TBL-MTL: Stamkos slår in retur för 800:e poängen

Mötet mellan Tampa Bay Lightning och Montreal Canadiens i Amalie Arena bjöd på allt och lite till.
Lightning överkom en usel start på första perioden och underläge 0-2 till att sist stå som segrare med 5-4 på ordinarie tid.

Att kalla Lightnings start för usel är heller ingen överdrift. Matchens 17 (!) inledande skott tillhörde alla Canadiens och att gästerna "bara" kunde gå ifrån till 2-0 får nog Lightning tacka sin lyckliga stjärna - också känd som världsmålvakten Andrei Vasilevskiy - för.
- Vi smög in i matchen medan Montreal kastade sig huvudstupa in, säger Lightnings tränare Jon Cooper till NHL.com/sv. Bra jobbat av dem, men också starkt av oss att kunna komma tillbaka.
Just så. För kom tillbaka gjorde Tampa Bay.
Alex Killorn reducerade till 2-1 med 59 sekunder kvar att spela och innan andra perioden hunnit bli två minuter gammal slog Steven Stamkos till med kvitteringen. Målet innebar att Stamkos noterade sin 800:e poäng i NHL - en ansenlig milstolpe.
- Jag har haft turen att spela i ligan länge och varit omgiven av skickliga spelare, säger Stamkos. Förhoppningsvis har jag en hel del kvar, men det är något man i sådana fall kan titta på och vara stolt över när karriären över.
Stamkos spelades fram av Victor Hedman, hans första av totalt fyra assist kvällen till ära. Mål från Mitchell Stephens och Alex Killorn (igen) ordnade en 4-2-ledning för Lightning, varpå Ben Chiarot kvitterade för Canadiens och såg till att ställningen var 4-3 inför tredje. Väl där gav utökade Anthony Cirelli ledningen tidigt, 55 sekunder in närmare bestämt, och gav Lightning en behaglig resa mot mållinjen. En sen reducering från Jordan Weal gav hemmalaget lite skrämselhicka, men Vasilevskiy, Hedman och övriga kunde hålla undan och ta två poäng.
- Dåliga starter kommer inträffa i den här ligan, säger assistmakaren Victor Hedman. Det handlar om hur du hanterar dessa och svarar som grupp.
Nedan följer en summering av omgångens övriga åtta matcher:
Pittsburgh Penguins - Nashville Predators 6-4 (3-0, 1-3, 2-1)
För andra gången på drygt 24 timmar stod Pittsburgh som segrare över Nashville på ordinarie tid. Matt Murray mellan stolparna för hemmalaget räddade 44 av 48 skott och noterades för en sällsynt seger; hans andra sedan den 9 november. Hos gästerna utökade Roman Josi sin poängsvit till sju matcher genom att göra tre assist vilket innebär att backen är uppe på över en poäng per match, 39 poäng (14+25) på 38 matcher. Mål från Bryan Rust, Dominik Kahun och Kris Letang ordnade en 3-0-ledning för Penguins i första perioden - en ledning som sedan hämtades ikapp av Predators, bland annat via starkt spel och tre mål i andra perioden. Med 1:03 kvar att spela av tredje perioden och vid ställning 4-4 klev Jake Guentzel fram och satte 5-4, varpå Rust fastställde slutresultatet i tom bur med sitt andra mål för kvällen.
- Det gick mycket upp och ner under matchen, säger Guentzel. Det är sådant du kommer gå igenom under säsongens gång så att landa på rätt sida av det, som här, var viktigt för oss. Vi hittar sätt att vinna.
Toronto Maple Leafs - New York Rangers 4-5 ÖT (1-2, 1-2, 2-0, 0-1)
Maple Leafs sex matcher långa vinstsvit fick ett abrupt slut hemma mot Rangers, detta trots en upphämtning från underläge 4-2 till kvittering 4-4 i tredje perioden. Matchhjälte på övertid för Rangers blev kreative backen Tony DeAngelo som slog till med sitt åttonde mål för säsongen, framspelad av Artemi Panarin. Samme Panarin var en av matchens giganter med sina totalt tre assist.

