Jagr_1888

Med tre assistpoäng mot Buffalo Sabres den 20 december klev Jaromir Jagr upp som NHL's näst bäste poängplockare genom tiderna, en position han delade med Mark Messier. De delade den i två dagar. I natt, när Florida Panthers tog emot Boston Bruins, gjorde Jagr sin 1 888:e poäng när han med låret styrde ner en puck framför mål som Aleksander Barkov kunde raka in i mål. På arenans mediakub spelades ett videoklipp upp med Mark Messier där han förklarade att det var en ära att få lämna över andraplatsen till Jagr. Matchen då? Nja, Jagrs poäng var det enda man fick glädja sig påt i BB&T Arena. Gästande Boston Bruins gjorde två mål på drygt tre minuter i den andra perioden genom Frank Vatrano och Patrice Bergeron. Bara fem minuter efter Barkovs mål i den tredje perioden, som alltså betydde 1-2, gjorde David Backes 1-3 vilket blev matchens slutresultat.

Trots förlusten skrevs alltså historia av en Floridaspelare i natt. 44-årige Jagr har dock 969 poäng kvar till Wayne Gretzkys poängrekord på 2 857 poäng.
Även Henrik Sedin skrev historia. När Vancouver hemma i Rogers Arena tog emot Winnipeg Jets gjorde den svenske centergiganten sin 1200:e NHL-match i karriären. Han blev därmed den fjärde svenska spelaren i historien att nå den milstolpen bakom Daniel Alfredsson, Nicklas Lidström och Mats Sundin.
Tyvärr, för Henriks del, gick matchen inte som han eller Canucks ville. Tack vare två mål från Nikolaj Ehlers och ett från Bryan Little kunde Winnipeg gå ifrån till 4-1 i den tredje, siffror som också blev slutresultatet.
Här är en summering av nattens matcher i NHL:
Vancouver Canucks - Winnipeg Jets 1-4 (1-0, 0-1, 0-3)
Nikolaj Ehlers gjorde inte bara två mål i matchen. Dansken spelade även fram Patrik Laine till kvitteringen, 1-1, i den andra perioden. Det betyder att han står på nio mål och 20 assist under sin andra säsong i NHL.

Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes 1-3 (0-2, 0-0, 1-1)
Johan Larsson gjorde förgäves mål för Sabres som led ännu ett nederlag i årets NHL. Han reducerade till 1-2 efter 5.32 i den tredje perioden och tände därmed hemmalagets hopp om att kunna vända matchen men Carolina har Sebastian Aho, som framspelad av Victor Rask, kunde avgöra matchen med en minut kvar att spela.
New Jersey Devils - Philadelphia Flyers (0-2, 0-1, 0-1)
Ett uddlöst Flyers sköt bara 16 skott på Devils målvakt Corey Schneider som räddade samtliga. På den andra änden av isen gjorde fyra olika Devils-spelare i sin tur mål på Steve Mason i den första perioden och Anthony Stolarz under de två andra. Noterbart är att lagen tillsammans hade 46 utvisningsminuter… i den första perioden.
Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins 7-1 (1-1, 2-0, 4-0)
Trots att Sidney Crosby gav Penguins ledningen i upptakten av den första perioden skulle Blue Jackets ta sin 11:e raka seger genom sju raka mål. Tre av dem kom från Scott Hartnell som gjorde sina första mål på nio matcher. Svenskarna Alex Wennberg och William Karlsson stod för två assist respektive ett mål i matchen.

Montreal Canadiens - Minnesota Wild 2-4 (0-0, 2-2, 0-2)
Tredje perioden blev avgörande när Wild med mål från Eric Staal och Jason Zucker trampade förbi Canadiens. Eric Staals matchavgörande 3-2 mål kom i spel i numerärt underläge tre minuter in i den tredje perioden. Segern var Wilds 20:e för säsongen och de fortsätter hänga på i toppen av Central Division.
Florida Panthers - Boston Bruins 1-3 (0-0, 0-2, 1-1)
Boston tog viktiga poäng i den allt tätare Atlantic Division. Med 39 poäng är man sju poäng bakom ledande Montreal och fyra poäng bakom Ottawa Senators.

