20210605_mangiapane_4

Finland och Kanada är klart för final i Hockey-VM i Riga, Lettland. Kanada besegrade USA med 4-2 i sin semifinal medan Finland slog Tyskland med 2-1 i sin. Finalen spelas under söndagen. Då gör USA och Tyskland också upp om bronset.

Kanada är klart för sin femte final på de senaste sex åren. Andrew Mangiapane gjorde två av målen i semin mot USA och fortsatte spela bra i turneringen. Mangiapane kom till turneringen i slutet av gruppspelet och har mäktat med sju mål och totalt 13 poäng så här långt.
Mangiapane klev in i handlingen i den andra perioden när han från nära håll stötte in 2-1 till Kanada på en retur. I den andra frispelades han av Connor Brown och ensam med den amerikanska målvakten Cal Petersen visade han sin kyla och la in pucken i nästintill öppen kasse.

• Det har varit en galen turnering. Vi började 0-3 som lag. Nu spelar vi vår bästa hockey och rider på det momentumet. Vi har en match kvar. Det är kul att se hur vi spelare och hur vi kommit tillbaka och bara spelare på rätt sätt, det är häftigt att se från gruppen, säger Calgary Flames-forwarden.
    Kanada tog ledningen med 1-0 redan efter 2:02 av den första perioden genom Brandon Pirri som tryckte in en retur efter Sean Walkers skott. Colin Blackwell kvitterade för USA, men sedan fixade Mangiapane alltså en 3-1-ledning för kanadensarna. USA reducerade på nytt i den tredje perioden. Efter 43:36 slog Sasha Chmelevski till och gav amerikanerna hopp, ett hopp som släcktes med 24 sekunder kvar när Justin Danforth satte 4-2 i tom kasse.
    - En tuff förlust, säger USA:s Brian Boyle. Det har varit några långa veckor och vi ville verkligen vinna den här matchen, men vi kunde inte göra mål på våra chanser.
    USA sköt totalt 38 skott på Kanadas målvakt Darcy Kuemper.
    - Vi förstår att vi kan var upprörda efter den här matchen, men det är bara att ladda om. Vi har varit här för länge och offrat för mycket. Vi har tagit oss igenom mycket, säger Boyle.
    \\*
    Den andra semifinalen slutade alltså med en finsk 2-1-seger, och de blåvita lejonen får nu chans att försvara sin titel från VM i Bratislava 2019. Finland mot Kanada blir dessutom en repris av den finalen.
  • Det var en kamp. Jag är stolt över alla. Vi spelade bra defensivt och när vi fick chanser gjorde vi väldigt viktiga mål och tog hem segern, säger forwarden Hannes Björninen.
    Finland fick jobba sig in i semin. Tyskarna inledde bra och hade möjlighet att ta ledningen i den första perioden. Men när den summerades var det ändå Finland som ledde med 2-0. Iiro Pakarinen gjorde 1-0 med ett skott som ställde tyskarnas målvakt Mathias Niederberger.
    Med lite mer än en minut kvar att spela hittade Marko Antilla en friställd Björninen i slottet och 2-0 var ett faktum.
    - Det var ett grymt jobb av Marko. Han serverade mig helt fri och så lyckades jag klämma in pucken i luckan mellan benskydden, säger målskytten Björninen.
    Men Tyskland gav sig inte och i powerplay lyckades de få till en kvittering. Moritz Seider lade upp för Mattias Plachta som fixade 1-2 efter 11:03 av mittperioden. Tyskland försökte sedan förgäves att få hål fler gånger på Jussi Olkinoura, men den finske målvakten stängde igen. Tyskland var det lite vassare laget offensivt och vann skotten i samtliga perioder och totalt med 28-17.
  • Det är en tuff förlust. Vi gjorde en otrolig match. De fick två chanser och gjorde mål på bägge. De fick en 2-0-ledning och de är bra på att försvara sig. Det vet alla. Vi gav allt vi hade, vi kom tillbaka och gjorde nästa mål. Vi fick momentum och hade några bra byten i boxplay. Vi skapade mycket och hade flera chanser att kvittera matchen. Det gick inte i dag, men jag är stolt över killarna och hur vi tävlade idag, säger backen och assisterande lagkaptenen Korbinian Holzer.
    Finland kan försvara sitt guld imorgon söndag medan Tyskland ska försöka ta sin första medalj i ett VM sedan 1953.
    - Det här var inte vår bästa match. Det finns mycket att jobba på före finalen, framför allt i anfallsväg. Men vi kommer att vara redo, säger Björninen.