klefbom

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.

Oscar Klefboms poängproduktion har gått lite i perioder den här säsongen. Mot Calgary den 1 februari hittade han rätt med två assist. Efter det var det tyst från honom i två matcher innan han ånyo gjorde poäng igen inatt - två till antalet igen. Nashville Predators hade sprungit iväg till 2-0 när Klefbom låg bakom Edmontons reducering i powerplay, signerad Alex Chiasson. Oilers vände matchen i den tredje perioden genom två baljor av Leon Draisaitl och Klefbom stod för sin 27:e assist för året när han var inblandad i det matchvinnande målet.
- Det var ett viktigt mål, vårt powerplay har varit bra hela säsongen, sa Klefbom efter matchen. Vi tar ett byte i taget och jobbar oss in i matchen och tar över. Det ger mycket energi och självförtroende till den här gruppen.
Klefbom sköt fem skott på mål men täckte också fem skott mot det egna målet.
Följ oss på [Facebook och Twitter för ytterligare exklusivt material och NHL-nyheter!]
- Det blir lite enklare att ta hand om kroppen när man har tagit två poäng. Nu har jag två dagar på mig till nästa match. Det ska inte vara några problem. Jag kommer att vara redo, sa han.
Calgary Flames tog två välbehövliga poäng när man besegrade Vancouver Canucks på bortaplan. Mikael Backlund noterades för sin 19:e och 20:e assist för säsongen när han låg bakom lagets 2-1 och 4-2. Backlund har nu gjort tre assist på de två senaste matcherna. Även Elias Lindholm gjorde sin 20:e assist för året - till 5-2 - och höll därmed sin poängsvit vid liv. Lindholm har gjort poäng i sex raka matcher (2+4).
Med det sagt tar vi oss en titt på övriga svenskars insatser under lördagen:
Janmarks Stars vände
Mattias Janmark gjorde sin fjärde assistpoäng på sju matcher när han låg bakom Jamie Benns 1-2-reducering mot St Louis Blues. Det var Janmarks 13:e assist och 18:e poäng för säsongen. Stars vände 0-2 till seger på övertid, 3-2.
Landeskog bakom segermål
Colorado Avalanche bortabesegrade Columbus Blue Jackets med 2-1. Gabriel Landeskog stod för sin tredje assist på fyra matcher när han satte upp Nathan MacKinnon för det avgörande målet i den tredje perioden. Landeskog, som spelat 37 av lagets 53 matcher, har nu gjort 13 mål och 11 assist den här säsongen.

landeskog

Högberg inbytt när Sens föll
Senators svenske burväktare Marcus Högberg byttes in istället för veteranen Craig Anderson inför den tredje perioden i matchen mot Winnipeg Jets. Högberg stoppade 11 av 12 skott på de 20 minuter han spelade. Senators förlorade matchen med 2-5.
"Bäckis" assist hjälpte föga
Nicklas Backstrom gjorde sin 32:a assist för säsongen när han låg bakom T.J. Oshies 1-1-mål i Washington Capitals hemmamatch mot Philadelphia Flyers. Det var svenskens tredje poäng, samtliga assist, på de senaste fyra matcherna. Men den räckte inte långt när Flyers seglade ifrån och vann med klara 7-2.
Värt att notera…
Alexander Steen spelade 15:40 minuter i Blues förlust. Han noterades för ett skott på mål.
Jesper Bratt spelade 15:54 minuter och noterades för ett skott på mål när Devils vann mot Los Angeles Kings med 3-0.
Patric Hornqvist sköt fyra skott på mål men gick poänglös när Pittsburgh Penguins vann med 3-2 mot Florida Panthers.
….Robert Hägg täckte fyra skott och gick plus-2 på 17:08 minuter i Flyers storseger.
... Lucas Wallmark spelade 12:34 minuter när Carolina straffade Vegas (6-5). Han sköt ett skott på mål.