Hagelin

Det var full syning i NHL under lördagen med elva matcher på schemat.

I Pittsburgh gjorde Evgeni Malkin sin 900:e poäng i karriären. Inför matchen mot Toronto Maple Leafs stod ryssen på 898 poäng men drygt halvvägs in i den första perioden var milstolpen ett faktum. Efter 3:23 var han inblandad i Carl Hagelins 1-0 mål och efter att gästerna vänt underläge till ledning genom Connor Brown och Tyler Bozak kvitterade Malkin efter knappt 13 minuters spel. Därmed blev han fjärde spelare i klubbens historia att nå 900 poäng - en bedrift han delar med Mario Lemieux (1723 poäng), Sidney Crosby (1093 poäng) och Jaromir Jagr (1079 poäng). Malkin gjorde ytterligare en assist i matchen och står således på 901 poäng, varav 540 assist, nu. Sedan hans debutsäsong 2006-07 har bara Alexander Ovechkin (994) och Sidney Crosby (991) noterats för fler poäng.

Chicagos Patrick Kane noterades för sin 500:e assist i lagets storseger mot Washington under kvällen. Det gör att han nu är i en exklusiv skara av Blackhawks-spelare som nått den milstolpen. Listan toppas av Stan Mikita på 926 följd av Dennis Savard (719), Bobby Hull (549), Steve Larmer (517) och Kane. Kane gjorde även ett mål, vilket placerar honom på fjärde plats i klubbens historia gällande poäng i fem mot fem (537). Han är även lagets sjätte bästa målgörare i fem mot fem (218).
Vegas Golden Knights fortsätter att skriva historia. Under lördagen tog laget sin 22:a seger på hemmaplan vilket innebar att man tangerade rekordet för antal hemmasegrar av ett lag under sin första säsong, satt av Hartford Whalers under säsongen 1979-80. Samtidigt skrev gästernas Carey Price historia när han byttes in efter 9:51 av den första perioden: Price gjorde därmed sin 551:e NHL-match och gick därmed upp på delad andraplats (med Patrick Roy) bland antal matcher för målvakter i Habs - en lista som toppas av Jacques Plante (558).
I Ottawa blev Henrik Lundqvist ånyo utbytt när Rangers föll med 6-3. Enligt tränare Alain Vigenault skulle Alexandar Georgiev ha spelat matchen men bulgar-ryssen blev sjuk och Henke fick stå, och det blev ingen rolig afton för Lundqvist: Han släppte in matchens första skott för åttonde gången den här säsongen och fick vittja nätet ytterligare fyra gånger innan han byttes ut till förmån för rookien Brandon Halverson.
Relaterat material: [Pettersson blev 89:e svensken i NHL i år]
Och det var fler som skrev in sig i historieböckerna under lördagen. Här följer en kort genomgång av samtliga matcher:
Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils 3-4 (1-1, 1-2, 1-1)
Eddie Läck räddade hela 48 skott när hans Devils bortabesegrade Tampa Bay Lightning - näst flest någonsin av en Devils-målvakt (Martin Brodeur räddade 51 skott mot New York Rangers den 12 januari 2010) . 48 räddningar är dock Läcks högsta notering i NHL-karriären. Backarna Ben Lovejoy (1+1) och Sami Vatanen (0+2) noterades för två poäng vardera och Niko Hischier, Pavel Zacha och Miles Wood nätade för gästerna. Nikita Kucherov sköt hela elva skott på mål för hemmalaget men noterades enbart för en assist. Bolts mål gjordes istället av Chris Kunitz, Brayden Point och Steven Stamkos.

Ottawa Senators - New York Rangers 6-3
Mark Stone spräckte nollan redan efter en dryg minuts spel. Johnny Oduya dubblade, efter framspelning från Erik Karlsson, hemmalaget ledning drygt tolv minuter in i matchen. Inte hjälpte det Rangers mycket att Michael Grabner gjorde två mål - hans 24:e och 25.e för säsongen - och Mika Zibanejad ett mål. Fullträffar från Matt Duchene, Derrick Brassard, Thomas Chabot och Magnus Pääjärvi sänkte bortalaget. Pääjärvi nätade för fjärde gången den här säsongen - andra som Ottawa-spelare. Rangers facit på bortaplan skrivs nu till 9-17-2, vilket poängmässigt är tredje sämst i ligan, och slutspelsplatsen kommer allt längre bort.
Senators tog därmed sin femte raka seger på hemmaplan.

