vasyPrime

Tampa Bay Lightning regerar i Atlantic Division. I natt besegrade divisionsledaren tabelltvåan Toronto Maple Leafs med 4-1 efter storspel av comebackande målvakten Andrei Vasilevskiy.

Efter 14 matchers frånvaro på grund av skada var Vasilevskiy tillbaka mellan stolparna för Lightnings. Och det var en spelsugen målvakt som intog isen. Ryssen stod för 48 räddningar, begränsade Leafs till ett mål och såg till att Tampa kunde ta sin åttonde raka seger.
- Jag försökte överleva i den första och andra perioden. De är ett bra lag och spelade bra. Det var ett bra test för oss, och vi kunde göra några viktiga mål i den andra perioden, sa Vasilevskiy vars antal räddningar innebar tangerat klubbrekord.
Viktiga och, framförallt, snabba mål.
Med 34 sekunders mellanrum under mittaktens slutminut lyckades både Alex Killorn och Tyler Johnson få in varsin puck bakom gästernas Frederik Andersen. Det var nådastöten, för trots 16-2 i skott i den tredje perioden kunde inte Toronto komma närmare.
- Han [Vasilevskiy] spelade otroligt bra. I slutet vann han matchen åt dem. Jag tyckte vi spelade bra. Vi hade massor av chanser, menade Auston Matthews.

TBL-TOR: Vasilevskiy står för 48 räddningar

Bland annat stod Vasilevskiy för en benparad på mållinjen två minuter in på den sista perioden. Och höll rent i samtliga sex boxplay Tampa tvingades till.
- Han var absolut vår bästa spelare i kväll, fyllde coach Jon Cooper i.
Den ende som lyckades överlista honom var Kasperi Kapanen som gjorde 0-1 efter 5:26 av den första perioden. Tampa svarade genom Anthony Cirelli och tog sedan ledningen genom Nikita Kucherov.
Senast Tampa Bay Lightning lyckades vinna åtta matcher i rad var säsongen 2003-04. Den säsongen vann laget sin hittills enda Stanley Cup.
Här är summeringen från nattens matcher:
Winnipeg Jets - Edmonton Oilers 5-4 (2-1, 1-3, 1-0, 1-0)
Connor McDavid gjorde två assist och passerade 300 poäng i NHL-karriären när Oilers övertidsföll i en målrik och publikvänlig match i Bell MTS Place.
McDavid gjorde sin första poäng när Oilers låg under med 3-1. Han spelade då fram Alex Chiasson som sköt och via Darnell Nurse letade sig pucken in bakom Connor Hellebuyck. Oilers-kaptenen gjorde sitt andra poäng när han spelade fram Chiasson som gav Oilers ledningen med 3-4.
Oilers hade vänt, men Jets skulle även de stå för en vändning. Blake Wheeler spelade fram Mark Scheifele till 4-4 och i den efterföljande förlängningen kunde Josh Morrissey avgöra efter bara 41 sekunder.. McDavid var däremot när att bli matchhjälte, men stolpen stoppade honom anfallet innan Jets avgörande.

WPG-EDM: Morrissey med matchavgörande målet

Nashville Predators - Vancouver Canucks 4-3 (2-1, 1-0, 0-2, 1-0)
Canucks förlorade, men tog poäng för fjärde matchen i rad, och de kunde göra det efter en sen upphämtning i den tredje perioden. Hemmalaget ledde nämligen med två inför den sista perioden efter att Calle Järnkrok gjort 3-1 halvvägs in i matchen.
Efter 15:55 av slutperioden satte Brock Boeser 3-2 i powerplay efter förarbete från Alexander Edler och Elias Pettersson. Petterson drygade därmed ut sin poängsvit till fem matcher.
Bo Horvat kvitterade med 44 sekunder kvar då han satte pucken i numerärt underläge. I sudden tog Colton Sissons på sig hjälterollen och avgjorde tillställningen efter 3:05.
Nashville meddelade under gårdagen också nyheter gällande skadade Viktor Arvidsson och Filip Forsberg. Central-ledaren får troligtvis vänta på duon fram till nyår. Forsberg har inte spelat sedan den 1 december och förväntades då missa 4-6 veckor. Arvidsson har inte spelat sedan den 10 november på grund av en bruten tumme.

