De hade inte mötts i slutspelssammanhang sedan dramat i första rundan 2013. Den gången såg Toronto ut att gå mot en komfortabel seger med ledning 4-1 i match 7. Boston lyckades dock komma tillbaka och ta segern med 5-4 på övertid.

Kvällens drabbning i TD Garden innehöll varken den dramatik eller jämnhet som kännetecknade serien från 2013. Istället kom det att bli en klassisk överkörning där ena laget tidigt tog tag i taktpinnen för att sedan vägra släppa den ifrån sig. Brad Marchand öppnade målskyttet för Bruins redan 05.28 in på den första perioden i spel 5-mot-4, detta efter att James van Riemsdyk fått sätta sig på botbänken för hakning.
- Jag tyckte de var bättre än oss de första tio minuterna eller så. Däremot tyckte jag vi fick matchen någorlunda under kontroll när vi kvitterade, sade Mike Babock.
Just spelet i powerplay kom att bli Bruins signum för kvällen. För även om Maple Leafs kvitterade till 1-1 16.52 in i första perioden, så var det hemmalaget som hade spelövertaget under långa perioder. Som så ofta sker när ett lag dominerar puckinnehav tvingas det andra laget till utvisningar.
- Det är alltid en hårfin linje. Domaren kommer blåsa för utvisningar, det är inte en brottningsmatch. Det gäller att hålla sig borta från utvisningsbåset så mycket du kan. Ikväll utnyttjade de våra misstag och det är vad du ska göra när du har powerplay, sammanfattade en besviken Ron Hainsey.
I den andra perioden gick Bruins ifrån till 3-1 via mål från David Backes och en hungrig David Pastrnak. Backes mål? Just det, i powerplay. Tredje perioden blev en grinig historia där bortalaget stod för ett antal tveksamma ingripanden vilket föga förvånande belönades med utvisningar. För den tredje raka perioden lyckades således Boston göra mål i powerplay varpå slutsiffrorna skrevs till 5-1 Bruins samt 3-för-6 i powerplay. Toronto å sin sida gick 0-för-3 i powerplay.
Stor matchhjälte för Bruins blev unge svenskbekantingen David Pastrnak som stod för ett mål och två assist.