KarlssonDefends

Efter en uppsjö av matcher under torsdagen bjöd fredagen på enbart två möten i NHL, båda med svenskt deltagande.
Erik Karlsson gjorde San Jose Sharks-debut på riktigt i premiärförlusten mot Anaheim Ducks under natten mot torsdag, svensk tid. Där och då gick superstjärnan från Landsbro poänglös och han menade efteråt att han tänkte för mycket och inte kom in i det. I nattens batalj mot Sharks andra lokal-rival, Los Angeles Kings, såg det bättre ut och han var direkt involverad i det matchvinnande målet på övertid då han noterades för en assistpoäng - hans första i Sharkströjan.

Landsbro-sonen hade mest istid av alla utespelare i matchen med sina 29:27 minuter. 2:56 minuter spelades i powerplay och han matchades även flitigt i numerärt underläge med sina 4:05 minuter. Totalt sköt Karlsson fyra skott på mål under matchen.
Men Erik Karlsson var inte ende svensk på isen under fredagskvällen. På de två matcher som spelades stod sju svenska spelare på isen och här följer en genomgång på deras bidrag i matcherna.

LAK-SJS: Labanc avgör för Sharks

Alex Wennberg och Lucas Wallmark, Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes
Alexander Wennbergs resa i NHL har varit fascinerande att följa och han har stundtals hyllats som en strålande tvåvägsspelare av Columbus tränare John Tortorella. Men NHL.com/sv's Sebastian Norén, som var på plats, rapporterade att Wennberg inledde fredagens match i fjärdekedjan. Totalt skrevs istiden till 14:23 minuter. Wennberg vann 43 % av sina tekningar, täckte ett skott och spelade -1.
Lucas Wallmark gör sin tredje säsong i Hurricanes, men fram till den här säsongen hade det blivit 19 matcher och totalt tre poäng. Den 23-årige Umeå-sonen stod dock för fina 55 poäng på 45 matcher i AHL förra året, och belönades med ettnytt tvåårsavtal och i säsongsinledningen har han medverkat i båda matcherna. I nattens möte spelade han +1, sköt tre skott på mål och noterades för en istid på 14:17 minuter. Han hade dessutom en tekningsprocent på 67 %.

Wallmark

Adrian Kempe, Oskar Fantenberg, Marcus Sörensen och Melker Karlsson , Los Angeles Kings - San Jose Sharks
Adrian Kempe får fortsatt stort förtroende av Kings-ledningen. Mot Sharks spelade han 16:41 minuter vilket var femte mest bland lagets forwards. Med sina 5:03 minuters speltid i powerplay var han trea bland Kings forwards bakom Anze Kopitar (5:05) och Ilya Kovalchuck (5:36). Kempe fick iväg ett skott på mål, vann hälften av sina tekningar och drog på sig en tvåminutersutvisning. Han spelade +/- 0.
Oskar Fantenberg spelade minst av Kings backar med sina 12:06 minuter och var ende back att inte spela i vare sig powerplay eller numerärt underläge. Han spelade -1 och noterades för ett täckt skott och två tacklingar.
Relaterat material: [NHL i natt 5/10: Karlssons Sharks övertidsvann]
Hos gästande Sharks noterades Marcus Sörensen - av Pete DeBoer en gång kallad för en schweizisk armékniv för sin mångsidighet - för 10:47 minuters speltid, varav 2:09 minuter var i numerärt underläge. Han fick iväg två skott på mål, stod för två tacklingar och drog på sig två minuters utvisning. Sörensen spelade -1 under aftonen.
"The Melkman", Melker Karlsson, spelade blott 10:39 minuter, varav 2:20 minuter i numerärt underläge, mot Kings på vilka han ändå skapade lite oreda hos motståndarna och ytor för lagkamraterna. I matchprotokollet står han noterad för två skott på mål, en tackling och totalt -1.