ovi012518

Nattens NHL, där 30 av 31 lag var i spel, bjöd på stora milstolpar i karriären för bland annat Sidney Crosby och Alex Ovechkin. För Crosby innebar nattens insats att han klättrade förbi Jaromir Jagr på Pittsburgh Penguins interna poängranking, medan Ovechkin plockade upp sin 500:e assist i karriären. Fler milstolpar uppnåddes av New York Islanders Ross Johnston och Winnipeg Jets Jack Roslovic som båda gjorde sina första NHL-mål i karriären.

Nedan hittar ni summeringen av nattens matcher:
New Jersey Devils - Nashville Predators 0-3 (0-0, 0-1, 0-2)
Två backar och en forward stod i centrum när Nashville såg till att New Jersey fick sin fjärde raka förlust. Mattias Ekholm spelade först fram backkollegan P.K. Subban till 1-0 efter 09:48 av den andra perioden och stänkte sedan in 2-0 bara 05:36 in på den tredje, då assisterad av Viktor Arvidsson. Arvidsson fastställde sedan slutresultatet till 3-0 via spel i numerärt underläge efter 15:11 av den tredje perioden, framspelad av P.K. Subban.
Ett mål och en assist för Ekholm, Arvidsson och Subban vardera.

Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning 1-5 (0-0, 0-3, 1-2)
I en match mellan två lag med positiva trender i ryggen drog ligaledande Tampa Bay det längsta strået denna gång. Nyligen utsedda All-Starspelaren Brayden Point öppnade målskyttet 0:20 in i period två och därefter var det Tampa Bay för hela slanten.
Noterbart är att superstjärnorna Nikita Kucherov och Steven Stamkos assisterade kedjekamraten Vladislav Namestnikov till två mål efter 14:05 respektive 17:11 av den tredje perioden.
Pittsburgh Penguins - Minnesota Wild 6-3 (2-0, 2-0, 2-3)
Penguins "stora tre" i form av Sidney Crosby, Evgeni Malkin och Phil Kessel noterades alla för tre poäng vardera när regerande mästarna körde över Minnesota med 6-3 på hemmaplan. För Crosby innebar poängen dessutom att han numera kan titulera sig "näst mesta poängplockare" i Pittsburgh Penguins genom alla tider då han passerade Jaromir Jagr. Fortfarande före honom? Mario Lemieux.
Svenske Carl Hagelin noterades för ett mål för hemmalaget, hans fjärde för säsongen, medan landsmannen Jonas Brodin var med och snyggade till sifforna för Minnesota via sitt mål till 3-6 11:46 in i tredje perioden.

Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes 5-6 (0-2, 4-3, 1-1)
Carolina Hurricanes drog det längsta strået mot Montreal i en svängig match där bortalaget hade ledningen vid fyra olika tillfällen. Stor hjälte för gästerna blev Teuvo Teräväinen som stod för två mål och en assist där den målgivande passningen kom 9:41 in i tredje perioden när veteranen Justin Williams satte avgörande 6-5.
Ottawa Senators - Boston Bruins 2-3 (1-0, 0-1, 1-2)
Boston Bruins fortsatte utökade i natt sin osannolika svit de senaste 18 matcherna till 14-0-4. Laget har alltså snart haft en sekvens motsvarande en fjärdedels NHL-säsong, helt utan att gå poänglösa från en match. Imponerande, minst sagt. Mot Ottawa Senators hette hjältarna Patrice Bergeron och Jake DeBrusk. Bergeron assisterade först till Danton Heinens 1-1 efter 11:35 av andra perioden och hade sedan även en assist till Tim Schallers 2-1, 1:58 in i den tredje perioden.
DeBrusk var den som avgjorde med sitt 3-2 8:41 in på den tredje perioden.
Detroit Red Wings - Chicago Blackhawks 1-5 (0-3, 0-1, 1-1)
Framtidsnamnen Anthony Duclair och Alex DeBrincat såg till att ge Chicago Blackhawks en efterlängtad seger - laget hade förlorat fyra raka - borta mot Detroit Red Wings. Starkast lyste kortväxte prickskytten DeBrincat, som för övrigt växte upp i Detroit, när han med sina tre mål och en assist var inblandad i alla Chicagos mål utom ett.

Florida Panthers - Washington Capitals 2-4 (1-1, 1-2, 0-1)
Med Roberto Loungo redan på skadelistan fick Florida Panthers tunga nyheter när det efter lagets möte med Dallas Stars avslöjades att lagets andremålvakt James Reimer även han skulle bli borta en betydande tid. Ersättande Harri Säteri stod visserligen för 42 räddningar men hade inte mycket att sätta emot i nattens match när Washington Capitals stjärnor Alex Ovechkin, Nicklas Bäckström och Evgeny Kuznetsov började snurra. Bäckström noterades för ett mål, Kuznetsov för två assist och Ovechkin för ett mål och en assist, varav assisten var en milstolpe: hans 500:e i NHL-karriären.

