Landeskog

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång. I natt stod två svenska rookies i centrum på samma sätt fast ändå olika.

I går blev Gabriel Landeskog utnämnd till NHL's första stjärna för förra veckans insatser, och den svenske stjärnan inledde även den här veckan på bästa möjliga sätt.
- Det här priset hade kunnat delas ut till hela min kedja egentligen, sa Landeskog själv när han fått priset. Kedjan, som också består av Mikko Rantanen och Nathan MacKinnon har varit en av ligans bästa på sistone.
Och de fortsatte under måndagen. Gabriel Landeskog stod för två poäng när Colorado fortsatte sitt segertåg på bortaplan. Laget besegrade Philadelphia Flyers med klara 4-1 och Landeskog var direkt delaktig: Först noterades han för en assistpoäng på Mikko Rantanens 1-0-mål i den första perioden innan han i den tredje slet sig loss och vackert gjorde lagets 3-0-mål när han fintade ner Flyers-målvakten Brian Elliott och la upp pucken högt med en backhand. Det var hans åttonde mål totalt den här säsongen. Av dessa har sju kommit på de senaste fyra matcherna. Det är hälften av vad Colorado har producerat totalt under den perioden.

PHI-COL: Landeskogs iskalla avslut

• Det är en ära att få spela med de Gabriel och Nathan. De är ganska bra, sa Mikko Rantanen efter matchen.
    ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
    BÄCKSTRÖM FIRADE 600 NÄR CAPS VANN
    Nicklas Bäckström stod för två assist när hans Washington Capitals besegrade Vancouver Canucks på bortaplan med 5-2 Med 26 sekunder kvar av den andra perioden var "Bäcks" inblandad i Alexander Ovechkins 3-1-mål och fem och en halv minut in i slutakten noterades han för sin andra assist när Ovechkin satte 4-2. Med det nådde "Bäckis" 600 assist i karriären. Att han har flest assist i Capitals sedan tidigare är kanske ingen överraskning. Tack vare nattens skörd klev Bäckström nu upp på 87 plats totalt genom tiderna när det gäller passningspoäng. När kvällen var över hade Gävle-sonen hunnit med att göra assistpoäng nummer 601. Den kom när T.J. Oshie fastställde slutresultatet med 1:41 minuter kvar att spela.

VAN-WSH: Bäckström når sin 600:e assist

SÖDERBERG ÅTER I POÄNGPROTOKOLLET
I skuggan av Gabriel Landeskogs framfart hade Carl Söderbergs poängproduktion stannat av en smula. Söderberg inledde säsongen på bästa sätt för Colorados del med tre mål och två assist på fyra matcher. Men sedan stannade det av. Fyra poänglösa matcher följde innan han mot Philadelphia noterades för en assistpoäng på Matt Nietos 2-0-mål.
KRONWALLS ISTID ÖKAR
När Detroit Red Wings föll hemma mot Carolina Hurricanes spelade backveteranen Niklas Kronwall 20:21 minuter, tredje mest i laget. Kronwall har kommit igång bra efter att han missat de första tre matcherna på grund av en skada. Nattens istid är nästan fem minuter mer än vad han stod för mot Florida Panthers i förrgår och fortsätter han på det inslagna spåret kan han mycket väl göra en av de, i istid mätt, bättre säsongerna sedan 2015-16.

GettyImages-938403620

ANDRA NOTERBARA INSATSER
PHI Oskar Lindbom, 8:40 minuter, 1 skott på målPHI: Robert Hägg, 16:54 minuter, 1 skott på mål, minus-2STL: Alexander Steen, 17.16 minuter, 1 skott på målDET: Gustav Nyquist, 16:52 minuter, 1 skott på målDET: Jonathan Ericsson, 15:57 minuter, 2 utvisningsminuterCAR: Lucas Wallmark, 14:08, 3 skott på mål