Colorado Avalanche - Toronto Maple Leafs 0-6 (0-3, 0-2, 0-1)
Avs vann skotten, men vad hjälpte det? Gästande Leafs gjorde sex mål på 31 skott och segern var aldrig hotad. William Nylander noterades för en assistpoäng. Auston Matthews gjorde sitt sextonde mål för säsongen, Nazem Kadri gjorde nummer tolv och tretton och James Van Riemsdyk noterades för sitt trettonde mål för säsongen. Frederik Andersen höll nollan för första gången i Toronto-tröjan.
Nashville Predators - Los Angeles Kings 0-4 (0-1, 0-0, 0-3)
Det vill sig inte för Predators och i natt kom ytterligare en förlust. Gästande Kings tog ledningen efter 6:31 av den första perioden och det räckte. I den tredje punkterade man matchen med tre mål på drygt sju minuter.
Jeff Carter gjorde sitt sjuttonde mål för säsongen.
Tampa Bay Lightning - St. Louis Blues 5-2 (0-2, 2-0, 3-0)
Blues inledde matchen starkt och jobbade åt sig en 2-0-ledning i den första perioden genom mål av David Perron och Wade Megan. Megan gjorde mål i sin första NHL-match. Tampa gjorde sedan fem raka mål genom Brian Boyle, Michael Bournival, Alex Killorn och två av Jonathan Drouin. I och med segern hakar Tampa Bay på Boston, som också vann i natt, och samtidigt skaffar man sig lite andrum mot Florida. Bolts är, med sina 35 poäng, två poäng bakom Bruins och två före Panthers.

Ottawa Senators - Anaheim Ducks 2-1 (0-0, 1-1, 0-0, 1-0)
Jakob Silfverberg gjorde Ducks mål när man föll i sudden mot Senators. Kyle Turris gav hemmalaget ledningen och Mike Hoffman avgjorde matchen på övertid. Ottawa går därmed till julvilan som tvåa i Atlantic Division. Anaheim ligger kvar på tredje plats i Pacific Division.
Nattens utropstecken:
Jaromir Jagr. Det går inte att göra annat än att lyfta på hatten och tacka för showen. 44 år ung fortsätter den tjeckiska trollkarlen att imponera. 1 888 poäng, var ska det sluta?
Tre stjärnor:
Nikolaj Ehlers, Winnipeg Jets, 2 mål och 1 assist
Scott Hartnell, Columbus Blue Jackets, 3 mål
Frederik Andersen, Toronto Maple Leafs, 31 räddningar och första nollan
Så gick snacket
"Jag hade föreställt mig något annat. Jag trodde att jag skulle göra ett snyggt mål eller en snygg assist och att vi skulle vinna matchen. Nu gick det inte som jag ville men det bästa vi kan göra är att lägga den här matchen bakom oss och fokusera på att vinna nästa." Jaromir Jagr var ganska samlad efter sin historiska kväll
"Peter Budaj stod för några svettiga räddningar och höll oss kvar i matchen. Han var riktigt bra." Los Angeles Nic Dowd
"Vi ville gå till julvila med en bra känsla i laget och det går knappast att göra bättre än med fyra raka segrar." Ottawa Senators Mike Hoffman
"Jag tror bara vi är trötta på att förlora. Det visade vi på många sätt idag vilket var positivt" - Devils Corey Schneider.
"Tre mål är tre mål. Det har varit långt mellan dem för mig de 15, 20 senaste matcherna. Det var skönt att bidra" - Scott Hartnell.
Vad är på gång?
Under natten mot julafton spelas de sista matcherna innan NHL tar en liten julvila. Hela tolv matcher ska avhandlas och uppesittarkvällen avslutas med San Jose Sharks - Edmonton Oilers, som börjar 04:00 på julaftons morgon, svensk tid.