NSH-VAN: Boeser överlistar Rinne

Buffalo Sabres - Arizona Coyotes 3-1 (2-1, 0-0, 1-0)
Sabres formkurva har vänt igen sedan de nyligen förlorade fem i rad. I natt kom andra raka segern, samtidigt som de såg till att Coyotes förlorade sin fjärde i rad. Sabres tog ledningen med 2-1 i den första perioden. Casey Mittlestadt och Jeff Skinner gjorde målen, och Sam Reinhart stod för en assist.
Den innebar att Reinhart har gjort poäng i åtta raka matcher, den längsta sviten i hans karriär.
Christian Fischer reducerade innan första 20 var över och det dröjde till den tredje perioden innan Evan Rodrigues till slut satte spiken i kistan.

Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings 4-1 (2-1, 2-0, 0-0)
Artemi Panarin fick äran att göra två mål för Blue Jackets som hoppade på vinnarspåret igen efter två raka förluster. Ett av målen kom i den första perioden och var hans första kasse på sex matcher.
I mittperioden gjorde han sitt andra. På en retur i powerplay kunde han efter 16:25 sätta 3-1. Bara 20 sekunder senare gjorde sedan Josh Anderson 4-1 och matchen var avgjord.
Ett skadedrabbat Kings har nu förlorat sina tre senaste matcher, samtliga har kommit på bortaplan de senaste fyra kvällarna. Dustin Brown gjorde gästernas enda mål i matchen.

CBJ-LAK: Panarin, Anderson på tjugo sekunder

Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes 6-4 (0-0, 2-1 4-3)
Publiken i Bell Centre fick se en målrik tredjeperiod i Bell Centre. 2-1 efter den andra blev 2-2 när Andrei Svechnikov satte sitt åttonde för säsongen efter bara 23 sekunder. Men Canadiens svarade omgående. 22 sekunder efter kvitteringen gav Brendan Gallagher åter Canadiens ledningen.
Artturi Lehkonen drygade ut den efter 4:22, men Carolina bet sig kvar. Och det var inte förrän Jeff Petry kunde slå in 6-4 i tom kasse, sitt andra mål i matchen, som hemmalaget kunde pusta ut ordentligt. Målet kom med mindre än två minuter kvar att spela.
Carey Price räddade 27 skott och drygade ut sin personliga segersvit till fyra matcher.

MTL-CAR: Lehkonen går på mål och nätar

Minnesota Wild - Florida Panthers 5-1 (1-1, 2-0, 2-0)
Nino Niederreiter och Ryan Suter hade en fin kväll och ledde sitt Wild till seger hemma i Xcel Energy Center. Niederreiter gjorde två mål (1-1 och 2-1) medan Suter stod för tre målgivande passningar. Suter spelade fram schweizaren Niederreiter till båda hans mål och var även inblandad i Zach Parises 4-1 i inledningen av den tredje perioden.
Jonas Brodin fastställde slutresultatet med sitt fjärde mål för säsongen. Dean Dubnyk stod för 30 räddningar och höll nere siffrorna bakåt.
Florida förlorade för fjärde matchen i rad (0-3-1) och drygade samtidigt ut sin förlustsvit i Minnesota till tio matcher.

MIN-FLA: Brodin överlistar Reimer

San Jose Sharks - Dallas Stars 3-2 (0-0, 1-1, 2-1)
Ett ryck i den tredje perioden gjorde att Sharks kunde få med sig två poäng hemma i SAP Center. Timo Meier och Joe Thornton blev målskyttarna som tog matchen från 1-1 till 3-1. Erik Karlsson hade en andraassist till Meiers medan Marcus Sörensen låg bakom Thorntons. Meier satte dessutom Sharks första mål och blev tvåmålsskytt för andra matchen i rad.
I Dallas nätade Radek Faksa och Miro Heiskanen, men gästerna hade inte tillräckligt med kraft för att få in en kvitteringspuck i slutet och förlorade för tredje matchen i rad.

SJS-DAL: Meier sätter dit kvällens andra puck

Så gick snacket:
"Vi hade chanser vid 2-1. Sen släpper vi ett mål i powerplay och det sänker en något" - Kings Anze Kopitar
"Resultat speglade inte hur bra vi egentligen spelade. Vi gjorde många bra grejer. [Anders] Nilsson (30 räddningar) gjorde några bra räddningar. Vi förtjänade segern" - Predators Ryan Hartman
"De spelar bra defensivt, de faller in i slottet så det var viktigt vi åkte skridskor. De fick dem ur position" - Jets Mark Scheifele.