St. Louis Blues - Colorado Avalanche 3-1 (1-0, 1-1, 1-0)
Blues kom till spel med en förändrad laguppställning i hemmamötet med Avalanche. Inte nog med att skadade stjärnan Jaden Schwartz var tillbaka efter 20 matchers skadefrånvaro, veteranen Magnus Pääjärvi blev inför matchen placerad på waivers med framtiden i klubben för närvarande högst osäker.
Resten av Blues gick dock ut och visade varför man är ett topplag i Western Conference i år. 3-1 skrevs slutresultatet till efter mål från Alexander Steen, Brayden Schenn och Paul Statsny.

Dallas Stars - Toronto Maple Leafs 1-4 (0-1, 1-2, 0-1)
William Nylander noterades för två assist när Toronto Maple Leafs bortaslog Dallas Stars med övertygande 4-1. Nazem Kadri öppnade målskyttet då han gjorde 1-0 med 15:50 spelat av den första perioden varpå Auston Matthews slutligen stängde det med sitt 4-1, 2:38 in i tredje perioden.
Segern var välbehövlig för Toronto som plockade sin enbart tredje vinst de senaste åtta matcherna.
Edmonton Oilers - Calgary Flames 4-3 (0-2, 2-0, 1-1, 0-0, 1-0)
Även Mikael Backlund noterades för två assist för sitt Calgary Flames när man föll på straffavgörande borta mot Edmonton Oilers. För hemmalaget utmärkte sig backen Brandon Davidson som med sina två mål var en stor faktor i att Edmonton fick med sig full pott från matchen. De avgörande straffslagen slog Michael Cammalleri och Connor McDavid som båda gjorde mål.

Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets 1-2 (0-0, 0-0, 1-2)
Svenske Alex Wennberg stod i centrum när Columbus Blue Jackets i natt besegrade ligajumbon Arizona Coyotes med 2-1 i en tight match. Wennberg, som haft en skadedrabbad säsong, satte först själv sitt femte mål för säsongen med 1:19 spelat av period tre - ett mål som innebar 1-0 för Columbus - och spelade sedan fram till avgörande 2-1 som gjordes av Cam Atkinson efter 16:57.
Vancouver Canucks - Buffalo Sabres 0-4 (0-1, 0-1, 0-2)
Buffalo drog det längre strået i detta möte mellan två lag som med all sannolikhet hade hoppats på att befinna sig högre upp i tabellen vid den här tiden på året. Matchen handlade länge om duellen mellan utmärkta Robin Lehner och Jacob Markström i respektive målbur. Slutresultatet skrevs dock till 4-0 för gästande Buffalo efter sena mål från Kyle Okposo och Johan Larsson, 16:37 respektive 17:40 in i tredje perioden.

Vegas Golden Knights - New York Islanders 1-2 (0-0, 0-1, 1-1)
New York Islanders lyckades med det försvinnande få lag tidigare gjort när man besegrade suveräna Vegas Golden Knights i T-Mobile Arena. Matchen blev en tät tillställning där första perioden blev mållös. 10:01 in i andra perioden slog dock den väldige Ross Johnston till med sitt första NHL-mål i karriären och ledningen för Islanders var ett faktum. I tredje perioden gjorde sedan Jordan Eberle och Erik Haula ett mål vardera varpå slutresultatet blev 2-1 till Islanders.
Anaheim Ducks - Winnipeg Jets 4-3 (1-1, 1-1, 1-1, 0-0, 1-0)
Ytterligare en milstolpe denna kväll hittar vi i Anaheim där Winnipeg Jets talang Jack Roslovic gjorde sitt första mål i NHL-karriären. Målet tillkom 6:19 in i tredje perioden och betydde 3-3 i en match som fram tills dess svängt fram och tillbaka flertalet gånger. Mötet avgjordes till sist på straffar där Anaheim drog det längsta strået.
Jakob Silfverberg hade en assist för hemmalaget.
San Jose Sharks - New York Rangers 5-6 (2-2, 1-3, 2-1)
Nattens sista match mellan San Jose Sharks och New York Rangers blev en svängig historia med mål så det heter duga. Matchhjälte blev gästernas kapten, backen Ryan McDonagh, som med sina två mål såg till att Rangers tog nödvändiga två poäng inför stundande All Star-uppehåll. Jesper Fast noterades dessutom för ett mål, hans åttonde för säsongen.

Så gick snacket:
- Det är fantastiskt kul. Jag har spelat med honom under en lång tid nu och gläds åt hans framgångar. Han är en enormt duktig hockeyspelare som är bra på det mesta. Många ser honom enbart som en målskytt men han är en skicklig passningsspelare också, berömde Nicklas Bäckström lagkamraten Alex Ovechkin som noterades för sin 500:e assist i NHL.
- De sanna elitspelarna i vår sport uppfattar den lite snabbare än andra. De ser vad som ska hända innan övriga spelare på isen. Sid är en av de elitspelarna, berömde Mike Sullivan sin påläggskalv Sidney Crosby.
- Jag hade många turliga studsar ikväll men det är ändå en skön känsla att lyckas med detta framför min familj och mina vänner. Jag fick aldrig chansen att spela i gamla Joe Louis Arena, det hade varit häftigt, men det här är en fin plats att spela på också, sammanfattade Alex DeBrincat sin framgångsrika fyrapoängskväll "hemma" i Detroit.