Suzuki, Price leder Habs till seger i match 5

Montreal Canadiens har återtagit ledningen i Stanley Cup-semifinalserien mot Vegas Golden Knights. Detta genom att ta hem matchseriens femte drabbning med 4-1 i Las Vegas under natten mot onsdag, svensk tid. Serien står nu 3-2 till Canadiens, vilket innebär att laget kan bekräfta sin finalplats redan i match 6.

Golden Knights öppnade matchen bäst och etablerade tryck i Canadiens zon och mot Carey Price i mål. Men Price, som varit enastående under slutspelet, svarade för ett par fina räddningar inledningsvis. Drygt åtta och en halv minut in i den första perioden vann Montreal pucken i egen zon och Josh Anderson stack iväg som ett skott. Det såg Jesperi Kotkaniemi som fann Anderson med en perfekt passning. Anderson åkte sig fri mot Marc-Andre Fleury men denne stoppade försöket. I en andravåg hade dock Kotkaniemi smugit med och han kunde slå in 0-1 i tom bur när Fleury låg och simmade. Målet var finländarens nionde i slutspelet i karriären. Endast sju spelare 21 år eller yngre har gjort fler slutspelsmål genom tiderna.

VGK-MTL, M5: Fleury rånar Armia

• Han har spelat bra. Han var väl lite besviken i början av slutspelet mot Leafs, men han har spelat riktigt bra sedan dess och förhoppningsvis kan han fortsätta, berömde Suzuki sin kedjekompis efter matchen.
    Kotkaniemi, som satt bredvid Suzuki, log och gav en 'fist bump' till sin lagkamrat efter de fina orden.
    Efter målet skapade Golden Knights ett par chanser. Bland annat en där Mark Stone bröt in nära Price men denne höll tätt längs isen - och stoppade samtliga sex skott i den första perioden. I mittperioden iscensatte hårt arbetande Phillip Danault en spelvändning precis innan han tog en tung tackling från Mark Stone. Spelet fortsatte och Canadiens kunde gå ner djupt i offensiv zon och när Vegas-spelarna hade blicken fäst på Nick Suzuki i deras högra hörn kom Eric Staal i mitten, fick pucken och prickade in 0-2 efter 6:32.
    - Nick stod för en fantastisk passning men Phil tog en tung tackling för att möjliggöra hela spelvändningen. Alla sådana saker är viktiga i ett slutspel, sa Eric Staal efter matchen.

VGK-MTL, M5: Perry, Caufield i samarbete

Drygt tre händelserika minuter senare tog sig Corey Perry in i offensiv zon i powerplay och fann Cole Caufield med en sidledspassning. Caufield direktsköt och Fleury hann inte över; 0-3, vilket var resultatet efter 40 spelade minuter. Något som renderade burop från hemmapubliken:
- Vi spelade inte bra så vi kanske förtjänade det. Vi blev nedjobbade från nedsläpp. Vi älskar våra fans, de är fantastiska. Det är vad det är. Fansen var säkert frustrerade och det var vi också, sa Vegas back Brayden McNabb efter matchen.
Vegas fick det de behövde i inledningen av den tredje perioden. Drygt fyra minuter in prickade forne Canadiens-forwarden Max Pacioretty in 1-3. Han fick pucken efter en tekning till vänster om Carey Price, träffade bara luft på första skottförsöket men skickade in reduceringen på andra försöket. Målet gav hemmalaget energi och de skapade fler lägen. Pacioretty fann Reilly Smith med en precis passning genom slottet från vänster till höger och Smith hade bara att slå in 2-3 - men en fenomenal sidledsförflyttning från Price stoppade försöket med sitt vänstra benskydd och Smith hade, precis som större delen av publiken i T-Mobile Arena, svårt att tro att det just hände.

VGK-MTL, M5: Price hindrar Smith från att näta

Med drygt två minuter kvar att spela plockade Vegas ut Marc-Andre Fleury och ökade trycket. En vacker crosspassning från Chandler Stephenson fann Mattias Janmark på bortre stolpen, men Price hann dit också. Istället kunde Tyler Toffoli vända spelet och hitta Nick Suzuki som skickade in 1-4 i tom bur. Det var Suzukis femte mål i slutspelet och den kedjan, där även Staal ingår, stod för sex poäng i matchen.
- Ikväll gör båda en stor match. "KK" (Kotkaniemi) gör ett viktigt mål och Nick var bra på båda sidor om pucken. Förhoppningsvis kan de följa upp det med en bra match hemma, sa Staal.
Canadiens tog sin sjunde bortaseger på nio försök i slutspelet och är nu en seger från Stanley Cup-final. Men inget är klart:
- Vi avslutar på ett bra sätt och nu ska vi kliva in i nästa match för att vinna den. Hårt arbete tog oss hit men vi måste ta nästa steg för att nå dit vi vill, sa Canadiens assisterande tränare Luke Richardson
Och Golden Knights ser fram emot nästa match:
- Det är bäst av sju av en anledning. Vi spelade inte bra idag, vi vet vad vi måste göra för att vinna och vi ska åka till dem och göra det, avslutade McNabb
Den sjätte matchen spelas i Montreal under natten mot fredag, svensk tid (02.00, VSport Hockey & Viaplay).