TOR-NYR: Zibanejad fintar och nätar med handledsskott

Auston Matthews utmärkt sig positivt för Toronto i form av två mål och en assist. Han var dessutom den som, med endast 53 sekunder kvar att spela, ordnade 4-4-kvitteringen och därmed bärgade åtminstone en poäng åt Maple Leafs.
Carolina Hurricanes - Washington Capitals 6-4 (1-0, 3-2, 2-2)
Alex Ovechkin nådde ytterligare en milstolpe i sin dekorerade NHL-karriär när han i bortaförlusten mot Carolina Hurricanes slog till med sitt 256:e powerplaymål. Fullträffen tog honom förbi Teemu Selänne till att numera ensamt inneha tredjeplatsen för powerplaymål genom tiderna. Kvar att ta sig förbi är Brett Hull (265) och Dave Andreychuk (274).
Warren Foegele noterade två mål och en assist för Hurricanes i segern och Lucas Wallmark gjorde återigen mål. Svensken har skrivit in sig i poängprotokollet i sex raka matcher, med åtta poäng (4+4) som resultat. Carolina bryter i och med vinsten en förlustsvit på tre matcher.
San Jose Sharks - Philadelphia Flyers 6-1 (2-0, 2-0, 3-2)
Ledda av ett hattrick från Timo Meier (hans första) och de första NHL-målen för både Mario Ferraro och Joel Kellman ordnade Sharks en nödvändig, för att inte tala om övertygande, 6-1-seger hemma mot Flyers. Vinsten var San Joses första de senaste fem matcherna (1-3-1) och inträffade bara ett dygn efter att laget tappat en 2-0-ledning i tredje perioden mot Los Angeles Kings och förlorat med 3-2 på övertid.

SJS-PHI: Dubbla förstamål för Ferraro och Kellman

Dallas Stars - Colorado Avalanche 3-2 STR (1-1, 0-1, 1-0, 0-0, 1-0)
Ben Bishop iklädde sig huvudrollen när han med sina 41 räddningar på 43 skott, samt två räddningar på två straffar, ordnade två poäng åt sitt Dallas Stars. Tyler Seguin öppnade målskyttet tidigt i första perioden, men innan 20 minuter passerat hade J.T. Compher kvitterat. Mål från Ian Cole och Denis Gurianov tog matchen bortom de ordinarie 60 minuterna till övertid och sedan även straffar.
Förlusten var Avalanche fjärde de senaste fem matcherna.
Vancouver Canucks - Los Angeles Kings 3-2 (2-0, 0-1, 1-1)
Det blev en dramatisk upplösning på bataljen mellan Canucks och Kings. Jake Virtanen och Tyler Motte såg till att hemmalaget fick bästa möjliga start i form av en 2-0-ledning efter 20 minuter. Kings åt sig sakta men säkert in i matchen och fullständigt bombarderade Jacob Markström i Canucks-kassen med skott; svensken slutade på 49 räddningar. Anze Kopitar reducerade i andra perioden och spelade sedan fram Tyler Toffoli till kvitteringen 6:46 in på tredje perioden. Kings-spelarnas firanden kom dock av sig när Elias Pettersson bara 19 sekunder därefter gav Canucks ledningen åter. En ledning som man denna gång behöll hela vägen in i mål.

VAN-LAK: Pettersson förvaltar Millers passning

Vegas Golden Knights - Arizona Coyotes 4-1 (2-1, 2-0, 0-0)
Marc-Andre Fleury uppnådde, likt Alex Ovechkin och Steven Stamkos, även han en imponerande milstolpe omgången till ära. Seger med 4-1 hemma mot Arizona innebär att Vegas-målvakten inkasserade sin 454:e seger i NHL-karriären - en notering som tar honom upp på en delad sjätteplats (med Curtis Joseph) på vinstrankingen genom tiderna. Matchen i övrigt dominerades till mångt och mycket av Mark Stone (två mål) samt backen Shea Theodore (tre assist).
Florida Panthers - Detroit Red Wings 5-4 (1-2, 3-1, 1-1)
Detroit börjar lära sig det här med att förlora. Mot Florida inkasserade laget sin femte raka förlust och 27:e totalt på säsongens 39 första matcher. Det började dock bra. Mål från Dylan Larkin och Darren Helm såg till att gästerna kunde överkomma ett tidigt ledningsmål från Evgenii Dadonov och lämna första perioden i ledning. Frans Nielsen ökade dessutom på ledningen tidigt i andra perioden. Sedan kom kollapsen. Tre mål under ett span på 4:50 från, i tur och ordning, Brett Connolly, Mike Hoffman och Dominic Toninato, tog Panthers från underläge 1-3 till ledning 4-3. Red Wings hämtade sig aldrig utan föll till sist med uddamålet efter att Anton Strålman och Luke Glendening gjort varsitt mål i tredje perioden.
SÅ GICK SNACKET:
"Vi är stolta över hur vi krigade oss tillbaka. Det hade varit fint att vinna, men vi kan ta med oss att vi aldrig gav upp. Sett till hur de här lagen ser ut, med starka offensiva kvaliteter, var det bara en tidsfråga innan chanserna skulle dyka upp." - Auston Matthews om att Maple Leafs inte nådde hela vägen med sin upphämtning.
"Vi hade förlorat tre matcher i rad och var desperata efter en vinst. Washington har en enorm ledning i divisionen så vi behövde visa desperation för att stå som segrare. " - Hurricanes tränare Rod Brind'Amour om lagets segerrecept.