lehner shutout

För att ett lag ska kunna bli framgångsrikt krävs flera saker. Det krävs att alla i laget känner till och accepterar sina roller. Det krävs att spelare längre ner i hierarkin kliver fram och agerar hjältar när det går trögt för de tilltänkta stjärnorna. Men framförallt - det krävs att lagets bästa spelare, gång efter gång, visar varför de är lagets bästa spelare. Varför de får mest istid, mest möjligheter i offensiv zon, mest chanser i powerplay.

I nattens (och gårdagens) NHL-omgång bjöds vi på åtskilliga av dessa prestationer som påminde oss om just vilka lagens skickligaste - och viktigaste - spelare är.
Omgången inleddes igår kväll 19.00 svensk tid med två drabbningar: New York Islanders välkomnade San Jose Sharks samtidigt som Ottawa Senators gästade Boston Bruins.
Vad som på förhand byggts upp som Erik Karlssons möjlighet att visa upp sig i sin nya omgivning, växlade snabbt spår till Robin Lehners revansch efter ett år fyllt av motgångar, erkännande och reflektion. Målvakten, som varit öppen med sin kamp mot depression och missbruk, spelade alldeles enastående och täppte tillsammans med Islandersförsvaret till alla tänkbara luckor för gästande Sharks.
I Boston tycks den inledande 0-7-förlusten mot Washington Capitals i säsongspremiären ha väckt vreden hos en av världens i särklass farligaste kedjor, nämligen den med Brad Marchand, Patrice Bergeron och David Pastrnak. Mot Senators var alla tre i högform och klev gång på åter fram för att visa var skåpet skulle stå.
Rasmus Dahlin och hans Buffalo Sabres välkomnade vid 21.00 regerande Western Conference-mästarna Vegas Golden Knights och gav dem en lektion de sent lär glömma. Nyutnämnde kaptenen Jack Eichel var i högform och bjöd på två riktigt läckra mål, samtidigt som Golden Knights tycktes tagna av stundens allvar.
Omgångens fjärde och sista match dröjde till 04.00 där Anaheim Ducks drog det längre strået, på straffar, i en tät match med Detroit Red Wings.
Nedan följer en summering av omgångens fyra drabbningar:
New York Islanders - San Jose Sharks 0-4 (0-0, 0-1, 0-3)
Till Islanders förtret blev det ingen publiksuccé i Barclays Center denna Columbus Day. De fans som väl tagit sig till arenan fick dock se ett hemmalag som under nye coachen Barry Trotz tycks ha hittat en identitet. Med fixstjärnan John Tavares numera i Toronto har Islanders utvecklats till ett lag som bygger kring kollektivet. Där enskilda prestationer får kliva åt sidan och hårt arbete förväntas. Anders Lee, nyutnämnd kapten och en symbol för den nya inställningen, stod för matchens första mål, 1-0. Ett mål som också kom att bli matchavgörande efter en 35 räddningar stark nolla från Robin Lehner. Övriga målskyttar för Islanders blev rollspelare som Scott Mayfield, Matt Martin och Casey Cizikas.

NYI-SJS: Lehner står för nolla i Islanders-debuten

Boston Bruins - Ottawa Senators 6-3 (2-0, 1-2, 3-1)
Från första pucksläpp var det full fart på Bostons uttalade förstakedja med Marchand, Bergeron och Pastrnak. Trion, som sattes ihop redan under förra säsongen, har vid det här laget etablerat sig som en av ligans i särklass mest kompletta kedjor. Mot Senators spelade de ut sitt fulla register. Redan när första perioden var över hade Bruins skaffat sig en tvåmålsledning, båda mål från Patrice Bergerons klubba. Ottawa, där rookien Brady Tkachuk begick NHL-debut, gjorde sedan ett försök att klösa sig tillbaka i den andra perioden med dubbla mål från Ryan Dzingel. I den tredje perioden vägde dock Bostons erfarenhet för tungt och de unga gästerna från den kanadensiska huvudstaden fick se sig besegrade. Bergeron landade på tre mål och en assist, Pastrnak på två mål och två assist och Marchand på tre assist.

BOS-OTT: Hat trick nummer fyra i karriären för #37

Buffalo Sabres - Vegas Golden Knights 4-2 (1-0, 3-1, 0-1)
Fortfarande ingen NHL-poäng från Rasmus Dahlin när slutsignalen gick i KeyBank Center, men väl en rejäl tackling i mittzon och två poäng för Sabres. Jack Eichel såg i första perioden till att ge Sabres ledningen med 1-0 efter ett "Ovechkin-liknande" slagskott från den vänstra tekningscirkeln i powerplay. I andra perioden bjöd Golden Knights sedan på flera markeringsmissar i försvaret vilket tillät Sabres att gå ifrån till 4-1. Läckrast var nog Eichels andra mål för kvällen som involverade en iskall dragning och ett backhandavslut i nättaket. Vegas trycke på för en kvittering i sista perioden men kom inte närmare än Jonathan Marchessaults pricksäkra 4-2-mål.

BUF-VGK: Eichel grundlurar målvakten, avslutar snyggt

Anaheim Ducks - Detroit Red Wings 3-2 (0-1, 1-1, 1-0, 0-0, 1-0)
Ducks fortsätter att kriga på trots avsaknaden av flera nyckelspelare. I natt saknades kapten Ryan Getzlaf, med flera. Det gjorde dock inget då svenskbrigaden, anförd av Hampus Lindholm och Jakob Silfverberg, såg till att kompensera för avsaknaden av stjärnspelare. Då Tyler Bertuzzi gav Red Wings ledningen med 1-0 i första perioden, svarade Lindholm med att göra 1-1. Och då Darren Helm såg till att Detroit höll en 2-1-ledning inför sista perioden var det Silfverberg som var där och kvitterade till 2-2. Efter en mållös förlängning drog Ducks det längsta strået i straffläggningen och har i och med det alltså tagit tre segrar av tre möjliga under säsongsupptakten.

ANA-DET: Lindholm får det att rassla i nätet

Så gick snacket:
Islanders coach Barry Trotz om vinsten:
- Ur mitt perspektiv var det här en sann lagseger. Vi gjorde allt som ett lag och fick bidrag från alla i laguppställningen. Men det börjar alltid i mål och Robin var riktigt stabil. Jag gläds för hans skull. Han har gjort ett så starkt åtagande i många delar av sitt liv och har dessutom jobbat hårt med vår målvaktstränare Piero Greco för att utvecklas. Jag gläds med honom och jag tror resten av grabbarna gjorde det också.
Bruins David Backes om lagkamraten Patrice Bergeron:
- Det är helt sanslöst. Du märker verkligen varför han är en så otrolig spelare i den här ligan. Han tar inte ledigt i defensiven och letar enkla mål, han jobbar för varje liten yta och möjlighet han får och gör det tuffa arbetet också. Det är lätt att vara glad för hans skull i samband med mål och liknande när han jobbar så hårt över hela isen.