väldigt fysiskt mot oss, mycket mer fysiskt än i de först matcherna. Det var solklart att det var deras mål och att försöka få ner vår fart, tid och utrymme. Det är upp till oss att kämpa igenom det och komma ut med en seger även när de spelar så. Vi hoppas kunna göra det nästa match, sa Canadiens lagkapten Max Pacioretty.
Rangers hade gjort läxan till match fyra, kan de fortsätta på samma vis till match fem eller hittar Canadiens en mot-taktik? Vem som får fördel i serien vet vi på fredag morgon, svensk tid.