Chicago Blackhawks - Washington Capitals 7-1
Patrick Kane skrev historia på sitt sätt och var i allra högsta grad delaktig i Blackhawks urladdning mot Capitals. Jonathan Toews öppnade målskyttet efter drygt sex minuter och halvvägs in i perioden kvitterade Capitals genom Tom Wilson - men där tog det roliga slut för gästerna. Brandon Saad och Nick Schmaltz (assisterad av Carl Dahlström) såg till att Hawks gick till paus i ledning. Kane, Ryan Hartman, Artem Anisimov och, i den tredje perioden, Alex DeBrincat nätade för hemmalaget efter det. DeBrincats mål var hans 22:a och därmed klev han förbi Kane på sjätte plats gällande mål för rookies under 21 års ålder i Hawks.
Alex Ovechkin gick av isen utan att ha registrerat ett skott på mål - något aldrig har hänt tidigare. Washingtons tränare firade 1500 matcher bakom bänken - men det är lätt att se att det inte var den roligaste matchen av dessa 1500….
Dahlströms assistpoäng var hans första i NHL.

Vancouver Canucks - Boston Bruins (4-0, 2-0, 1-1)
I vanlig ordning var det stor svensk närvaro i Canucks trupp. Fem svenskar på isen i hemmalaget och alla, inklusive målvakten Anders Nilsson, noterades för poäng. Loui Eriksson spräckte nollan efter två minuters spel, framspelad Daniel Sedin och Alexander Edler. Sedins assist gör att han passerar Börje Salming när det gäller assist av svenska spelare. Han är nu femma på den listan. Edlers assistpoäng gjorde att han i sin tur passerade Jyrki Lumme och Dennis Kearns i klubbens poängliga för backar. Edler ligger nu tvåa.
Av bara faren gjorde Sedin sedan 2-0 efter 10:54 - med assistpoäng till Henrik Sedin. Knappt en minut senare noterades Anders Nilsson för en assist när Bo Horvat satte trean. 4-0 hann komma innan periodpausen, genom Sven Baertschi. Det gjorde att Tuuka Rask byttes ut i paus. Nic Dowd hängde 5-0 knappt tre minuter in i den andra perioden och även om Tim Schaller spräckte nollan med 17:03 kvar av matchen var det aldrig nära för Boston.
Istället gjorde Eriksson sitt andra för kvällen när han fastställde slutresultatet till 6-1 med 8:07 kvar att spela.

Pittsburgh Penguins - Toronto Maple Leafs 5-3 (2-2, 1-1,2-0)
Malkin var inte själv i Penguins om att göra tre poäng under kvällen. Även kedjekamraten Carl Hagelin noterades för detta, tack vare ett mål och två assist. Nätade gjorde även Zach Aston-Reese, Olli Määtä och Bryan Rust. Tyler Bozak, Connor Brown och Patrick Marleau gjorde gästernas mål. Marleaus mål var hans 20:e för säsongen. Det är tredje året i rad som veteranen når den milstolpen och femtonde gången i karriären.
William Nylander spelade 18:35 minuter och noterades för ett skott på mål för Leafs.

Buffalo Sabres - Los Angeles Kings 2-4 (0-1. 0-3, 2-0)
Kings bröt två sviter i ett slag när man besegrade Sabres under lördagen. Först och främst bröts en tre matcher lång förlustsvit, men man bröt även en åtta matcher lång förlustsvit på bortaplan mot just Sabres - Kings hade inte vunnit i Buffalo sedan 21 februari 2003. Segerorganisatörer blev Dustin Brown som noterades för tre assist samt Anze Kopitar och Michael Amadio som noterades för två mål vardera. Jonathan Quick räddade 33 av 35 skott. Hemmalagets mål gjordes av Marco Scandella och Rasmus Ristolainen. Kopitar har gjort sex mål och fyra assist på sina senaste 14 matcher, och blev tack vare kvällens mål femte Kings-spelare genom tiderna att nå 25 mål för åttonde gången.
Sabres svenske målvakt Robin Lehner spelade två perioder och räddade 26 av 30 skott innan Chad Johnson tog över sysslan i den tredje. Lagets svenska forwards Johan Larsson och Jacob Josefsson gick poänglösa. Det gjorde även Kings forward Adrian Kempe och backen Christian Folin.
Minnesota Wild - Anaheim Ducks 3-2 (1-1, 1-0, 0-1, 0-0, 1-0)
Minnesota tog två viktiga poäng i kampen om wildcard-platserna i väst när man till slut besegrade Anaheim Ducks efter straffläggning. Men det krävdes 11 omgångar innan Matt Dumba kunde kora sitt Wild som vinnare. Det var annars bortalaget som började piggast och Corey Perry spräckte nollan redan efter 50 sekunders spel av den första perioden, framspelad av Hampus Lindholm. Mikko Koivu och Jason Zucker vände på steken för Wild med var sina mål. Det var Koivus femte poäng (3+2) på sex matcher. Ondrej Kase kvitterade för gästerna efter 6:12 av slutperioden - än en gång med Lindholm som framspelare. Lindholm bröt en tre matcher lång poänglös svit och Kase har nu gjort nio poäng, varav fem mål, på sina senaste sju matcher.
Det myllrade av svenskar på isen men förutom Lindholm var det en ganska tyst blågul kväll: I Ducks gick Jakob Silfverberg, Rickard Rakell och Marcus Pettersson av isen utan omnämnande. Detsamma gällde Wilds Joel Eriksson-Ek och Gustav Olofsson.

