VAN-OTT: Fantenbergs tunga skott hittar in

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tittar vi närmare på omgångens svenska insatser.
Två svenskar visade vägen för Vancouver Canucks i nattens hemmaseger (5-2) mot Ottawa Senators, medan två svenskar i bortalaget hade en mindre rolig dag på jobbet.

Anders Nilsson i Senators mål fick se fyra puckar susa in bakom honom i första perioden, medan inhoppande ersättaren Marcus Högberg klarade sig med ett mål insläppt.
Bland hemmalagets fem målskyttar återfanns två svenskar - den ena en van målspruta, den andra en betydligt mer sällsynt målskytt.
Elias Pettersson har raderat ut alla tvivel om att han skulle få svårt att följa upp sin rookiesuccé genom att leverera poäng i ännu högre tempo den här säsongen. Inför nattens match stod han på 31 poäng (11+20) på 28 matcher och 13:58 in på första perioden mot Senators passade han på att addera till den totalen när han satte sitt tolfte mål för säsongen, en fullträff som vid tillfället utökade Canucks ledning till 3-0. Förmodligen ett av de enklare målen svensken gjort i karriären då han från nära håll kunde stöta in pucken i powerplay, framspelad av Brock Boeser.

VAN-OTT: Pettersson slår till i PP från nära håll

Det hade dock en större innebörd än så.
För Pettersson var det hans 40:e mål i NHL-karriären, i hans 100:e match. Det gjorde honom till den blott fjärde spelaren i Canucks historia att göra 40 mål eller mer i sina första 100 matcher med klubben: Pavel Bure, 64 mål, Brock Boeser, 47, Tony Tanti, 44.
28-årige Oscar Fantenberg gjorde sin andra match iförd Canucks-tröjan och såg, med ett rungande slagskott, till att fastställa slutresultatet till 5-2 7:34 in på tredje perioden. Fortsätter han på det spåret lär det blir fler matcher på Vancouvers blålinje. Totalt har Fantenberg stått för 14 poäng (5+9) på 90 matcher i National Hockey League.
\\*
SÖDERBERG POÄNGBÄST NÄR COYOTES SLOG BLUE JACKETS
Carl Söderberg bjöd på tre poäng (1+2) när hans Arizona Coyotes besegrade Columbus Blue Jackets med 4-2 på bortaplan. Ingen annan spelare på isen, i något lag, noterades för mer än en poäng. För Söderberg var målet hans åttonde och assistpoäng hans sjätte och sjunde, vilket tar honom till 15 poäng på 29 matcher. Matchen i sig var en tät sådan och Coyotes fick kämpa varje steg på vägen - bland annat när Blue Jackets reducerade till 3-2 i början på tredje perioden. Söderberg var trots det nöjd med lagets insats över 60 minuter:
- Vi spelade en bra match från start till mål, säger 34-åringen till NHL.com/sv. Vi fick första målet och höll oss stabila över tre perioder.
HEDMAN, JÄRNKROK MÅLSKYTTAR I JÄMNT MÖTE
Nashville Predators och Tampa Bay Lightning bjöd på en utmärkt hockeymatch när de drabbade samman i Bridgestone Arena. Bortalaget drog det längsta strået och kunde lämna arenan med en 3-2-seger på övertid, men innan dess hade såväl Victor Hedman som Calle Järnkrok tänt den röda lampan. Hedman hade turen med sig när hans skott 7:46 in på första perioden styrdes på en Predators-spelare och in, vilket gav hans Lightning ledningen med 1-0. Järnkrok var dock inte sen på att skicka in en kvitteringspuck. I samband med en tekningsvinst från Kyle Turris i andra perioden riktade svensken ett rappt skott mot Lightning-målet som slank in bakom Andrei Vasilevskiy. Järnkrok såg därmed till att ge kedjekamraten Turris en utmärkt start i sin comeback efter att ha suttit på bänken i sju matcher.
- Det gäller att hålla sig positiv, säger centern. Jag tänker inte tvivla på mig själv. Jag vet vilken spelare jag är och att jag kan bidra. Jag kommer fortsätta med det.

NSH-TBL: Järnkrok skickar in pucken i nät

En annan svensk, Mattias Ekholm, gjorde sedan Turris comeback ännu bättre när han spelade fram denne till ett mål i tredje perioden - för övrigt Ekholms 13:e poäng för säsongen (4+9).
För Hedman var målet hans femte (totalt 23 poäng på 23 matcher) den här säsongen medan Järnkroks fullträff innebär att han nu gjort 18 poäng (10+8) på 27 matcher. Järnkrok har aldrig tidigare gjort mer än 16 mål under en och samma säsong. Ett "mål" som nu kan vara inom räckhåll?

NSH-TBL: Hedmans slagskott studsar in

\\*
VÄRT ATT NOTERA…
Melker Karlsson öppnade målskyttet för San Jose Sharks när laget föll hemma mot ligaledande Washington Capitals med 5-2. Målet var svenskens tredje totalt för säsongen men också hans tredje poäng de senaste fyra matcherna (2+1) i vad som tycks vara en stigande formkurva.
Jesper Bratt bröt en åtta matcher lång måltorka när han dunkade in pucken bakom Malcolm Subban i New Jersey Devils 4-3-förlust hemma mot Vegas Golden Knights. Målet var 21-åringens femte för säsongen. William Karlsson plockade upp en assist i matchen för Vegas - hans 17:e för 2019-20.