VAN-DET Pettersson dubblar ledningen med sitt mål

Två av nattens tydligaste huvudroller spelade Vancouver Canucks Elias Pettersson och Toronto Maple Leafs Morgan Rielly. De låg båda bakom sina lag segrar sedan de fått riktig islossning i sin produktion.

Pettersson stod för tre poäng i Canucks 5-1-seger mot Detroit Red Wings medan Morgan Rielly levererade fyra passningspoäng när Toronto besegrade Minnesota Wild med 4-2. Reills skörd innebär att han tangerade Leafs klubbrekord för antalet målgivande passningar i en och samma period.
- Bra för honom, han är en bra spelare och var mycket bättre defensivt. Han har alltid varit bra offensivt. Det är viktigt han har bra kvällar och känner sig nöjd med sitt spel, säger coach Mike Babcock om Morgan Riellys insats.
Här är en djupare koll på tisdagens matcher:
Vancouver Canucks - Detroit Red Wings 5-1 (1-1, 3-0, 1-0)
Vancouver tog i natt sin tredje raka seger. Bakom tvåpoängare låg inte bara Pettersson utan också Alexander Edler som även han levererade ett mål och två assist. För Pettersson var det första flerpoängsmatchen för säsongen. Förra säsongens bästa rookie hade sedan tidigare ett mål och en assist, men i natt lossnade alltså produktionen ordentligt.
Pettersson spelade först fram Edler till 2-1 i powerplay i mitten av den första perioden. Han gjorde sedan 3-1 med sitt andra mål för säsongen på en retur. Petterssons tredje poäng kom även den i powerplay. I den tredje perioden hittade han fram till J.T. Miller som från slottet prickade in slutresultatet 5-1.
För Edler innebar hans tre poäng mål nummer tre och assist nummer ett och två för säsongen. Även Brock Boeser noterades för tre poäng. Han stod för tre målgivande passningar.

VAN-DET Edler nätar med handledsskott i powerplay

Toronto Maple Leafs - Minnesota Wild 4-2 (0-1,4-0,0-1)
Maple Leafs tog sin andra raka seger, och gjorde det efter en poängshow av Mitchell Marner och Morgan Rielly. Marner gjorde tre poäng (1+2) medan Rielly stod för fyra poäng (0+4). Samtliga Leafs-mål kom i den andra perioden.
Förutom Marner gjorde John Tavares, Auston Matthews och Andreas Johnsson mål för Leafs. Johnsson stod dessutom för en assist i matchen och har nu fyra poäng på sina fyra senaste matcher.
För Minnesota var förlusten den femte den här säsongen och laget står kvar på en seger efter sex matcher. Luke Kunin och Gerakd Mayhew gjorde gästernas mål.

TOR-MIN: Tavares nätar med slagskott från cirkeln

Vegas Golden Knights - Nashville Predators 2-5 (2-1, 0-3, 0-1)
Filip Forsberg fortsätter sin heta säsongsinledningen. I natt gjorde svensken poäng för sjätte matchen i rad sedan premiären och tangerade därmed Marek Zidlickys klubbrekord. Forsberg nätade i mittperioden fram till 4-2. Han har nu gjort fem mål och tre assist den här säsongen.
Forsbergs mål var det tredje av fyra raka Nashville-mål i matche. Colton Sissons gjorde 2-2 44 sekunder in i den andra perioden. Knappt fem minuter senare gjorde Calle Järnkrok 3-2 med sitt första mål för säsongen. I den tredje perioden satte Nick Bonino 5-2 till Predators som sedan kunde räkna in säsongens fjärde tvåpoängare.
Vegas har förlorat tre av sina fem senaste matcher. Mark Stone och Reilly Smith blev målskyttarna mot Predators.

