Verhaeghe Zibanejad Klingberg 5 13

New York Rangers och Dallas Stars tvingade båda fram en sjunde avgörande match i sina respektive serier medan Florida Panthers lyckades stänga sin.

Bland nattens huvudrollsinnehavare fanns Mika Zibanejad som med två mål och två assist höll Rangers kvar i serien mot Pittsburgh Penguins.
- Han har varit en stor ledare för oss under hela året. Han är en arbetshäst och en motor i laget. Alla visste att förr eller senare skulle han få sin stora stund, och nu kom den, säger Rangers Chris Kreider om Zibanejad.
En annan huvudrollsfigur var Carter Verhaeghe, som skickade Panthers vidare i serien mot Washington Capitals.
Här är summeringen från nattens slutspelsaction i NHL.
Washington Capitals - Florida Panthers 3-4 efter sudden (2-4 i matcher)
Florida Panthers är klart för den andra rundan av Stanley Cup-slutspelet. Panthers vann det sjätte mötet med Washington Capitals med 4-3 efter sudden och vann serien med 4-2 i matcher. Hjälte i match 6 blev Carter Verhaeghe.
Det är första gången sedan 1996 som Florida vinner en slutspelsserie. Nu väntar antingen Tampa Bay Lightning eller Toronto Maple Leafs i den andra omgången.
- Det känns otroligt. Under mina nio år här har jag aldrig gått till en slutspelsrunda, så det känns kanon. Men samtidigt, det är mycket jobb som ska göras, säger Panthers lagkapten Aleksander Barkov.
Verhaeghe avgjorde med en backhand från slottet framspelad av Claude Giroux efter 2:46 av förlängningen. Målet var hans sjätte och totalt 12:e poäng i serien mot Capitals.
Giroux noterades för ytterligare ett mål och en assist i matchen, medan Sergei Bobrovsky räddade 34 puckar. Efter att Nic Dowd gett Capitals ledningen följdes lagen åt målmässigt. Nicklas Backstrom gjorde 2-1 för Capitals i inledningen av den tredje perioden innan Giroux kvitterade. Aleksander Barkov gav sedan Panthers ledningen med 3-2, men T.J. OShie kvitterade till 3-3 i powerplay med 1:03 kvar att spela. Att Capitals inte lyckades stänga ner Panthers straffade sig.
- Det är såklart en stor del av vad man måste göra för att vara framgångsrik i ett slutspel. Man måste kunna stänga ner lag. Jag vet inte vad jag mer ska säga. Jag är besviken, säger Nicklas Bäckström.

New York Rangers - Pittsburgh Penguins 5-3 (3-3 i matcher)
Mika Zibanejad gjorde fyra poäng för New York Rangers, som tack vare 5-3-segern i PPG Paints Arena i Pittsburgh tvingade fram en match 7 mot Pittsburgh Penguins.
Svensken gjorde två mål och två assist i matchen. Zibanejad gjorde två mål på en minut och 16 sekunder i den andra perioden och hämtade upp Rangers 0-2-underläge. Han satte 1-1 efter 5:05 på ett direktskott i powerplay och utnyttjade ytterligare direktskott fram till 2-2 efter 6:21.
- Det känns bra varje gång man vinner. Men igen, vi ger inte upp. Det är det jag älskar med det här laget, säger Zibanejad.
Zibanejad hade chans på hattrick när han fick ett friläge i powerplay i den tredje perioden, men Penguins målvakt Louis Domingue räddade och på returen kunde Chris Kreider raka in 3-2 till hemmalaget.
Evgeni Malkin kvitterade för Penguins i slutet av den andra perioden, men det här var Rangers och Zibanejads kväll.
I den tredje hittade Zibanejad återigen fram till Kreider som satte det matchvinnande målet 4-3 med ett slagskott högt upp i zon som letade sig in bakom Domingue. Andrew Copp punkterade tillställningen med sitt 5-3 mål i matchens slutminut.
Match 7 spelas i New York på söndag (01.00).
- Vi visade karaktär i gruppen. Att ligga under med 2-0 i första perioden såg inte så bra ut, säger Rangers tränare Gerard Gallant.
Notera att Sidney Crosby inte spelade för Penguins på grund av sin skada han ådrog sig i match 5. Hans status för match 7 är inte känd.

Zibanejads fyra poäng bakom Rangers seger i match 6

Dallas Stars-Calgary Flames 4-2 (3-3 i matcher)
Det blir en sjunde och avgörande match även mellan Dallas och Calgary. Detta efter att Stars vunnit med 4-2 hemma i American Airlines Center.
- Vi har en tro i gruppen. Det har varit en jämn serie. Alla matcher har varit tajta, tuffa, roliga att spela. Vi förväntar oss att vi ska vinna och det är jag säker på att de också gör. Vi förväntar oss att (nästa match) blir likadan som de första sex, säger Stars Joe Pavelski.
Stars håller sig vid liv i serien. Efter mål och assist av Roope Hintz och 36 räddningar från Jake Oettinger lever hoppet om avancemang. Hintz gav Dallas ledningen med 1-0 i den första perioden och gav hemmalaget en välbehövlig start. Michael Raffl ökade på till 2-0 i mittperioden, men sedan reste sig Flames.
Michael Stone reducerade och Mikael Backlund kvitterade för Calgary inom loppet på drygt fyra minuter. Men det var ändå Dallas som skulle ha momentum in i den tredje perioden efter att Miro Heiskanen hittat rätt till 3-2 efter 17:32.
Tyler Seguin fastställde slutresultatet med ett mål i tom kasse i tredje periodens slutminut och nu väntar en avgörande match i Calgary under natten mot måndag svensk tid.
Jacob Markstrom räddade 36 skott för Flames.
- Det är svårt att vinna den sista. Många av oss har inte kommit förbi en första runda innan och det är något vi förhoppningsvis gör på söndag. Vi har varit ett bra lag hela året. Vi har mycket talang, karaktär en av de bästa målvakterna i ligan och hemmais, säger Flames Elias Lindholm.