CAN-Celly-1-5-18

Kanada är juniorvärldsmästare i ishockey efter att ha besegrat Sverige i finalen med 3-1. Kanadensarna säkrade segern i slutet av den tredje perioden genom Tyler Steenbergen.
- Det spelar ingen roll vem som avgör. Vi ville bara ha guldet, sa segerskytten till TSN.

Kanada tog revansch på förra årets finalförlust mot USA och säkrade sitt första JVM-guld sedan 2015. Segern satt dock hårt inne för kanadensarna som först med 1:40 kvar att spela satte det matchvinnande målet. Conor Timmins skottpassade till Steenbergen,som med sitt första mål i turneringen säkrade segern. Slutresultatet 3-1 satte sedan Kanada i tom kasse 26 sekunder senare. Glädje i Kanada, bedrövelse i Sverige.
- Man är förkrossad men ändå stolt över grabbarna som vi krigar och krigar. Vi har många utvisningar emot oss men står emot. Det är en studspuck som trillar in i slutet, det suger, sa en tårögd Lias Andersson till SVT.
I en fartfylld och öppen förstaperiod var Sverige det något bättre laget. Chanserna avlöste varandra men lagens målvakter, Filip Gustavsson och Carter Hart, hade bestämt sig för att det skulle krävas något alldeles extra för att överlista dem den här finalkvällen.
Buffalo och Key Bank Center hade invaderats av fans från Kanada som faktiskt fick jubla vid ett tillfälle under perioden, men domaren hade redan blåst för blockering och jublet tystnade snabbt.
I den andra perioden fick de dock jubla på riktigt sedan kanadensarna tidigt fått hål på Gustavsson. Jordan Kyrou, poängbäst i laget under turneringen, spelade i ett flygande anfall fram Dillon Dube som med ett snabbt handledsskott vispade in pucken högt från nära håll.
Isac Lundeström hade en jättechans att kvittera kort efter Kanadas ledningsmål men missade mål från sin position i slottet. I mitten av perioden drog Sverige på sig en utvisning, det visade sig dock bli vägen in i matchen för svenskarna. Precis, som mot USA fick Sverige till en kontring och efter en perfekt dropp-pass av Linus Lindström fick Tim Söderlund gata mot mål och överlistade Hart vid den första stolpen fram till 1-1.
- Vi kommer två mot två sen har vi varianter där han går in i mitten och jag kommer bakom. Sedan får jag till ett bra skott, beskrev Söderlund sitt mål för SVT.
I den tredje perioden kopplade Kanada greppet, mycket tack vare två svenska utvisningar under periodens andra halva. Taylor Raddish träffade stolpen efter halva den andra utvisning och Sverige var då i brygga. Även Sverige hade en ramträff genom Jesper Sellgren i perioden som länge var mållös.
Den stora kanadensiska pressen ledde till slut fram till Steenbergens mål och segerjublet visste inga gränser på de kanadensiska spelarna och fansen.
- Jag kunde inte varit lyckligare. Det är helt otroligt. Vi har en väldigt bra grupp och vi är väldigt glada över det här guldet, sa Steenbergen till TSN.
BRONSET TILL USA
Några timmar innan finalen körde hemmanationen USA över Tjeckien i den andra perioden och säkrade tredjeplatsen i turneringen. USA gjorde då hela sex mål och gick ifrån till 7-0. Tjeckerna kom tillbaka och vann den tredje perioden med 3-2 men matchen slutade totalt 9-3 till USA.
Trent Frederic gjorde fyra mål, Kieffer Bellows stod för ett och adderade till det två assist. De två blev poängbäst i USA och var naturligtvis glada över medaljen.
- Segern var väldigt viktig. Det sätter ton för nästa år och för dem som kommer vara med igen. Det visar hur tuff den här turneringen kan vara. Det finns så många bra spelare i världen, det är en stor ära att vinna brons, säger Bellows till IIHF.com.