VGK-NSH Järnkrok direktskjuter på Arvidssons pass

Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning 1-3 (1-1, 0-2, 0-0)
Tampa vände och vann i Bell Centre. Bakom segern låg Steven Stamkos och Nikita Kucherov som gjorde två poäng vardera. Canadiens tog ledningen efter 15:46 av den första perioden, men ledningen slocknade bara sju sekunder innan paus när Stamkos och Kucherov spelade fram Braydon Coburn till 1-1. Den andra perioden hann sedan knappt börja innan Tampa tog ledningen och dessutom drygade ut den. Efter 1:04 gjorde Stamkos 2-1 i powerplay efter förarbete från Victor Hedman och Kucherov. Målet var Stamkos 147:e i powerplay under karriären vilket motsvarar 37 procent av hans totalt 397 mål. Bara Alex Ovechkin (37,6%) har högre bland aktiva spelare som gjort minst 300 kassar.
Minuten efter Stamkos mål satte Tyler Johnson 3-1.
Montreal sköt 25 skott under matchens sista två perioder men Andrei Vasilevskiy var tät och noterades för totalt 33 räddningar i matchen.

MTL-TBL Johnson gör mål eter vackert passningsspel

Winnipeg Jets - Arizona Coyotes 2-4 (1-1, 0-3, 1-0)
Coyotes andra seger för säsongen kom i Bell MTS Place, Winnipeg. Seger grundlades i den andra perioden då Arizona gjorde tre raka mål. Christian Dvorak, Nick Schmaltz och Dvorak igen blev målskyttarna för Coyotes som gjorde två av målen i numerärt överläge. Schmaltz hittade målprotokollet för tredje matchen i följd medan Dvorak hittade dit för första gången den här säsongen.
Oliver Ekman-Larsson noterades för två assist för Coyotes som gått innan den här matchen förlorat tio raka matcher mot Jets.
Mark Scheifele stod för ett mål och en assist och förlängde sin poängsvit till fem matcher. Connor Hellebuyck räddade 31 puckar. Centern David Gustafsson fick göra sin NHL-debut. Förre HV71-spelaren loggades för 5:59 minuters speltid.

WPG-ARI: Garland styr in pucken i nättaket

Calgary Flames - Philadelphia Flyers 3-1 (1-0, 1-0, 1-1)
Efter två raka förluster fick Flames stå på den vinnande sidan igen. Hemma i Scotiabank Saddledome nätade Andrew Mangiapane, Michael Frolik och Elias Lindholm, medan David Rittich stod för 21 räddningar.
Frolik, som gjorde sin 800:e NHL-match gav hemmalaget ledningen efter bara 1:35 av den första perioden. Mangiapane ökade på till 2-0 i mittperioden och Flames hade kopplat greppet. Gästerna, som nu förlorat två raka matcher på sin Kanada-resa, reducerade en bit in i den tredje genom Matt Niskanen. Domarna hade då en Flames utvisning på handen.
Flyers försökte kvittera och tog på slutet ut målvakten. Det resulterade i att Lindholm kunde göra 3-1 till hemmalaget med elva sekunder kvar för sitt fjärde mål för säsongen.
Los Angeles Kings - Carolina Hurricanes 0-2 (0-0, 0-1, 0-1)
Carolina tog sin sjätte seger för säsongen
Efter en mållös förstaperiod nätade Martin Necas för gästerna i den andra. Necas skickade in ett direktskott efter passning från Ryan Dzingel och drygade därmed ut sin poängsvit till fyra matcher. Att Carolina gör första målet i en match brukar innebära seger. Så också den här kvällen. Teuvo Teräväinen gjorde nämligen 2-0 till Hurricanes slutet av tredje perioden. Det innebär att Canes är 5-0-0 den här säsongen när de gjort första målet.
Petr Mrazek räddade 31 skott och höll sin 19:e NHL-nolla i karriären.
Drew Doughty skadades efter en tackling av Jordan Staal med 1:14 kvar att spela. Ingen uppdatering gavs av Kings-lägret efter matchen.

LAK-CAR Dingel serverar Necas

SÅ GICK SNACKET:
"Vi gjorde vad ve behövde göra här på hemmaplan. Vi spelade väldigt bra i de här tre hemmamatcher. Vi börjar att komma ihop som grupp"
- Elias Pettersson.
"Det var en speciell känsla. Det var verkligen något annat. En skön känsla att göra sin första NHL-match, sund vi inte kunde vinna."
- David Gustafsson om sin debut.
"Vi har fortfarande lång väg att gå i vårt spel, men med det sagt, jag tyckte killarna gjorde det bra. För merparten av matchen tog de rätt beslut när de skulle och det gav två poäng"