varlamov1

Skillnaden mellan att ligga under med 3-0 i matcher kontra 2-1 är avsevärd. Fråga bara New York Islanders. Efter att ha ridit ut stormen mot Tampa Bay Lightning som i tredje perioden kom tillbaka från underläge 3-1 till 3-3, kunde Islanders lämna match 3 med en 5-3-seger - lagets första vinst i Eastern Conference-finalen.

• Det fanns ingen större frustration på bänken (när de kvitterade), sade Brock Nelson, som själv gjorde avgörande 4-3 med bara minuter kvar att spela av tredje perioden. Klart det inte var optimalt att de kom tillbaka, men vi höll oss till matchplanen och tog tillbaka initiativet.

NYI-TBL, M3: Nelson hittar rätt i slutet av match 3

Istället för att behöva gå till sängs i hotellrummet och fundera över hur de ska vända ett 0-3-underläge, kan Islanders nu börja fila på hur de ska kvittera serien.
En avsevärd skillnad.
Speciellt då Islanders insats i match 3 faktiskt i mångt och mycket var värd en vinst.
För under de inledande 40 minuterna av matchen spelade Islanders precis den ishockey som gjort dem så jobbiga att möta i årets slutspel. Var och varannan spelare iklädd den mörkblåa dressen avslutade sina tacklingar, tog sig in framför mål i anfallszon och försvarade som om deras liv hängde på det. Tacklingsspecialisten Cal Clutterbuck gjorde mål, genombrottsbacken Adam Pelech gjorde mål och begynnande superstjärnan Anthony Beauvillier gjorde mål.
Och när ett desperat Lightning tog över i tredje perioden och hämtade upp 1-3 till 3-3 syntes ingen panik på Islanders bänk. Bara en tyst beslutsamhet. En beslutsamhet som tog kroppslig form när Brock Nelson placerade pucken i Andrei Vasilevskiys vänstra kryss med 3:25 kvar att spela av tredje perioden.
Samme Brock Nelson som i match 2 fick ta emot en tackling i ryggen från Lightnings Alex Killorn och tillfälligt tvingades lämna matchen.
- Brock flyger lite under radarn för många, sade Islanders tränare Barry Trotz. Han har växt som spelare de senaste åren och kom tillbaka starkt nu efter det han gick igenom i matchen senast. Med det jag vet om Brock var jag inte förvånad att det var han som gjorde det avgörande målet. Jag tyckte han hade en riktigt bra match.
Målet var Nelsons åttonde i slutspelet. Han noterade även en assist på Beauvilliers 3-1-mål i första perioden och har nu noterat totalt 17 poäng (8+9) på 19 matcher.

NYI-TBL, M3: Beauvillier hittar rätt från slottet

• Det kan vara vem som helst av oss i laget som gör det avgörande målet, sade Cal Clutterbuck. Det spelar ingen roll för oss. Klart det fanns lite rättvisa i att det var just Brock fick göra det efter vad som hände senast, men det är en 'storyline' för er i media och inte något vi fäster någon vikt vid.
    - Alla i laget har klivit fram vid något tillfälle här i slutspelet och det är därför vi varit så framgångsrika, instämde Adam Pelech.
    Islanders "laget över jaget"-attityd kan spåras direkt tillbaka till Barry Trotz. Och det var med viss stolthet i rösten han tog till orda efter matchen för att försöka förklara just vad det är med detta Islanders som gör dem så svåra att rubba:
    - Jag har pratat mig varm om den här gruppen tidigare. Den här gruppen spelare är verkligen speciell med vad de kan ta sig an och också ta sig igenom. Vi pratar mycket med varandra om att vara i nuet. Att fokusera på vad du kan göra för att hjälpa nu istället för att stanna i det som just hänt.
    Eller som den mer fåordige Clutterbuck uttryckte det:
    - Det räcker med att titta på hur hårt vi jobbat för att nå hit. Vi har kommit för långt för att bryta ihop när det blir tufft. Det finns inte i oss.
    Underläge 2-1 i matcher är inte en optimal situation för att vinna en matchserie i Stanley Cup-slutspelet. Fler serier har förlorats än vunnits från det utgångsläget. Och för allt prat om moraliska segrar och motståndskraft efter nattens seger var det inte ett avgörande hugg som Islanders delade ut i den långsiktiga duellen mot Lightning.
    Men de har delat ut ett hugg. Och Lightning är inte längre osårbara.
    \[De senaste nyheterna från serien mellan Lightning-Islanders\]
    För ett Islanders som byggt en hel slutspelsresa på att ta ett byte i taget, spela för varandra och tro på att de kan vinna kan en sådan insikt ge ringar på vattnet.
    - Vad vi har här i Islanders är verkligen ett brödraskap, sade forwarden Jean-Gabriel Pageau.
    Ett brödraskap som nu kan planera sitt nästa drag i underläge 2-1 i matcher istället för 3-0.
    Match 4 mellan New York Islanders och Tampa Bay Lightning spelas 21:00 svensk tid på söndag kväll.