Arizona Coyotes - Edmonton Oilers 1-0 (1-0, 0-0, 0-0)
Antti Raanta räddade samtliga 40 skott och höll nollan för första gången som en Coyotes-spelare. Christian Dvorak gjorde matchens enda mål efter 3:26 när han nätade på hemmalagets första skott på mål, detta efter att Oilers redan skjutit 11. Coyotes höll sedan bortalaget stången och en fem matcher lång förlustsvit mot Oilers. Flera heta spelare gick poänglösa från matchen: Connor McDavid (som noterats för åtta mål och fem assist på de åtta föregående matcherna), Leon Draisaitl (6+11 på senaste 13) och Clayton Keller (3+5 på fem).
Dvoraks mål betydde att han blev fjärde Coyotes-spelare genom tiderna att börja sin karriär med minst tio mål per säsong två år i rad.
Oliver Ekman-Larsson noterades för en assist. Övriga svenskar på isen var Niklas Hjalmarsson samt Oilers backar Adam Larsson - som var tillbaka efter åtta matchers frånvaro på grund av sin pappas bortgång - och Oscar Klefbom.
Relaterat material: [Divisionssegrar viktigt i slutspelsjakten]
Vegas Golden Knights - Montreal Canadiens 6-3 (3-2, 2-0, 1-1)
Med tre mål på 9:51 av Reilly Smith, Brad Hunt och Tomas Nosek gjorde Golden Knights processen kort med gästernas målvakt Antti Niemi och trots att Charles Hudon och Nikita Scherbak nätade för gästerna innan första periodens slut kunde hemmalaget vinna i fin stil. Ryan Carpenter och Smith gjorde varsitt mål i mittperioden innan Nate Schmidt hängde hemmalagets sjätte för kvällen i inledningen av tredje. Jonathan Drouin reducerade halvvägs in i slutperioden. Det var 31:a gången den här säsongen som Vegas gör fyra mål eller fler i en match och laget stormar mot slutspel. Med 82 poäng är man hela tolv poäng före tvåan i Pacific Conference, San Jose Sharks.
Nashville Predators - Detroit Red Wings 1-3 (0-2, 0-0, 1-1)
Luke Witkowski gjorde sitt allra första NHL-mål när han spräckte nollan efter 4:12 mot Nashville. Gustav Nyquist hängde sitt 16:e för säsongen drygt sex och en halv minut senare. Craig Smiths reducering efter 14:35 av den tredje perioden gav visst liv i matchen innan Darren Helm punkterade tillställningen med 1:19 kvar att spela. Peter Mrazek räddade 31 skott och har fina 6-2-2 på sina senaste tio matcher.
Calgary Flames - Florida Panthers 3-6 (1-1, 1-3, 1-2)
Floridas fina februari fortsätter. Under lördagskvällen kom lagets sjätte seger på sju matcher under månaden. I mål var Roberto Luongo tillbaka mellan stolparna för första gången sedan den 4 december och han räddade 30 av 33 skott. Samtliga tre han släppte förbi sig kom från backen Dougie Hamilton som gjorde sitt första hattrick i karriären. Hamilton är den femte backen i Flames historia att göra hattrick. Johnny Gaudreau spräckte sin poängsvit på åtta raka matcher (4+7 poäng), men Floridas Aron Ekblad förlängde sin: Backen, som noterades för en assist under kvällen, har nu gjort tre mål och fem assist på de senaste sex matcherna. Mike Matheson gjorde två mål för Panthers och övriga målskyttar hette Vincent Trocheck, Evgeni Dadonov, Aleksander Barkov och Jared McCann.
Så gick snacket:
"Milstolpen är ett kvitto på att jag spelar i ett bra lag. Jag har varit här så länge och alltid spelat med bra lagkamrater. Det är fantastiskt att vara här. Jag njuter av varje dag, det här är en bra siffra" - Evgeni Malkin om att nå 900 poäng
"Jag är ganska säker på att jag aldrig fått så många skott på mig i karriären. Det kändes ganska bra därute. Men jag vill ta tillbaka två av målen, som jag ska ta." Eddie Läck spekulerade, korrekt, efer matchen mot Tampa.
"Om jag ska var helt ärligt tycker jag att vi gör en ganska slarvig match. Vi är tacksamma för att Fleury gör några stora räddningar i tredje, helt klart." - Reilly Smith efter Vegas seger mot Montreal.